Dikkat! – Covid-19 Sürecinde Beslenme Tüketimi

beslenme-tuketimi

Paylaşmayı unutmayın.

Dikkat! – Covid-19 Sürecinde Beslenme Tüketimi – Tüm dünya başta olmak üzere ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 virüsü oldukça sancılı süreçleri de beraberinde getirerek yaşamın her alanında tüm insanlığı olumsuz yönde etkileyerek bir çok soruyu peş peşe getirmiştir. Zorlu bir mücadele gerektirdiği aşikar. Covid-19; Geçmişten günümüze kadar en etkili virüs olarak tarihe geçmiştir. Sağlık başta olmak üzere , sosyo-psikolojik, sosyo-ekonomik birçok dengeyi yerinden oynatarak insan yaşamında kalıcı etkilerini hız kesmeden sürdürmeye devam etmektedir. Adgager ailesi olarak bu zor ve birlik gerektiren günlerin en hafif, en zararsız ve tabii ki de en sağlıklı geçmişini bütün kalbimizle diliyor ve sizleri biraz da olsa rahatlamanızı sağlayacak yazımız ile baş başa bırakıyoruz..

https://unsplash.com/

Hayat akışı gereği birçok gereksinimiz bulunmaktadır. Fakat en önemlileri beslenme, uyku ve spordur. Yaşam kalitemizin zinde kalmasını sağlamak amacıyla doğru beslenme tüketimine dikkat etmek hijyen kadar en etkili silah olacaktır.

Covid-19 Sürecinde Beslenme Tüketimi

Bireysel Besin Tüketimi

https://unsplash.com/

Beslenme tüketimi öncelikle öğünleri düzenli ve tutarlı bir şekilde tüketmemiz gerekmektedir. Yani sabah, öğle ve akşam olarak öğün tüketimini sırasıyla gerçekleştirerek doğru düzeyde beslenmeliyiz. Fazlasının zarar olduğunu unutmayarak .. Süt ve süt ürünlerini kahvaltılarınız da kullanmaya devam edebilirsiniz tıpkı gündelik hayatınız da tüketimde bulunduğunuz şekilde. Diğer öğünleriniz yani öğle ve akşam yemeklerin de ise sebze yemeklerine özellikle lifli gıdaları tüketmeye enginar, kereviz, semizotu havuç,v.b, kuru baklagiller de ise; nohut kuru, fasulye, barbunya v.b gıdaları tercih edebilirsiniz. Ve elbette vazgeçilmezlerden biri olan meyveyi sakın unutmayınız. Sık sık tüketmekte dahi inanın problem olmayacaktır.

Anne & Bebek Besin Tüketimi

beslenme-tuketimi-
@unsplash

Eğer küçük ve minicik ellere sahipseniz ve bu süreçte onlar için endişelenmenizi buralardan bile hissedebiliyoruz. “Panik yok “ diyerek anne ve bebek arasındaki doğru besin zinciri için de sizlere seslenmek ve endişenizi aza indirgemek istiyoruz. Eğer hamile iseniz gebelik sürecinizde ki gerekli besin ve gıda takviyesini almaya devam edebilirsiniz. Fazlaca olmamakla beraber süt ve süt ürünlerini tüketmekten çekinmeyiniz. Bol bol su tüketimin de bulunmanız hatta ölçü olarak 2 litre ve üzeri tekabül etmesi gebelik döneminde size iyi gelebilir. Özellikle vitamin takviyesi ihtiyacını gidermeliler. Uzmanların da uyarıda bulunduğu şekilde B ve D vitamini takviyeleri ile bağışıklık sistemini zinde tutmalarına yardımcı olacağı öngörülmüştür. Daha iyi ilerleme kat etmek için elbette doktorunuz ile iletişim halinde olmanız siz güzel anne adayları için en sağlıklı yol olacaktır.

Diyet Tüketim

https://unsplash.com/

Bir çoğunuzun “izole olalım derken, evde humili gırtlak olduk” dediğini duyuyor gibiyiz . Tam da bu nokta da sindirimi yormayan, besleyici tüketimi elden bırakmamak bu süreçte çok önemli. Evde izole olunan günler de hareketsizlikten şikayet ettiğinizi tahmin edebiliyoruz. Bu sebeple katı gıdalardan bi’ süre uzak durmanızı tavsiye etmekte fayda var. Sabah kahvaltısında yarım bi kahve ile güne “Merhaba” demeyi tercih edebilirsiniz. (4/5) Zeytin ,yağsız peynir, yumurta, bal olarak başlayabilir, öğle yemeğinde ise bir gün meyve(,elma,portakal) bir gün salata uyarlayabilir siniz, akşam yemeklerin de ise kırmızı et, (3/4 adet) köfte, yağsız biftek gibi ana yemeklerinize eşlik edecek mevsim salatalarını veya yoğurt tercih edebilirsiniz. Belirtmek isteriz ki özellikle akşam yemekleri için en ideal saat (en geç) 19:00 olarak kabul edilebilir. Diyet tüketiminde; az kalori harcayarak, çok kalori almayarak üstesinden gelmek mümkün.

beslenme-tuketimi

Hareket kısıtlamalarının herkes eşit olduğu bu günlerde evinizin fiziksel alanına göre hangi besin tüketimini uyguluyor olursanız olun fark etmeksizin sporu ve uykuyu bu beslenme şekillerinin de içerisinde tutmanızı önermekteyiz. Evinizin küçük bir alanını dahi kaplamayacak şekilde uygulayabileceğiniz kültür fizik hareketleri tavsiye ederiz. Uyku da ise son zamanlarda çokça düzeninizi yerinden oynatmış olabilirsiniz bu yüzden uyku saatlerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. En az 7 saat uykunuzu almanız da bu dönemler de sizleri daha formda hissetmenizi sağlayabilir. Covid-19 ülkemizi de etkisi altına alarak birçok can kaybını ve beraberinde enfekte olmuş canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bu sebeple bizler de buradan 14 Gün Kuralını sizlere tekrar belirterek bu zor günleri sağlıkla geride bırakmayı diliyoruz …

https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/#

Mücadele ve birliğin çok önemli olduğu bu zamanlarımızda emekçi ve fedakar sağlık çalışanlarımızı evlerimizden olduğu gibi yürekten tebrik ediyoruz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz !

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar