Dünyanın En Pahalı 10 Yiyeceği

Paylaşmayı unutmayın.

Yiyecekler belki de bizlere sunulmuş en güzel şeylerdir. Hepimiz günün her anında onlara ihtiyaç duyuyoruz. Mutlu ya da mutsuz olmamız bile yemek yememiz için birer sebep olabiliyor. Yeryüzünde milyonlarca yiyecek çeşidi var ve tabii bunlardan bazıları var ki; gerek ender bulunmasından gerekse içlerine konulan malzemelerden dolayı fiyatları dudak uçuklatıyor. Gelin hep beraber “dünyanın en pahalı 10 yiyeceği”ni ve neden bu kadar pahalı olduklarını inceleyelim.

1- Beyaz “Alba” Trüf Mantarı, 1 Oz İçin 275.00$

Trüf, meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde 5 ile 20 cm toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. Dünyanın en pahalı mantarı azlığı nedeniyle beyaz trüftür. Görüntü ve renk olarak patatese benzer ve yoğun bir kokusu vardır.

Beyaz trüf tüketmek ve ödediğiniz paranın karşılığını almak için en iyi yol, pişirmeden yemektir. Beyaz trüfün; yoğun lezzeti olmayan besinlerle karıştırmadan, makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketilmesi tavsiyeler arasındadır. Dileyenlerin her türlü yiyeceğe beyaz trüfün yoğun tadını katması için üretilen beyaz trüf yağı veya kreması da mevcuttur.

@eaterscollective

2- Mattake veya Matsutake Mantarları – 1000 $

Mattake ya da matsutake mantarı, bugün dünyanın en pahalı mantarları arasındadır. Bu mantar; Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da, özellikle Japonya, Çin, Kore, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Finlandiya ve İsveç’te bulunabilen oldukça beğenilen bir mikorizal mantardır. En popüler olanı, Japon Kırmızı Çam üzerinde yetişendir. Genellikle ormanlık alanda düşen yaprakların altında gizlenir. Hasatı kolay olsa da bulmak son derece zordur. Japonya’daki yıllık hasat, bin tonun altındadır.

3- Geyik Peyniri, 1074$

Dünyadaki en pahalı peynirlerden birisidir. Yalnızca İsveç’teki Moose House çiftliğinde, geyik sütünden üretilir. Geyik peynirinin rengi beyazdır ve görünümü beyaz peyniri anımsatır. Kilogram başına yaklaşık 1.000€ (1.074 $) tutarındadır ve çok sınırlı miktarda üretilir.

@photalife

4- Densuke Siyah Karpuz, $3000-$6000

Bu nadir siyah karpuzlar, Japonya’nın Hokkaido bölgesinde yetişir ve açık arttırmada (genellikle yılın ilk hasadında) 3.000- 6.000 $ arasında satılmaktadır. Bir hasat genellikle sadece birkaç düzine meyve verir. Nadir olmasından başka bu karpuzu özel kılan şey sertliği ve tatlılık seviyesidir.

5- Safran, 5.000-6.000€

Safran, dünyanın en pahalı baharatıdır. Bunun en önemli sebebi, yetiştirilmesinin zorluğudur. Yarım kilo safran, ortalama 80 bin çiçekten üretilebilmektedir. Fiyatı da buna bağlı olarak oldukça yüksektir. Genellikle gramlık paketlerle satılan safranın 1 gramı 5-6€ arasındadır.

@iranskids

6- Almas Havyarı – $25,000

Almas havyarı İran’da çok nadir bulunan bir gıda maddesidir. Havyarlar zaten başlı başına pahalı yiyeceklerdir, ancak bu maddenin nadir olması onu daha da pahalı kılıyor. Nitekim, satan bir dükkan bulmak bile samanlıkta iğne aramak gibidir. Almas havyarını satan tek mağaza, Londra’daki Picadilly’de bulunan Caviar House & Prunier’dir. Mağaza, havyarı kilo başına bir paketle paketler ve 24 karat altından yapılmış bir tenekeye yerleştirir. Satış fiyatı 25.000 $ ‘dır. Sadece tadına bakmak isterseniz, daha küçük bir tenekeyi 1.250$ karşılığında satın alabilirsiniz.

7- Dondurulmuş Haute Çikolatalı Dondurma, 25.000 $

Yenilebilir altın ile süslenmiş, 28 çeşit kakaonun karışımından oluşan çikolatalı dondurma, altını örten ve yenilebilir altın içeren bir kadeh içinde servis edilir. Ayrıca yapımında kullanılan kakaolardan 14’ü en pahalı kakaolar arasındadır. Tatlı bir hediye almak isterseniz, bu dondurmanın alt kısmında 18 karat altın bilezik vardır ve bu bileziğin içine gömülü 1 karat elmas vardır.

dünyanın en pahalı 10 yiyeceği

@hautedvie

8- Beluga Havyarı, 6.300$

Soyu tükenme tehlikesi altında olan Mersin balıklarının en büyüğü olan ve Hazar Denizi’nde bulunan Beluga cinsinden çıkarılan bu havyarın kilosu yaklaşık olarak 22.000 TL’dir. Beyaz renkli olanı çok ender bulunur ve bu yüzden çok daha pahalıdır. Genelde kanepe olarak şampanya veya buzlu votka ile servis edilir.

9- Chocopolige (Le Madeline au Truffle), 2500$

Danimarkalı Fritz Knipschildt tarafından yaratılan Le Madeline au Truffle isimli çikolata, tamamen el yapımıdır ve doğal ürünler kullanılarak imal edilir. Bu çikolata üzerinde bazen saf altından süslemeler bulunur.

10- Kopi Luwak Kahvesi, 746$

Asya Misk Kedisi’nin (Paradoxurus hermaphroditus) kahve çekirdeklerini yemesi ve hayvanın sindirim sisteminden geçmesi sonrası, özel bir işlemden geçirilerek hazırlanan bir kahve çeşididir.

@_jannis

Bonus: Pizza Royale 007

Şef Domenico Crolla tarafından hazırlanan dünyanın en pahalı pizzasıdır. Pizza; konyakta marine edilmiş ıstakoz, şampanyaya batırılmış havyar ve sun blush denen özel domates sosu da dahil olmak üzere dünyanın en abartılı malzemelerine sahiptir. İskoç somonu ve geyik eti madalyonu, eski tarz vintage balzamik sirke ile füme edilerek pizzaya eklenmiştir. Bu yeterli gelmediyse pizzanın tepesinde, yenilebilir 24-ayar altın gevreği bulunmaktadır. Pizza Royale 007, eBay üzerinden Fred Hollows Vakfına 2000$’a satılmıştır.

@cellisboa

Sanıyoruz aç kaldık!

Kaynak: 1, 2, 3

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar