Gezegenimizi Tanımanın En Güzel Yolu: BBC Earth

Paylaşmayı unutmayın.

Hükümetler arası kamu hizmeti yayını yaparak ismini “Dünya Servisi” olarak duyuran yüksek kaliteliye sahip İngiltere tabanlı yayın kuruluşu olan BBC Earth, 29 dilde dünyaya hizmet sağlayabilmekte olan en köklü yayın olgusuna sahip. İlim ve Medeniyet kavramlarını, güncel haberlerin ötesine taşıyabilen ve abonelik hizmeti sunan bir kanal olan BBC, medya kamu hizmeti ve yararı için vazgeçilmezdir. Ayrıca tarafsızlık ilkesini zihinlere çivilemesi ile kanal içerisinde çoğalarak farklı yayın kuşakları ile boy göstermektedir.

https://www.bbcearth.com/

Premium program içerikli abonelik kanalının yayın organı olan BBC Earth, dünyanın en önde gelen belgesel yapımcılarının imzası ile bizlerle buluşan yaşam öykülerinin evrenselliği ile herkesi ekrana kitlitlemektedir.
BBC Earth, yeryüzündeki canlıların yaşam öykülerindeki derinlikleri bizlerle buluşturuyor.

BBC Earth’te Neler Var?

Tarafsız habercilik anlayışının yanı sıra yaşadığımız yer kürenin tüm sorularına cevaplar arayarak sorunlara ve çözümlere ışık tutmaktadır. Canlılar ve doğa arasındaki iletişimde kuvvetli bir bağ kurmamız için önemli rol oynamaktadır.

Küresel Isınma (Global Warming)

http://ichef.bbci.co.uk/images/ic/640×360/p046t3tt.jpg

Küresel ısınma denince akla ilk sera etkisi geliyor. Bunun yanında atmosfer üzerindeki sıcaklığı sabit tutma işlevi gören belirli gazlar bulunmaktadır. Bu gazlar içerisinde küresel ısınmaya sebep olan en büyük etken olarak karbondioksit gazının artması gösterilmektedir. Karbondioksit gazındaki artış on binde bir seviyelerinde fakat bu değişim bile sıcaklığın birkaç derece artmasına sebep olmaktadır.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sebep olduğu canlı soylarının devamlılığının tehlikeye girmesi ve ekolojik dengedeki bozulmalar devam etmektedir. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Panel Rapor’u (BMHİP) ise en büyük sorumlunun insanlar olduğunu bizlere açıkça söylüyor. BBC yayıncılığı küresel ısınmaya dikkat çekerek insanları bilinçlendirmek konusunda kolları sıvamış ve bu doğrultuda yayınlamış olduğu haberler ile insanları bilinçlendirmeyi hedeflemiştir.

Kuzey Işıkları (Aurora Borealis)

Kuzey Kutbunda yaşayan ilk insanlar, “Aurora Borealis”, yani Kuzey Işıkları’nın aslında gökyüzünde “dans eden ruhlar” olduğuna inanıyordu. Gerçek ise; Güneş patlamalarının sebep olduğu bir doğa olayı. BBC Earth “Frozen Planet” belgeseli ile bu doğa olayını gözler önüne serdi. Manyetik kalkan olmasaydı, güneş fırtınaları yerküre üzerindeki yaşama ciddi zararlar verebilirdi. Bazı bilim adamları manyetosferin eksik olması durumunda dünya üzerinde yaşam dahi oluşamayacağını öne sürmüştür. Dünyayı çevreleyen manyetik alan sayesinde güneşten gelen patlamaların zararlarından korunuyoruz. Arda kalan elektromanyetik parçacıklar ise kutuplarda resmen dans ediyor .

Bu muhteşem doğa olayını genelde kuzey kutbuna yakın olan bölgelerde görmek mümkündür. Kanada ve İskandinavya bölgelerinde turistik firmalar bu ışıkları görmek isteyen insanlara hizmet sunmaktadır. Kuzey ışıkları daha çok bilinen bir kavram olmasına rağmen bu ışıkları aslında Dünya’nın güneyinde de görebiliriz. Bunlara da güney ışıkları (Aurora Australis) adı verilir ve adı üstünde Avustralya’dan görmek mümkündür.

Life Story : (Yaşam Öyküsü)

Çoğumuzun besin zinciri olarak gördüğü av maceralarının paylaşıldığı yaşam hikayeleri doğanın iklim koşulları içerisinde yaşayan hayvanların, doğumdan başlayarak ölüme kadar uzanan yaşamı içerisindeki tüm ihtiyaçlarını karşılamak için verdiği seferberliği gözler önüne seriyor. Alastair Fothergill bu durumu “ Duygusal olarak izleyicinin iki tarafla da etkileşim kurmasını istiyoruz- bazen av olacak, bazen de avcı olacak.” sözleri ile açıklamaktadır. Mikroskobik çekimler ile canlıların etkileyiciliğini ekranlara yansıtarak nefes kesiyor.

Aslında vahşi doğanın kurallarını ve insanoğlunun sebep olduğu yapay seçimlerden ziyade doğal seçilim ile evrim kuramının nasıl çalıştığını bizlerle paylaşmaktadır.

https://unsplash.com/@rhino007

Human Universe: (İnsanlık Evreni)

İnsanlığın bin bir türlü hali. Irk, din, dil ayırmaksızın hayatların tüm gerçekliğini ekranlarla yansıtarak fikirlerin ve duyguların bir yerlerde ulaşım sağlamasına sebep olabilen hikayelerle bir metne bağlı kalmayarak sinema görseli sunan yayın kuşağıdır. Parçası olduğumuz hayatın çeşitliğini ve insanın yaşamla arasındaki alışverişini anlatmaktadır.

https://www.bbcearth.com/

Frozen Planet: (Dondurulmuş Gezegen)

Kutup ayıları, penguenler ve kurtların yaşam koşullarına şahitlik ediyoruz. Kuzey Kutbu ve Antarktika gezegeninde çıktığımız bu yolculuk kutupların en uzak ve uç noktalarının sinematografisi olarak bizlerle buluşmaktadır.

https://unsplash.com/@ghost_cat

Earth’s Naturel Wonders (Dünya’nın Doğal Mucizeleri)

Adı üstünde dünya üzerindeki en güzel manzaralarda grafikler ve hızlandırılmış çekim teknikleri kullanarak bizleri kıta seyahatlerine çıkarıyor. Yerkürenin olağanüstü mucizeleri ve değişen doğa koşullarını anlatan bu yayın kuşağı izleyiciye bilim ve doğa tarihini detaylıca anlatıyor.

https://www.bbcearth.com/

BBC Earth; yaşadığımız süre boyunca dünyada misafir olmak yerine aslında dünyanın bizlerin evi olduğu gerçeğinin bilincinde olmamıza yönelik bir tutum sergilemektedir.

Salt medya anlayışı ile toplumda karşılık bulan belgeseller hayatımızın içerisinde canlılığını ve gerçekliğini korumaktadır. Adgager ailesi olarak ekolojik sistemin parçası olduğumuzu unutmamamız gerektiğini belirtmek isteriz. Yerküreyi anlamamız için bilimsel araştırmalar ile öğretici görev üstlenen BBC Earth haber ve belgesel yayıncılığına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar