Denizler Altındaki Kablolar ile İnternet Dünyası

kablo

Paylaşmayı unutmayın.

Denizler Altındaki Kablolar ile İnternet Dünyası – Bugün internet üzerinde gönderdiğiniz bir dosyanın, izlediğiniz bir video veya bir sitede ulaştığınız bilgilerin bulut adı verilen kaynaklarda bulunuyor. Ancak aslında, 2020 yılının başından itibaren bugün internette gördüğünüz bütün bilgiler dünya genelinde denizler altındaki kablolar sayesinde birbirine aktarılıyor. 

Denizler Altındaki Kablolar ile İnternet Dünyası

İnternet Dünyasının %99’u Denizler Altındaki Kablolar İle Sağlanıyor

Bugün internet aleminde görebildiğiniz ve uluslararası iletişim oluşturan tüm ayrıntıların %99 gibi bir oranı denizler altında yer alıyor. Toplam 468 adet kablo sayesinde sağlanıyor. Bazı kablolar yüzlerce bazı kablolar on binlerce kilometre uzunluğa sahip olmak ile birlikte sadece 468 adet kablo bu işlevi yerine getiriyor. 

denizler-altindaki-kablolar-ile-internet-dunyasi
@businessinsider

Koca bir kıtayı internet ortamına bağlayan veya herhangi bir ülkenin dijital ortama bağlanmasını sağlayan bu kablolardan tek bir tanesinin kesilmesi dahi büyük sorunlara neden olabiliyor. Örneğin, 2018 yılında Fransa-Güney Afrika arasındaki 17 bin kilometre uzunluktaki kablo bir balıkçı teknesi hatası ile kesildi. Tam 10 ülkede bağlantı kopukluğu yaşanmıştı. 

Yer Altındaki İnternet Kabloları 1.2 Milyon Kilometre

Burada bahsedilen 468 adet internet kabloları yer altında toplam 1.2 milyon kilometre uzunluk oluşturuyor. Bu kablolar deniz kazaları, korsanlık faaliyetleri, depremler ve afetler gibi birçok noktada zarar görebiliyor. Hatta bazen kablolar köpek balıkları tarafından yenilebiliyor. Aslında bu durum deniz biyologlarının konu üzerinde daha kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmesini de sağladı. 

denizler-altindaki-kablolar-ile-internet-dunyasi

Temel olarak evlerde de internet bağlantısı için kullanılan kablolara bakıldığında, elektrik vasıtasıyla ekonomik bir şekilde ancak sinyal kaybı yaşayan iletim her an gerçekleştirilebiliyor. Diğer bir tercihte radyo frekansları sayesinde mobil yani kablosuz kullanım bulunuyor. İşte bu noktada deniz altındaki kablolar ışık hızı ile verileri iletebilmek açısından çok hızlı, pahalı ve zor bir işlem sayesinde katarım gerçekleştiriyor. Bu sistemin bir örneği evlerdeki ses sistemi kullanımı sağlayan lazer ışık ve kablolar ile görülebilir. 

Deniz Altındaki İnternet Kabloları Nasıl Korunuyor?                                       

Fiber optik olarak adlandırılan bu ince kablolar internet üzerinde bilginin binlerce kilometre öteye aktarılmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu kabloların korunması için de ekstra teknolojiler kullanılıyor. Bir araya gelen bu fiber optik kablolar etrafında koruyucu vasıta ile jel, bakır, polikarbon, alüminyum,çelik kablolar, polyester ve polietilen gibi malzemeler bir araya geliyor. 

denizler-altindaki-kablolar-ile-internet-dunyasi

Özel bir şekilde korumaya tabi tutulan bu kablolar yine gemiler ve özel makineler vasıtasıyla okyanus ya da deniz tabanına yerleştiriliyor. Tüm bu zahmetlere katlanılması aslında internet aleminin gerekliliğini ortaya çıkarırken, dünyada büyük şirketlerin ve yatırımların var olmasını sağlıyor. Aslında öte yandan da küçük girişimciler dahi kendisi için daha güçlü ve hızlı bir şekilde yer bulabiliyor.

Denizler Altındaki Kablolar ile İnternet Dünyası

Geçmişe bakıldığında Samuel Morse yani mors alfabesinin mucidi öncelikle Amerika’da 3 kilometre ve sonrasında Amerika ile Avrupa arasında yan Atlantik Okyanusunda kilometrelerce uzunlukta telgraf kabloları döşeyerek bu fikri geliştirmişti. Bugün ise sadece ışık aktarımı ile çalışan optik kablolar yine on binlerce kilometre mesafe arasında döşeniyor. Böylece internet dünyasının sadece saniyeler içerisinde her yere ulaşmasını sağlıyor. Bu kablolar üzerinde her saniyede yüzlerce terabayt bilgi taşınması gibi imkanlar bulunuyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar