Domino’s Pizza Zincirleri Arasında Dünyada Nasıl Lider Haline Geldi?

Paylaşmayı unutmayın.

Domino’s Pizza Zincirleri Arasında Dünyada Nasıl Lider Haline Geldi? – Günümüzde birçok uygulama üzerinden yemek siparişi vermek mümkün olurken, bu siparişler karşısında Domino’s ise halen kendi mekanizması ile zirvede olmayı başarabiliyor. İlk dönemlerde bu gelişmeye karşı satış rakamlarında düşüş yaşamış olsa da marka, bugün halen dünyanın pizza zincirleri açısından en büyük ismi olmaya devam ediyor. 

Domino’s Pizza Zincirleri Arasında Dünyada Nasıl Lider Haline Geldi?

Domino’s Yola Nasıl Başladı?

Pizza aslında 18. yüzyılda Napoli İtalya’da gelişen bir kültür olmakla birlikte dünyada bilinen bir hale gelmesi İtalyanların 20. yüzyılda ABD New York eyaletine göçü ile başladı. Alt sınıf vatandaşın hızlı bir yemek elde etmesi için popüler hale gelen pizza, 1960 yılında Domino’s markasının sektöre girmesi ile büyük bir değişim sağladı. 

dominos-pizza-zincirleri-arasinda-dunyada-nasil-lider-haline-geldi?
@unsplash

Domino’s pizzanın İtalyan kültürü olmasından ziyade aslında bakılırsa, Tom ve Jim Monahan isimli İrlandalı kardeşlerin girişimi ile kuruldu. Kardeşler Dominic mağazasını satın alırken, 3 ortak olarak Domino isimlerini ile birleştirme vasıtasıyla Dominolar anlamına gelen Domino’s kurulumunu sağladı. 

Marka ilk kurulduğunda dilimler ve paketler ile servis ve teslimat hizmetleri sayesinde pizza sunarken, 1967 yılında kolejler ve askeri noktalara yakın franchise bayileri ile büyümeye başladı. Bu dönemlerde Amerika’da Domino’s için en büyük rakipler Pizza Hut ve Little Ceasers gibi markalardı. 1960’lı yıllarda Pizza Hut sektörde lider olmak ile birlikte 1970’lerde 500 mağazaya sahipti. Ancak marka ise 1978 yılında halen 200 mağaza sahibiydi. Fakat 1984 yılında bu rekabette önemli bir adım atıldı. 

Domino’s 30 Dakikada Servis Garantisi

dominos-pizza-zincirleri-arasinda-dunyada-nasil-lider-haline-geldi?
@unsplash

Domino’s 1984 yılında Pizza Hut ile rekabette önemli bir adım attı ve 30 dakikada teslimat garantisi getirdi. Bu garanti ilk süreçlerde büyük bir satış artışı sağlarken, 1993 yılında personellerin açtığı davalar ve yaşanan kazalar bu konuda esnekliğe neden oldu.

Hızlı bir yayılım gösteren marka, 1998 yılında binlerce mağazaya sahip olurken, 3,2 milyar dolar servet elde etti. Sonrasında ise 1998 yılında Manahan kardeşler 1.1 milyar dolar karşılığında şirketi satarken, şirket 2004 yılında halka açıldı. 2003 yılında dünyaya yayılan Domino’s satışlarını arttırdı ve Pizza Hut ile rekabet bağlamında her ülkede mağazalar açmaya başladı. 

Domino’s Rekabette Son Aşamada Başarıyı Sağladı

dominos-pizza-zincirleri-arasinda-dunyada-nasil-lider-haline-geldi?
@unsplash

2009 yılında Pizza Hut hala sektörde lider olmasına rağmen Domino’s bu süreçte büyük değişimler yaşadı. Soslar, pizza hamuru ve malzeme gibi noktalarda yaptığı değişimleri reklamlar ile halka sunmaya başladı. 2010 yılında Patrick Doyle şirket CEO’su olurken, bu sayede marka önemli bir kalite sağladı. Hatta 2014 yılında büyük bir teknolojik gelişim ile birlikte sesli sipariş verebilecek mobil uygulama gelişimi yaşanırken, siparişlerin çok büyük bir kısmı uygulamalar üzerinden yapılmaya başlandı. 

Domino’s ilerleyen yıllarda drone ile teslimat ve temassız araç ile teslimat gibi imkanlar sağladı. 2019 yılı sonunda otonom araçlar ile sipariş sistemlerini daha gelişmiş bir noktaya ulaştırdı. Son yıllarda yeni CEO Allison sayesinde şirket 3,5 milyar dolar civarında bir büyüme rakamı elde etti. Bu sırada daha büyük gelişmeler sağlamaya ve teknolojisini geliştirmeye de devam ediyor. Müşterisini tanıyan ve yapay zeka ile çalışan Domino’s uygulaması gibi fırsatlar sayesinde 2025 yılında 25 milyar dolar gibi bir rakama ulaşma hedefi bulunuyor. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar