Hedef Kitleyi Daha İyi Tanımak

Paylaşmayı unutmayın.

Hedef Kitleyi Daha İyi Tanımak – Yaptığınız işi büyük bir hayranlıkla icra etmeseniz bile doğru inşa süreci ile güçlü bir kitleye sahip olabilirsiniz. Doğru hedef kitle oluşturarak, onları neyin cezbedeceğini keşfederek yola koyulabilirsiniz. Herkesin ilgisini çekmeye çalışmak yerine markanız için ideal kişilere odaklanmalısınız. Birçok küçük işletme ürünlerinin herkese hitap ettiğini düşünme yanılgısına sahiptir. Bu, doğru olmamakla birlikte aynı zamanda reklam bütçenizi de yanlış harcamanıza yol açar. Doğru kitlenizi belirlemek için bazı adımları izleyebilirsiniz.

Hedef Kitleyi Daha İyi Tanımak

Müşterilerinizin Demografisini Belirleyin

Eğer ki oksijen satmıyorsanız, ürününüz veya hizmetiniz herkes için bir ihtiyaç olmayacaktır. Peki kimlerin ilgisini daha çok çekecek ürünler sunuyorsunuz? Erkekler mi kadınlar mı? Yaşlılar mı gençler mi? Muhafazakarlar mı, liberaller mi? Bu kişilerin ekonomik durumları, eğitim düzeyleri ve ilgi alanları nedir? Kriterleri daralttıktan sonra, pazarlama stratejinizi doğru kişilere odaklamak çok daha kolaydır.

Hedef Kitle İhtiyaçlarını Belirleyin

Kitleniz hakkında net bir fikir edindikten sonra kitlenizin ihtiyaçlarına yönelik olarak işletmenizin sunduklarını bağdaştırmanız gerekir. Özetle, ürün veya hizmetinizin çözüm sunduğu sorunları saptamalısınız. Kendinizi kitlenizin yerine koyarak olası soru işaretlerini ve endişelerini anlamaya çalışın. Sonrasında yanıtlarınızda pazarlama yönteminizi ele alın.

İnsanların Sizi Nasıl Keşfedeceğini Belirleyin

Hayatımızdaki bazı insanlar yüz yüze görüşerek iletişim kurmayı tercih ederken bazıları mesajlaşmayı daha kolay bulur. Yani herkes aynı şekilde iletişim kurmaz. Eğer kitleniz daha yaşlı insanlardan oluşuyorsa onlara ulaşmak için basılı reklamları tercih edebilirsiniz. Hayatında hiç gazete okumamış Y kuşağı için Twitter reklamları yayınlayabilirsiniz. Kitlenize ulaşmanın en kolay yolu bilgi almak için tercih ettikleri kanalları verimli kullanmaktan geçer.

hedef-kitleyi-daha-iyi-tanimak
Photo by Austin Distel on Unsplash

Mobil Cihazları Önceliğiniz Haline Getirin – Hedef Kitleyi Daha İyi Tanımak

Bugünlerde insanlar ne amaçla olursa olsun dünyayla mobil cihazlar aracılığıyla bağlantı kuruyor. Öyle ki akıllı telefon teknolojileri masaüstü ve dizüstü bilgisayarları çoktan geride bırakmış durumda. Dünya çapındaki 2,8 milyar internet kullanıcısının 2,1 milyarı mobilden bağlanıyor. Bu nedenle hedef kitlenize ulaşırken stratejilerinize mobil reklamcılığı dahil ettiğinizden emin olun.

Pazar araştırmanızı yaptıktan ve hedef kitlenizi belirledikten sonra bağlantı kurmaya başlayabilirsiniz. Aynı hedef kitle için uğraşan çok sayıda kişi olduğunu düşünürseniz mesajınızı doğru kişilere iletmek çok kolay olmayacaktır. Ancak doğru pazarlama için deneyebileceğiniz yollar mevcut.

İçeriği Tüm Sosyal Medyada Yayınlayın

Sosyal medya en yeni pazar yeridir. Bu nedenle mesajınızı hedef kitlenizin zaten zaman geçirdiği sosyal platformlarda pazarlamanız sizin yararınızadır. Başka bir deyişle, hedef demografiniz öncelikle LinkedIn’deyse, Twitter’da zaman kaybetmeyin. Büyük sosyal ağların demografi şu şekildedir:

  • Facebook: 18-54 yaş arası hem erkek hem de kadın 1,32 milyar kullanıcı bulunur. Bu kişiler lüks ürünlerden ziyade gündelik tüketimle ilgilenmektedir.
  • Twitter: 18-29 yaş arası başta erkek olmak üzere 271 milyon kullanıcı. Kullanıcılar bu ağ üzerinden bilgi almakla ilgilenmektedir.
  • LinkedIn: 30-64 yaş arası hem erkek hem de kadın 300 milyon kullanıcı. Çoğunluğu iyi geliri olan yüksek eğitimli profesyonellerdir.
  • Pinterest: 18-49 yaş arasında başta kadın olmak üzere 70 milyon kullanıcı. Kitle daha çok yiyecek, içecek ve aile/ebeveynlik içerikleriyle ilgilenmektedir. Görsel tabanlı ürün ve hizmetler için etkili bir platformdur.
  • Instagram: 18-29 yaş arası, başta kadın olmak üzere 200 milyon kullanıcı. Giyim, aksesuar ve eğlence ile ilgili temalar ön plandadır. Pinterest gibi, görsel pazarlama için çok iyi bir platformdur.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Hedef Kitlenin Dikkatini Çekmek İçin Etkili İçerik Pazarlama İpuçları

hedef-kitleyi-daha-iyi-tanimak
Photo by Damian Zaleski on Unsplash

Online Reklamlar Satın Alın – Hedef Kitleyi Daha İyi Tanımak

Eğer bütçeniz varsa, online reklamcılık pazarlama stratejinizin bir parçası olmalıdır. Ancak hedef kitlenizin en çok kullandığı platformu seçin.

  • Google, geleneksel hizmet sağlayıcılar için idealdir, çünkü kitleler zaten arama motorlarını yaygın olarak kullanır. Bu da kolayca dönüşüm gerçekleştirmenizi sağlar. Hedefi yüksek anahtar kelimeler kullanmak, arama motoru reklamlarında çok işe yarar.
  • Google AdWords gibi görüntülü reklamlar, sizi yakından tanımayan bir pazar için en iyisidir. Kullanıcılar benzer web sitelerini ziyaret ettiklerinde hedefli reklamlarınıza maruz kalırlar. Sonrasında reklamınıza tıklamasalar bile marka bilinirliği artar.
  • Müşterileri davranış kalıplarına ve ilgi alanlarına göre hedefleyerek çalıştıkları için yaşam tarzı ürünleri satıyorsanız, Facebook ve Twitter reklamları harikadır. Google reklamları gibi, hedef kitleniz bağlantıyı tıklamasa bile işletmenize maruz kalıyorlar.
  • LinkedIn reklamcılığı, belirli meslekleri hedefleyebildiği için B2B (işletmeler arası) hizmetler veya ürünler için mükemmel  bir seçenektir.

Müşteri Referanslarından Yararlanın

Araştırmalar insanların arkadaşlarından ve ailelerinden aldıkları tavsiyelere diğer reklam türlerinden daha fazla güvendiklerini göstermektedir. Bu sebeple ürün veya hizmetlerinizi sık sık tercih eden kişilerden yararlanın. Referanslar, bunun için oldukça etkilidir. Kişisel ifadeler sunduğunuz ürünün faydalarını ve özelliklerini doğal olarak tanımlamaktadır. Referanslar karşılığında bir sonraki alışverişte indirim ya da küçük hediyeler sunabilirsiniz. Böylece kişileri yorum yapmaları için teşvik etmiş olursunuz.

Benzer Markalarla İşbirliği

Sınırlarınızı aşmadan hedef kitlenize hizmet sunan diğer markaları araştırabilirsiniz. Mesela bebek kıyafetleri satıyorsanız doğum öncesi ve sonrası egzersiz hizmetleri sunan merkezlerle ortak çalışabilirsiniz. Böylesi bir işbirliği her iki şirkete de hedef kitle için fayda sağlayabilir. Birbirinizin bloglarına yorum yazabilirsiniz. Birbirinizin sosyal medya gönderilerini paylaşabilir, yarışmalar düzenleyebilir ve birbirinizin müşterileri için özel indirim kuponları sağlayabilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: İdeal Hedef Pazarınızı Belirlemek İçin Yapılacaklar

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar