Günümüzün Popüler Egzersizi: Pilates

pilates

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzün popüler egzersizlerinden biri olan Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olur ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşır. Bu sporu bulan Joseph Plates sayesinde 1. Dünya Savaşı sırasında birçok kişinin hastalıktan kurtulduğunu biliyor muydunuz?

Joseph Hubertus Pilates

Pilatesin yaratıcısı olan Joseph H. 1880 senesinde Almanya`da dünyaya geldi. Doğduğu zaman raşitizm ve astım hastalığı vardı ve doktorlar ailesine çok uzun süre yaşamayacağını söylemişti. Joseph Pilates, vaktinin çoğunu evde çeşitli tıp ve özellikle Uzakdoğu sporları ile ilgili kitapları karıştırarak, kendisini bu iki dertten kurtarabilmek çözümleri arayarak dört duvar arasında geçirdi. Amacı tıp ve spor kitapları okuyarak kendi hastalıklarına çözüm aramaktı. Bu nedenle yoga, kayak, dans, savunma sporu ve ağırlık çalışmaları üzerinde uzmanlaştı ve tüm bunların birleşimi olarak pilatesi yarattı.

Faydaları Nedir?

Birinci Dünya Savaşı başladığı zamanlarda İngiltere`de polisleri çalıştırıyordu. Daha sonra Almanya`ya dönerek savaşta ağır yaralanmış, çeşitli organları zarar gören askerleri çalıştırmaya başladı. Klasik pilates hareketleriyle muazzam başarılar elde etti. 1926 senesinde Amerika`ya gitmeye karar verdi ve New York`ta ilk pilates stüdyolarını hemşire olan eşi ile birlikte açtılar. Uzun süre ilk müşterileri erkekler oldu, daha sonra kadınlarda ders almaya başladılar.

@kjpilates

Gelişmeye Devam

Karı koca durmadan yeni hareketler yaratmaya, aralıksız kendi vücutları üstünde denemeye ve başarı elde ettikleri pilates hareketlerini öğrencilerine öğretmeye ve yaptırmaya başladılar… Joseph çok ağır antrenman programları olan boksörleri, New York bale öğrencilerini çalıştırdı. 1967 senesinde 87 yaşında öldüğünde kendi yarattığı onlarca klasik pilates hareketi, binlerce duruş bozukluklarından kurtulmuş, vücudu forma girmiş, fazlalıklarından kurtulmuş, sağlıklı kaslara sahip insanlar bıraktı arkasında.

Pilatesin Prensipleri

Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak,bedenimizin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.

Kontrol: Pilateste kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenimizin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.

@ptdreamstime


Merkezleme: Pilates metodunda, doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.

Nefes: Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.

Pilates’in Çeşitleri

Mat Pilates

Mat ile eğitimli hocalar eşliğinde minder üzerinde grup halinde yapılır. Eğitmenler egzersizleri kişilerin bedenlerine uygun şekilde yapmaları için yönlendirmeler yaparak yardımcı olurlar. Ders süresince amaç tüm bedeni eşit seviyede ve doğru biçimde çalıştırmaktır.

@sportmerits

Aletli Pilates

Aletli ve mat pilatesin temel prensip olarak bir farkları yoktur. Aletliden önce mat egzersizleri yapılmalı diye bir kuralı da yoktur. Kişi kendi isteğine göre istediği şekilde spor yapabilir. Fakat prensipte aynı olsalar da aletli pilateste diğerine göre egzersiz hareketleri daha çeşitlidir. Buna bağlı olarak daha yorucu ve vücuda daha fazla etkilidir diyebiliriz. 

@bilgikat

Pilates Barrel

Varil biçimi ve yan tarafında bulunan basamakların birleşimini ifade eder. Varil yüzeyinde ve basamaklar da daha çok esneme ve yanlara doğru esnemeye dayalı çalışmalar yapılır. Ayrıca açma germe hareketleri de ilave çalışmalardandır.

@flowpilatesstudio

Kaynak – 1

Kaynak -2

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar