IBM 2 nm Çip Üretti

Paylaşmayı unutmayın.

IBM 2 nm Çip ÜrettiTransistör teknolojisi ve çip üretimindeki teknolojiler her ne kadar fark etmesek de hayatımızı doğrudan etkiliyor. Günlük hayatta kullandığımız telefon, bilgisayar ve üzerinde işlemci bulunan cihazlar bu teknolojiye ihtiyaç duyar. Bu işlemcilerin içinde bulunan teknoloji ise transistörlerdir.  Transistörün icadından bu yana şirketler açısında sürekli bir yarış var.

Bu yarış denince akla İntel ve Amd gibi devler gelse de İbm dünyanın en büyük ve en eski şirketlerinden biri olarak bu yarışın içinde. Duyurulan bu 2 nm çipler 4 yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Piyasada en düşük nm oranına sahip şirket 5 nm ile TSMC.

IBM 2 nm Çip Üretti

Nm değeri nedir?

@pixabay @24227999

Nm değeri bir uzunluk değeridir. İşlemcilerde kullanılmasının sebebi ise; İşlemcilerin içine yerleştirilen transistörlerin arasındaki mesafeyi belirtir. Bu da işlemci arasına ne kadar transistör konulacağını belirler. Bu mesafe ne kadar küçükse o kadar daha fazla Transistör konabilir bu da enerji ve ısı kaybını engeller Bu yüzden işlemci üzerindeki nm değeri ne kadar küçükse işlemci bir o kadar performanslı olacaktır. Şimdilik bu mesafe bazı şirketler tarafından 7nm ve 5 nm değerlerine kadar düşürülmüş durumda. IBM in ürettiği bu 2nm’lik çipler ise teknolojide büyük bir devri başlatacaktır.

2 nm Çip Ne Getirecek?

@pixabay @byrev

Peki 2 nm’lik çipler bizim yaşantımıza neler katabilir gerçekten önemli mi?İbm’in söylediğine göre bu çipler performansı yüzde 45 oranında arttıracak bu sebeple 7nm’lik  işlemcilere kıyasla yüzde 75 daha az enerji tüketecek. Ayrıca IBM açıklamasına göre gelişecek diğer durumlar;

  • Telefon bataryalarının ömrü 4 katına çıkacak ayrıca telefonunuzu 4 günde bir şarj etmeye ihtiyaç duyacaksınız.
  • Data merkezlerinin enerji tüketimlerini azaltacak böylece data merkezlerinin oluşturduğu karbon ayak izi önemli ölçüde azalacaktır.
  • Telefonlarda ve bilgisayarlarda bulunan işlem süreleri ciddi anlamda azalacak.
  • Otonom özellikleri bulunan araçlar için daha hızlı ve daha fazla işlem gücü.

Tabi ki bu olayların gerçekleşmesi için daha önce de belirttiğimiz gibi 4 yıllık bir süreye ihtiyaç var. Üretilen bu çiple birlikte teknoloji dünyasının yeni bir döneme girebileceğini söylemek mümkün.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar