Dünyaca Ünlü Eserler ‘in Hikayeleri

dunyaca-unlu-eserler-in-hikayeleri

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyaca Ünlü Eserler ‘in Hikayeleri; Yaşadıklarımız iç dünyamızı oluşturur. Bazılarımız iç dünyasını saklarken bazılarımız bunu kağıda, bazılarımız tuvale hatta mermere döker. Birçoğumuz ülkelerdeki meşhur eserleri biliyoruz. Ancak o eserlerin taşıdığı anlamlara yeterince hakim değiliz. Bilgilerimiz, birikimlerimiz ile nasıl dünyaya bakış açımız değişiyorsa, hikayesinin önemiyle eserlere de bakış açımız değişebilir.

Özgürlük Heykeli-Amerika

Sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutan ünlü heykelin tableti üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi (Bağımsızlık Bildirgesinin tarihi) yazılıdır. Heykelin başındaki taçın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeliyor. Özgürlük Heykeli ’nin ayağındaki zincirler iç savaşın bitişini sembolize eder.

Heykelin modeli, Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer’ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer’dir.

Asıl Hikaye Nedir?

1880 ’li senelerde Fransa’da yapılan Özgürlük Heykeli ’nin masraflarının büyük kısmını dönemin hükümdarı Sultan Abdülaziz tarafından bizzat ödeniyor. Proje New York ’a değil, o yıllarda Türk toprağı olan Mısır ’a dikilmek üzere hazırlanıyor ve son anda yaşanan bir talihsizlik neticesinde Amerika’ya gidiyor.

Kurtarıcı İsa Heykeli- Brezilya

Brezilya denilince sanata dair aklımıza gelen ilk şeylerden biri kuşkusuz Kurtarıcı İsa heykelidir. Şehrin en önemli sembolü olan bu heykel, 1922’de Brezilya’nın kuruluşunun 100. yılı şerefine başlatılmış ve 12 Ekim 1931’de resmi törenle açılmıştır. 

Corcovado Adası ‘nda bulunan bu heykel, 8 metre yüksekliğinde bir kaidenin üzerinde bulunur. Beton üzerine katman olarak sabun taşı kullanılmıştır.

Dünyaca Ünlü Eserler / Düşünen Adam – Fransa

Dünyanın en ünlü heykellerinden birisi olan eser, genellikle felsefi düşünceyi anlatan bir simge olarak kullanılmaktadır. Heykelin mimarı Rodin, ilk başta 1882’de yaptığı yaklaşık 70 cm ’lik adını “Şair” koyduğu heykelden ilham almıştır.  Sonra cehennem kapısındaki figürleri görmek için eğilmiş olan bu düşüncelere dalmış adam figürü, İlahi Komedya üzerine düşünen Dante ‘i simgelemek üzere yapıldı. Ancak sonradan onun kapıdaki diğer figürlerden farklı olmasını istedi. Belli bir kişiyi betimlemesi düşüncesinden vazgeçti ve başlangıçta giyimli ve Floransa tarzı şapka takan adamı, çıplak bir adam haline getirdi. Böylece “Şair”, “Düşünen Adam’a” dönüştü.

Farklı ülkelerde müzeleri ve üniversitelerin bahçelerini süsleyen bu heykel, hiç bir ülkede akıl hastanesinin bahçesine yerleştirilmedi. Ta ki, 1950 ’li yıllarda Türkiye’de, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin bahçesindeki yerini alıncaya dek.

Pisa Kulesi – İtalya

Mimarisinde yapılan yanlış bir hesap  şehrin gururu haline dönüştü. 1173 yılında inşa edilmeye başlanan bu kule bir süre sonra ağırlığından dolayı eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi yoğun kil karışımının kuleyi tutmak için yeterince güçlü değildi. 100 yıl boyunca inşaatı durduruldu. Sonra kulenin güçlendirilmesi çalışmaları için kulenin tabanına yakın bir yol kazdı. Kazı alanı deniz seviyesinin altında kaldı, yolun içerisi suyla doldu ve Pisa Kulesi ’nin eğikliği biraz daha arttı.  Yıllar süren çalışmalar sonrasında restorasyon çalışmaları kulenin sağlam ve güvenli olduğuna hükmedilerek sona erdi.

Tac Mahal – Hindistan

 Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan ’ın 7 eşinden en sevdiği hanımı, 14. çocuğunu doğururken hayatını kaybeden Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştır. Şah Cihan eşine hem kişisel, hem de memleket meselelerinde çok güvenirmiş. Hatta ona en yüksek yetki olan şahın mührünü kullanma yetkisi bile vermiş. 

Hayaller Hayata Geçti

Şah Cihan, Taj Mahal’in inşasında sevdiği kadın için hiçbir masraftan ve zahmetten kaçmamıştır. Gün içinde farklı renklere bürünen bu yapı, gün doğumuyla birlikte pembemsi ve en güzel rengini gösterir. Kısa bir süre sonra beyaz görünümüne döner. Ay ışığıyla beraber de altınımsı bir renk alır. Efsaneler bu eşsiz özelliğin kadınların, özellikle de Mümtaz Mahal’in his değişikliklerini yansıttığını söyler. Yapının içinde ve dışındaki işlemelerde Kuran’dan birçok ayet de bulunuyor.

Cumhuriyet Anıtı – İstanbul

Cumhuriyet Anıtı Bir “ihtiyaç”

Cumhuriyet’in ilanından sonra İstanbul, Avrupa ülkelerinde sık sık karşımıza çıkan ulusal değere sahip bir anıtın yükseldiği, törenlerin yapılabileceği büyük bir meydana sahip değildi. Bu eksiklik fazlası ile hissedilmekteydi.

Milli Mücadelenin yaralarını yeni yeni saran Genç Cumhuriyet, daha acil ihtiyaçlar dururken böylesi görkemli bir anıta ayıracak yeterli parayı devlet bütçesinden değil şirketlerden, bankalardan, halktan ve diğer kuruluşlardan toplanacak parayla yaptırılması uygun görüldü. Herkes el ele vererek bu anıtta bir yer edindi.

Benzer blog yazılarımız.

Kaynaklar:

http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/mucizeler-sehri-pisa-40821129

http://www.hurriyet.com.tr/new-york-taki-ozgurluk-heykeli-nin-parasini-sultan-abdul-ziz-odemisti-236751

http://seyahat.mynet.com/ozgurluk-heykelinin-gizemleri-1186233

https://www.tarihiolaylar.com/tarihi-olaylar/kurtarici-isa-heykeli-218

http://arkeopolis.com/taksim-cumhuriyet-aniti-tarihcesi-ve-heykellerin-hikayesi/

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar