Elektrikli Araç Menzil Kaygısı – Üreticiler İnsanlardaki bu Kaygısını Nasıl Giderecek?

tesla-araçlar-elektrikli-arac

Paylaşmayı unutmayın.

Elektrikli Araç Menzil Kaygısı – Üreticiler İnsanlardaki bu Kaygısını Nasıl Giderecek? – Günümüzde elektrikli araç geleceğin otomotiv teknolojisi olarak görülürken, özellikle Tesla gibi markaların başarısı bu talebin arttığını da gösteriyor. Otomotiv üreticileri bu konuda büyük yatırımlar gerçekleştirirken, sadece 2019 yılında dünya çapında 140 üzerinde yeni araç modeli piyasaya sürüldü. 2021 yılında ise Avrupa ve Çin’de rekor elektrikli otomobil satışları yaşanması bekleniyor. 

Elektrikli Araç Menzil Kaygısı

elektrikli-arac-menzil-kaygisi-ureticiler-insanlardaki-bu-kaygisini-nasil-giderecek?

Elektrikli Araç Satışları Halen Artmıyor

Elektrikli otomobil teknolojisi ne kadar gelişmiş olsa da halen çok düşük bir satış rakamı elde edilirken, bu konuda insanların menzil ve şarj kaygısı ön plana çıkıyor. Bu noktada da her marka kendi teknolojisini geliştirmeye ve değişim elde etmeye çalışıyor. Özellikle petrol bazlı otomotiv teknolojisinden elektrik bazlı bir teknolojiye geçiş için yoğun bir yol kat edilmesi gerekiyor. 

Aslında elektrikli araç 1930’lu yıllardan günümüze kadar gelen bir teknoloji olmasına rağmen 2008 yılında Tesla büyük bir değişim sağladı. Bugün ise insanların menzil ve şarj kaygısına karşılık Tesla 402 mil menzile ulaşan araçlar üretirken, 2021’de ise Lucid Motors sayesinde 517 mil gibi bir kapasiteye sahip araçların çıkarılması bekleniyor. Ancak bu beklentilere rağmen gereken alt yapının halen bulunmaması, elektrikli araç alma fikri önünde bir engel oluşturuyor. 

elektrikli-arac-menzil-kaygisi-ureticiler-insanlardaki-bu-kaygisini-nasil-giderecek?

Elektrikli Araçların Yaygınlaşması İçin Ne Gerekiyor?

Bugün dünya genelinde benzin istasyonlarına karşılık elektrikli araç şarj istasyonları çok az  sayıda yer alıyor. Bu nedenle ABD gibi birçok farklı ülkede önümüzdeki yıl dahilinde ev şarj istasyonlarının çok yüksek bir sayıya ulaşması hedefleniyor. Aslında tüm bu çaba menzil kaygısını ortadan kaldırmayı hedefliyor. 

Şarj istasyonlarına bakıldığında, Tesla istasyonları sadece Tesla araçları ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Ev istasyonlarına bakıldığında ise 1. ve 2. Seviyedeki 120-240 volt istasyonlar ev ve işyerlerinde çok yaygındır. Bu istasyonlar bir saatte 20 mil menzil için şarj sağlamaktadır. 3. seviye 480 volt istasyonlar ise 1 saatte 60-80 mil arası menzil için şarj gerçekleştirebilmektedir. 

Şarj istasyonları bu yapıya sahip olsa da elektrikli araç açısından en büyük kaygılardan birisi, herkesin kendi şarj istasyonuna ve ülkesinde imkanlara sahip olmaması olarak görülüyor. Tesla bu konuda özellikle Amerika’da çok büyük bir gelişme elde etmiş olmakla birlikte evlerde şarj istasyonları ise çok az sayıda görülüyor. 

elektrikli-arac-menzil-kaygisi-ureticiler-insanlardaki-bu-kaygisini-nasil-giderecek?

Elektrikli Araç Şarj Çözümü İçin Yatırımlar Yapılıyor

Başta Tesla olmak üzere bugün elektrikli araç markaları ABD ve Avrupa’da şarj istasyonları kurabilmek ve yaygın hale getirmek için dev yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu konuda özellikle enerji şirketleri ile ortaklıklar sağlanırken, bugün giderek artan şarj istasyonları da elektrikli araç kullanımını arttırmayı amaçlıyor. 

Özellikle Amerika genelinde Tesla tarafından çok yaygın bir ağ oluşturulmaya devam edilirken, diğer markalar tarafından da bu sistemin benzeri ile hızlı ve yüksek menzil sağlayacak bir şarj istasyonu yapısı kurulmaya çalışılıyor. Öyle ki bazı şirketler şarj istasyonları üzerinde reklam çalışmalarının yapılmasına da imkan sağlarken, bu sayede giderek daha yaygın ve ekonomik çözümler elde edilmeye çalışılıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar