İlham Alınacak Modern Çağ Fotoğrafçısı – Shirin Neshat

ilham-alinacak-modern-cag-fotografcisi-shirin-neshat

Paylaşmayı unutmayın.

İlham Alınacak Modern Çağ Fotoğrafçısı – Shirin Neshat – New York’ta yaşayan, film, video ve fotoğraf çalışmalarıyla tanınan İranlı bir görsel sanatçıdır. Sanat eserleri, İslam ve Batı, feminenlik ve maskülenlik, kamusal yaşam ve özel yaşam, antik çağ ve modernite arasındaki tezatlarıdır ve bu alanlar arasındaki boşlukları fotoğraf kareleriyle birbirine bağlar.

İlham Alınacak Modern Çağ Fotoğrafçısı – Shirin Neshat

Neshat’ ın Yaşamı

Neshat, “çok sıcak, destekleyici Müslüman bir aile ortamı” altında geleneksel dini değerleri öğrendiği kuzey batı İran’da Qazvin kasabasında yetişen varlıklı ebeveynlerin beş çocuğunun dördüncüsüdür. Neshat’ın babası doktordu ve annesi ev işlerinde çalışıyordu. Neshat, babasının “batıyı hayal etmiş, batıyı romantikleştirmiş ve kendi değerlerini yavaş yavaş reddettiğini” ve her iki ebeveyninin de bunu yaptığını söyledi. “Bence yaşananlar, kimliklerinin yavaş yavaş çözülmesi, rahatlık için fikir alışverişinde bulunmalarıydı. Sınıflarına hizmet ettiler.”

Neshat’ın “Batılılaşma”nın bir parçası olarak Tahran’daki bir Katolik yatılı okuluna kaydoldu. Babasının Batı ideolojilerini kabul etmesi yoluyla bir tür batı feminizmi kabul edildi. Neshat’ın babası, kızlarını “birer birey olarak risk almak, öğrenmek, dünyayı görmek” için teşvik etti ve kızlarını ve oğullarını üniversiteye göndererek onların yüksek öğrenimini üstlendi. 

Eğitim ve Başarıları

Neshat, 1993 yılında New York’taki Franklin Furnace’de ilk kişisel sergisinden bu yana, Meksiko’daki Museo de Arte Moderno’da kişisel sergilerde yer aldı Çağdaş Sanatlar Müzesi, Walker Art Center, Castello di Rivoli, Wexner Sanat Merkezi, Chicago Sanat Enstitüsü, Serpentine Gallery gibi birçok sergide yer aldı. 2008’de, Danimarka’daki Aarhus Kunstmuseum’ da “Erkeksiz Kadınlar” adlı kişisel sergisi açıldı ve Atina Ulusal Sanat Müzesi’ne ve Stockholm Kulturhuset’ a gitti.

Detroit Enstitüsü tarafından düzenlenen Neshat’ın çalışmalarının önemli bir retrospektifinin 2013’te açılması planlandı. Dirimart, Heinz Peter Schwerfel’in yönetiminde olan, Shirin Neshat’ın bir sergisi olan Dreamers’ı duyurmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gösteride, “Dreamers” başlıklı yeni bir dizi fotoğrafın yanı sıra 2 video kurulumu yer alacak; “Roja” (2016) ve “Sara” (2016). Her video, duygusal ve psikolojik anlatıları rüya ve gerçeklik sınırında kalan; delilik ve akıllık; ve bilinç ve alt-bilinç ile her biri kendi iç endişeleriyle yüzleşen kadın kahramanların etrafında dönüyor. Bu güzel çekim, siyah-beyaz filmler benzer gerçeküstü ve rüyasal görsel efektleri paylaşıyorlar.

Sanatçının Perspektifi

Sanatçının kendi yinelenen hayallerinin, anıların ve özlem duygularının özelliklerine dayalı olarak; Neshat, basit, doğrusal olmayan öyküleri ve ince kamera tekniklerini etkili bir şekilde kullanarak kalplere dokunan bir kaliteye ulaşmayı başarıyor. Sanatçının kendi yinelenen hayallerinin, anılarının ve özlem duygularının özelliklerine dayalı olarak; Neshat, basit, doğrusal olmayan öyküleri ve ince kamera tekniklerini etkili bir şekilde kullanarak yüksek bir kaliteye ulaşmayı başarıyor. Tüm eserlerde, doğal peyzajlar ve tek monolitik mimari, dolaylı olarak cinsiyet sorgulama, iktidar, yerinden etme, protesto, kimlik, bireysel ile politikal arasındaki boşluk konularını araştıran kısa anlatımların baskın yönleri haline geliyor. Böylelikle ince nüansların yarattığı büyük etkiyi kareler ile gözler önüne seriyor.

ilham-alinacak-modern-cag-fotografcisi-shirin-neshat

Neshat, hem İran hem de Batı kültürlerindeki kamu ve özel kimlik farklılıklarının temalarını tanıttı. Bölünmüş ekranlı video Turbulent (1998), Neshat’ı 1999 yılında Venedik Bienali’nde birincilik ödülü kazandı. Sanatçı şu anda New York, NY’da yaşıyor ve çalışıyor. Çalışmaları, Londra’daki Tate Galerisi, New York’taki Modern Sanat Müzesi, Tel Aviv Sanat Müzesi ve Minneapolis’teki Walker Sanat Merkezi koleksiyonlarında yer almaktadır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar