Dokunmatik Vr Üretildi!

Paylaşmayı unutmayın.

Dokunmatik Vr – Yaşadığımız dönemde sanal ortamların gerçekleştirilmesinde yer alan Vr’lar gelişmeye devam ediyor. Sanal gerçeklik olarak adlandırılan bu cihazlar dokunma duygusu olmadan biraz gerçeklikten uzaklaşmış durumdalardı. Ancak bu durum değişmek üzere. Cornel üniversitesinde bir grup Sanal dünyada ki nesnelere dokunmamızı onları hissetmemize yarayan bir alet geliştirdi. Dokunmatik Vr olarak da adlandırılan bu eldiven şimdilik gelişme aşamasında. Şimdi öncelikle Vr(Sanal gerçeklik)’ların nasıl çalıştığına ve daha sonra geliştirilen cihazı inceleyelim.

Dokunmatik Vr

Vr Nedir?

dokunmatik Vr
@pixabay

Vr isminin açılımı olan “virtual reality” yani sanal gerçeklik demektir. Burada amaç kişiye bazı cihazlar ve yazılımla kullanarak bir durumu ya da olayı sanal bir şekilde tecrübe etmesini sağlamaktır. Günümüzde bu durum genellikle bir bilgisayar vasıtasıyla teknolojik olarak geliştirilmiş bir gözlük üzerinden yapılıyor. Fakat fark ettiğiniz üzerine bu olay bir tecrübe ve ortam oluşturmak için biraz yetersiz. Günümüzde bulunan cihazlar sadece görsel ve belki bir işitsel altyapıya sahip. Bize gerekli olan sanal gerçeklikte dokunma koklama gibi hislerden uzak. Vr sistemleri gün geçtikçe gelişiyor. Yaşanan son gelişmeler sayesinde sanal gerçeklik artık bize dokunma hissini verebiliyor. Bu sebeple Dokunmatik VR sistemleri gelişiyor. Şimdi makalemize konu olan deneye bir göz atalım.

Dokunmatik Vr Eldivenler!

dokunmatik Vr
@pixabay

Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Cornell Üniversitesindeki Rob Shepherd’in liderliğinde bulunan ekip dokunmatik Vr konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Cornell üniversitesindeki ekip son olarak 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş fiber optik sensörler ile çalışan bir eldiven üretmeyi başardı. Bu eldiven simülasyonda oluşan basıyı ve diğer dokunmatik hisleri ele aktarabiliyor. Ancak Eldivenin şuan ki testlerinde gayet başarılı olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan eldiven sanal gerçeklikte gerçekleşen dokunma hissini birebire yakın aktarabiliyor.

@pixabay

Araştırma ekibin başında olan Profesör Rob Shepard konuyla ilgili şunları söyledi; “Sizin bir araba tamiri simülatöründe olduğunuzu düşünün eğer bir eldiveniniz varsa yada basıncı ve hareketi ölçebilecek bir şey makine size dön, daha fazla sıkma gibi komutlarda bulunabilir. Şu anda bunu gerçekleştirebilerek bir şey yok lakin yapılabilir.”

Konuyla ilgili araştırma grubunun yayınladığı videoyu da buradan izleyebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar