Hareketle Elektrik Üretebilen İplik: Twistron

twistron

Paylaşmayı unutmayın.

Hareketle Elektrik Üretebilen İplik: Twistron – Elektronik cihazlarımıza güç sağlamak için bizi prize bağlamayacak veya taşımak, şarj etmek zorunda kalmadığımız harici bir güç isteriz. Ortam ısısı veya radyo dalgaları ile şarj etmek hayal gibi şuan. Dünyada ki bilim adamları bunun üzerinde çalışmalar yapıyor, Twistron ise benzer bir çabanın sonucudur.

Twistron Nedir ?

Twistron, Teksas Üniversitesi ve Güney Kore Hanyang Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen, esnetilebileceğinde veya büküldüğünde elektrik üreten bir ipliktir. Jel kaplı karbon nanotüplerden yapılmış bükümlü bir elyaf olan bu ipliğin elektrik üretebilmesi için pillere ya da herhangi bir aygıta ihtiyaç duyulmuyor.

Steven Arenas adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Twistron Nasıl Çalışıyor ?

Twistron mekanizması oldukça basittir. İlk olarak, elyaf, sıradan sofra tuzu ve suyun bir karışımı kadar basit olabilen , iyonik olarak iletken bir malzemeye veya elektrolite batırılır veya kaplanır . Daha sonra kumaş bükülür veya gerilir, bu da karbon nanotüpün hacmini azaltarak kumaş üzerindeki elektrik yüklerini birbirine yaklaştırır ve enerjilerini arttırır.

Saniyede 30 kez bükülen bu iplik, kilogram başına yaklaşık 250 W güç sağlayabilir. Deneyler sırasında, bir sinekten daha hafif olan bir iplik parçası, her germe hareketiyle, tek bir LED’i yakmaya yetecek kadar güç üretebildiği gözlemlenmiştir.

twistron
@watt-logic

Araştırmacıların Tepkileri;

NanoTech Enstitüsünde bir araştırma bilimcisi olan Doktor Na Le’ ye göre, bu lifler süper kondansatörlerdir.

Dr Li ayrıca; Normal bir kondansatör, kondansatör şarj eklemek için pil gibi enerji kullanırsınız. Ancak bizim durumumuzda, karbon nanotüp ipliğini bir elektrolit banyosuna yerleştirdiğinizde, iplikler elektrolitin kendisi tarafından yüklenir. Harici akü veya voltaj gerekmez.

Araştırmacı Ray Baughman; twistronlarımız daha ucuza yapılabilirse, okyanus dalgalarından çok büyük miktarlarda enerji elde etmeye yarayacaklardır, diyor. Düşük miktarlarda yerleştirildiğinde bile, karbon nanotüp enerji toplayıcıları okyanusta serbest salınımda iken de raporlama istasyonlarıyla iletişim kurabilecek kadar enerji üretebiliyor.

Geliştirilen bu proje ile ilgili bir video;

Gerçekten Etkili Mi ?

Bu noktada bu teknolojinin üretimi çok pahalı. Bu ipliği yapmak için kullanılan süreç, bir kilogramlık iplik için pratik değil ama bir insanın saçının onda biri kadar ve hala güç üretebilen bu iplikleri yapmak kolay ve birçok alanda büyük umut vadediyor. Kim bilir? Belki bir gün çok uzak olmayan bir gelecekte yeni Twistron eşofmanınızla sabah koşusu yaparken akıllı telefonumuzu şarj edebiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar