En Sağlıklı Diyetler 2021

Paylaşmayı unutmayın.

En Sağlıklı Diyetler 2021 – Sağlıklı bir beslenme düzeni, neredeyse her insanın ihtiyaçlarından birisi. Bu noktada diyet denildiği zaman genellikle kilo verme amacı taşıyan beslenme düzeni şeklinde yanlış anlamalar ortaya çıkıyor. Fakat diyet, beslenme düzeni için kullanılan bir tanımlamadır. 

Dünya genelinde milyonlarca insan her geçen sene sağlıklı beslenme ve kilo verme kararı alıyor. Bu konuda araştırma yapan ABD Haber & Dünya Raporu dergisi en iyi diyetler sıralaması yayınladı. Beslenme, diyabet, obezite, gıda psikolojisi ve kalp hastalıkları uzmanlarından oluşan bir heyet tarafından değerlendirme yapılmış. Değerlendirme esnasında göz önünde bulundurulan faktörler şu şekilde; 

  • Diyetin ilk 12 ayında verilen kilo oranı
  • İki yıl ya da daha uzun sürelerde verilen kilo oranı
  • Diyabeti önleme açısından etkinliğinin olup olmadığı 
  • Kalp hastalıklarını önleme açısından etkinliğinin olup olmadığı 
  • Sürdürme kolaylığı ve normal yaşama uygunluğu
  • Çok hızlı kilo kaybı, yetersiz beslenme, besin eksikliği gibi sağlık açısından oluşturduğu tehditler

En Sağlıklı Diyetler 2021

En iyi diyetler listesinde yine en popüler diyet türlerinin son sıralarda yer aldığını görüyoruz. Listenin üst sıralarında yer alan diyetlerin ortak özelliklerinin tam tahıl ve çeşitlilik olduğunu görüyoruz. Yani, söz konusu diyetler sağlık tehdidi oluşturmama konusunda oldukça başarılı. İşte en iyi diyet listesi;

Akdeniz Diyeti

Sebze, meyve, tahıllar, fasulye, zeytinyağı, bakliyat, kabuklu yemiş ve deniz ürünleri öne çıkıyor. Kırmızı et ve şeker tüketiminin ise kotalandırılması gerekiyor. 

DASH Diyeti

@probiyotix

Bol miktarda sebze, meyve, tam tahıl, düşük yağ içerikli protein ve az yağlı süt ürünleri tüketiliyor. Doymuş yağ ve şeker ise kırmızı çizgiler.

Yarı Vejetaryen Diyet

Çoğunlukla vejetaryen beslenme stilini öne çıkaran diyet. Ancak gerekli görüldüğünde et tüketimi de yapılabilir. 

Mayo Clinic Diyeti – En Sağlıklı Diyetler 2021

Photo by Bill Oxford on Unsplash

Diyet, iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm kilo verme üzerine kurulu. Bu bölümde günlük 30 dakikalık egzersizin üstüne sağlıklı bir kahvaltı öne çıkıyor. Bu diyette TV izlerken yemek yemek ve meyve harici şeker tüketimi yasak. Tam yağlı süt ürünleri ve et ürünleri ise kısıtlı derecede tüketilebilir. İkinci bölüm ise ilk bölümün bir nebze esnek hali olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölümde az da olsa şeker tüketimine izin veriliyor. Uzun vadeli planda ise bol bol meyve, sebze, tahıl ve sağlıklı yağlar yer alıyor. Şeker ve doymuş yağlar ise kısıtlı seviyede.

MIND Diyeti

Sağlıklı diyetler listemizin bir diğer üyesi MIND; Akdeniz ve DASH diyetlerinin homojenik hali. Diyette beyin sağlığını destekleyen her şeye yer veriliyor. Beyaz et ve balık tüketmekte serbest. 

TLC Diyeti – En Sağlıklı Diyetler 2021

Son olarak TLC diyeti, çok ciddi sınırlandırmalara sahip olmamasıyla dikkat çekiyor. Diyette ana hedef alınan genel kalori miktarını düşürmek ve aynı zamanda daha düşük kolesterol ve doymuş yağ tüketmek. Ayrıca Erkeklerde günlük kalori hedefi 2.500’ken, bu rakam kadınlarda 1.800 olarak önümüze çıkıyor.  Ek olarak eğer kilo vermenin yanı sıra kolesterolü de düşürme hedefindeyseniz aldığınız kalori miktarını azaltabilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar