Dünyanın En Yeşil 10 Şehri

Dünyanın En Yeşil 10 Şehri

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Yeşil 10 Şehri- Dış mekanların yanı sıra modern kent kültürünün de tadını çıkarabileceğiniz, doğanın bütünlüğünü koruduğu dünyanın en yeşil 10 şehrini sizler için derledik. Pandemiden sonra gidilecek yerler listesi hazırlamaya başlayabiliriz..

– Dünyanın En Yeşil 10 Şehri –

1- Kopenhag

Dünyanın En Yeşil 10 Şehri - kopenhag
Photo by Daria Shevtsova on Pexels

Kopenhag, Danimarka’nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. Mimari, kültür, sanat, gastronomi, tarih ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Kopenhag, bir kuzey şehrinden beklenmeyecek ölçüde sıcak ve samimi bir atmosfere sahip. 

Kopenhag, yıllar boyunca eko-kimlik bilgilerinden ötürü çok fazla ödül kazandı. Bununla birlikte, geniş bisiklet altyapısı ve şehrin tam merkezindeki bozulmamış liman sularında yüzme seçeneği ile oldukça etkileyici olduğunu söylemek mümkün. Queen Louise’s Bridge, yoğun saatlerde, tahmini 35.000 bisikletçiyle Batı’daki en yoğun bisiklet rotasıdır. 

2- Vancouver

Dünyanın en yeşil 10 şehri - vancouver
Photo by Pat Josse on Pixabay

Vancouver, Kanada’nın batısında bulunan Britanya Kolumbiyası eyâletinde bir liman şehirdir. Batı Kanada’nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür. Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı kozmopolit bir kenttir. 

Vancouver’da temiz havayı soluyabileceğiniz 200 park var. Büyük olanı, West Coast yağmur ormanları, plajlar ve Seawall ile kendi adasını işgal eden Stanley Park.

3- Amsterdam

Dünyanın en yeşil 10 şehri -Amsterdam
Photo by Liam Gant on Pexels

Yüzlerce bisikletçisi ve kanallar arasındaki açık alanlarıyla Amsterdam’ın dünyanın en yeşil şehirlerinden biri olarak sınıflandırılmasına şaşırmamak gerek. Kıyı bölgelerinde dinlenmek veya kırsal manzaraları keşfetmek için Amsterdam Noord’un yenilenmiş eski sanayi bölgesi ziyaret edilebilir. 

Noord, eski fabrikalar ve hangarlardaki galeriler, restoranlar ve ilginç mağazalarla yaratıcı bir merkez halinde. Son teknoloji EYE Film Müzesi’ni ve teraslı kafesini veya canlı müzik mekanı, restoranı ve sineması bulunan eski bir ücretli ev olan Tolhuistuin’i keşfedebilirsiniz.

4- Stockholm

Dünyanın En Yeşil 10 Şehri - Stockholm
Photo by brightfreak on Pixabay

İsveç’in başkenti Stockholm, 13. yüzyıldan beri bir İskandinavya kültür, siyaset, medya ve ekonomi merkezidir.

Kent, anakara dışında on dört adaya ve Mälaren Gölü’nün denizle birleştiği kanala sahiptir. Stockholm Takımadaları tarihi olarak ayrıca önemlidir. Kentin adalara ve kanallara yayılmış olması, ona Kuzeyin Venediği sıfatını kazandırmıştır.

Ayrıca şehir, çeşitli ikonik pazarlarından taze, yerel malzemeler kullanan yenilikçi restoranlarıyla ün kazanmıştır . En iyileri; Östermalm bölgesinde bulunan Östermalms Saluhall, Norrmalm bölgesinde Hötorgshallen ve Södermalm’da bulunan Söderhallarna’dır.

Stockholm’ün yeşilliğe olan tutkusu turistik konaklama yerlerine de uzanmakta. Ek olarak şehirde, sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak tasarlanmış, oldukça güzel butik oteller bulabilirsiniz.

5- Singapur

Singapur
Photo by Phyo Hein Kyaw on Pexels

Singapur, Malay Yarımadası’nın güney ucunda yer alan bir ada ülkesidir. Kuzeyde Malezya’nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili. Bunun yanında, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Daha çok parıldayan gökdelenlerle ilişkilendirilen Singapur, Asya’nın en yeşil şehridir. Marina Bay Sands kompleksinin tepesindeki dramatik sonsuzluk havuzuna sahip devasa SkyPark, şehrin en ünlü yapılarından biri. 

Körfezin Bahçeleri’nde 50 metre yüksekliğindeki hayranlık uyandıran Supertree yapıları, Singapur’un sürdürülebilirliğe olan bağlılığını sembolize ediyor. Ayrıca şehir, eski demiryolu raylarında, bir park alanı olan New York High Line’ın eşdeğerine sahip.

6- Portland – Dünyanın En Yeşil 10 Şehri

Portland
Photo by Mohan Nannapaneni on Pixabay

Portland, ABD’nin Oregon eyaletinin, en büyük ve en yeşil kenti olarak değerlendirilmektedir. Oregon’un başkenti, samimi ve rahat ortamıyla bilinmekte. 

Şehrin batı tepelerinde yer alan Forest Park, Willamette Nehri’ne bakmaktadır. Ayrıca, 113 km’nin üzerinde parkur içermekte. Portland’ın sekiz köprüsünü keşfetmek için bir bisiklet kiralayabilirsiniz. En ilginç yapılar; benzersiz bir çift katlı dikey kaldırma köprüsü olan Çelik Köprü ve ABD’nin en eski çalışan asansör köprüsü olan Hawthorne Köprüsü. 

7- Reykjavik

Reykjavik
Photo by Gylfi Gylfason on Pexels

Reykjavik, İzlanda’nın başkenti. Yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkenttir. 115.000 nüfusu ile Tiny Reykjavik yenilenebilir enerjide başı çekiyor. Tüm sıcak suyu, ısınması ve elektriği hidroelektrik ve jeotermal kaynaklardan geliyor. Sonuç olarak, kaplıcaların, ısıtmalı açık havuzların ve temiz havanın keyfini bolca çıkarabileceğiniz bir şehir. 

Gerçekten cesur olanlar için, soğuk deniz ve sıcak jeotermal suyun buluşmasının daha yüksek sıcaklıklara neden olduğu büyük deniz duvarlarına sahip bir lagünden oluşan Nauthólsvík jeotermal plajı bulunmakta. Yerliler, kışın bile yüzmenin tadını çıkarıyor. Hatta, buhar banyolarında ve jakuzilerde ısınıyor.

8- Cape Town

Cape Town
Photo by Taryn Elliott on Pexels

Cape Town, sayısız doğa rezervi, kilometrelerce uzanan etkileyici kıyı şeridi ve verimli bir toplu taşıma sistemi ile Afrika’nın en yeşil şehri olarak kabul edilmekte. 

Bunun yanında farklı, güzel bir plaj arıyorsanız Boulders Plajı’nı keşfedebilirsiniz. Plaj, nesli tükenmekte olan 2.000 Afrika Penguenine ev sahipliği yapıyor.

9 – Curitiba

Curitiba - Dünyanın en Yeşil 10 Şehri
Photo by roadaholic_br on Pixabay

Curitiba, Brezilya’nın en yaşanabilir şehri olarak kabul edilmekte. Yerel konsey, 1970’lerden bu yana, genellikle tartışmalı vergi indirimleri ve sübvansiyonlar yoluyla yeşil politikaları teşvik etti. Bu da, 30 park ve kent ormanının yaratılmasına yol açtı.

Yerel halk, şehirlerine çevre dostu itibarını kazandırmıştır. Ayrıca yıllar içerisinde, otoyollar boyunca toplam 1,5 milyon ağaç diktiler. Giderseniz, Alman Ormanları ( Bosque Alemão) ve Polonya Anıtı (The Polish Immigration Memorial) da dahil olmak üzere şehrin çok kültürlü geçmişine ait parkları ve anıtları keşfetmek için bir Curitiba buluşu olan “Bus Rapid Transit” sistemini kullandığınızdan emin olun.

10- San Francisco

San Francisco
Photo by Leon Macapagal on Pexels

San Francisco, ABD’nin Kaliforniya eyaletinin kuzeyinde yer alıyor. Bununla birlikte, Körfez Bölgesi’nin en önemli kültürel, ticari ve finansal merkezi. 

Bunun yanında San Francisco, ABD’nin en yeşil şehirlerinden biri olmak için büyük adımlar atıyor. Şehrin en büyük parkı olan Golden Park; gezip görebileceğiniz ve yararlanabileceğiniz spor tesislerine, müzelere, kültürel binalara, heykellere, göllere ve harika doğa manzarasına sahiptir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar