Ekoterapi Nedir? – Doğanın İyileştirici Gücü

Paylaşmayı unutmayın.

Ekoterapi Nedir? – Doğanın İyileştirici Gücü – Modern yaşamda hepimiz bazen endişeli hissedebiliyoruz. Uzun bir iş gününden sonra rahatlamak için doğada yürüyüş yapmak çoğumuza iyi geliyor mesela. Muhtemelen siz de doğada vakit geçirirken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz bile. Çoğu insan açık havada vakit geçirmenin modunu yükselttiğini düşünür. Dahası kendilerini sakinleştirdiğini ve rahatlattığını fark eder. Doğanın gücü aslında düşündüğümüzden çok daha büyük. Ekoterapi yaklaşımı ise insanların çevreyle ve gezegenimizle derin bir bağa sahip olduğunu savunur. Bu bağ beslenmediği için içsel huzurunuz ve zihinsel sağlığınız bozulmaya başlar. Ekopsikoloji günümüzde hala gelişmeye devam eden bir alandır. Ancak doğada vakit geçirmenin zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanır.

Ekoterapi Nedir? – Doğanın İyileştirici Gücü

Ekoterapinin Farklı Türleri

Aslında bu alanda belli kalıplar ya da kurallar bulunmuyor. Doğayla ilgili size iyi gelen, sizi rahatlatan her şey ekoterapinin bir parçasıdır. Örneğin ormanlık bir alanda yürüyüş yapmak ya da sahil kenarında yürümek buna sahildir. Ayrıca bu alanda uzmanlaşmış bir terapistten destek alarak daha ileri yaklaşımlar da benimseyebilirsiniz. Bu yaklaşımlar şunlar olabilir:

  • Kolektif bahçecilik. Komşularınızla ya da dostlarınızla ortak bir alanda kendi ürünlerinizi yetiştirebilirsiniz. Bu yöntem hem daha yakın insan ilişkileri kurmanızı sağlayacak hem de dışarıda vakit geçirmenize katkıda bulunacaktır.
  • Vahşi doğa ve maceralı aktiviteler. Vahşi doğada vakit geçirmek ve kamp yaparak daha uzun süre kalmak stresle baş etme tekniklerini öğretir. Özellikle de gençler ve genç yetişkinler için terapötik beceriler kazanmanın en etkili yollarından biridir.
ekoterapi-nedir-doganin-iyilestirici-gucu
Photo by Fabian Quintero on Unsplash
  • Düzenli parka gitme. Her geçen gün daha fazla doktor ve psikolog insanların genel sağlığı için haftada en az bir kez açık havada vakit geçirmeye zaman ayırmasını öneriyor.
  • Orman banyosu. Sıradan bir yürüyüşten biraz daha fazlası olan bu uygulama, ormanlarda veya benzer şekilde ağaçların yoğun olduğu ortamlarda dolaşırken beş duyunuzun dikkatli kullanımını teşvik ediyor.
  • Hayvan destekli terapi. Açık havada at, köpek ve kuş gibi hayvanlarla vakit geçirebilirsiniz, oynayabilirsiniz veya çalışabilirsiniz. Bu, stresi yok edecek bir yoldur.
  • Açık havada meditasyon ve yoga. Yoga ve meditasyon, tek başına bile son derece etkili rahatlama yöntemleridir. Ancak açık havada yapıldıklarında bu etkilerinin kat ve kat fazla olduğunu görebilirsiniz.

Çoğu ekoterapi uygulaması doğa ile iki taraflı ilişki kurmanızı ve dolayısı ile rahatlamanızı sağlar. Aktivite olarak ağaç dikebilirsiniz ya da doğadaki çöpleri toplayabilirsiniz. Sonuç olarak kendinizi daha sakin ve eko anksiyeteden kurtulmuş hissedersiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Son Günlerde Adını Sıkça Duyduğumuz Eko Anksiyete Tam Olarak Ne?

Ekoterapi Faydaları – Ekoterapi Nedir?

Bu yöntemin en önemli özelliği doğaya erişiminizin kolay ve son derece maliyetsiz olması. Ancak elbette hepsi bu kadar değil. Öte yandan profesyonel ekoterapi uygulamaları genelde grup ortamında gerçekleşir. Bu da yeni insanlar tanıyarak sosyal bağlarınızın güçlenmesine katkı sağlar. Örneğin kolektif bahçecilik toplum dayanışmasını artırır. Böylece kendinizi daha az yalnız hissedersiniz.

Egzersiz yapmak için evde yeterli motivasyonu, spor salonunu gitmek için de gerekli zamanı bulamıyor olabilirsiniz. Çoğu ekoterapi uygulaması sizi evden çıkaracak ve hareket etmek zorunda bırakacaktır. Yorucu olmayan bahçecilik işleri dahi çokça fiziksel aktivite içerir. Bu sebeple fiziksel sağlığınız için de faydalıdır. Temiz havanın yanında güneş ışığı almak da kaygıyı yok etmek ve depresyonla başa çıkmak için birebirdir.

ekoterapi-nedir-doganin-iyilestirici-gucu
Photo by niko photos on Unsplash

Doğada zaman geçirdikçe çevrenizde olup biteni deneyimlemeye daha çok fırsatınız olur. Böylece duyularınızı daha çok kullanmaya başlarsınız. Kuşların sesleri, yaprak hışırtıları iş hayatının stresinden ve şehirdeki trafik gibi stresli unsurlardan uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Doğada maceralı aktiviteler için zamanınız olmasa bile sorun değil. Günlük hayatınızdaki rutin aktiviteleri dışarıya taşıyarak de ekoterapi ile iyileşmeye başlayabilirsiniz. Yemeğinizi bir piknik yaparak yemek, kitabınızı çıkıp parkta okumak bile oldukça büyük bir adımdır. Hatta ailenizi veya arkadaşlarınızı size katılmaya davet edebilirsiniz. Böylece doğayı birlikte keşfederken çokça yeni şey de öğrenebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Çevre Dostu İcatlar

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar