Deniz Suyunu Arıtmak Temiz Su Sorununu Çözebilir Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Deniz Suyunu Arıtmak Temiz Su Sorununu Çözebilir Mi? – Dünyada temiz suyun daha sorunsuz ve yeterli şekilde elde edilmesi için deniz suyu ile çözüm elde edilip edilemeyeceği merak ediliyor. Çünkü dünyanın %70 gibi bir oranı su ile kaplı olmasına rağmen bugün dünya genelinde her üç kişiden biri temiz suya ulaşmak için büyük bir mücadele veriyor. Bazı tahminlerde 2050 yılına kadar su sıkıntısı nedeniyle dünya nüfusunun yaklaşık yarısının yok olacağı ifade ediliyor.

Deniz Suyunu Arıtmak Temiz Su Sorununu Çözebilir Mi?

Dünyanın çok büyük bir oranı su olarak kabul ediliyor. Ancak içme suyu kalitesindeki su oranı buzullarda veya yerin altında bulunduğu için deniz suyu büyük bir su kütlesini kaplıyor. İşte tam bu nedenle güvenli ve temiz içme suyu elde etmek için deniz suyu arıtarak kullanılması araştırılıyor. 

deniz-suyunu-aritmak-temiz-su-sorununu-cozebilir-mi

Tuzdan Arındırma Nedir?

Aslında tuzun sudan arındırılması yani denizden alınan suyun kullanımının temiz su dönüşümü için tercih edilmesi pratik bir yöntem oluşturuyor. Çünkü denizden buharlaşan su, yağmur olarak tekrar dünyaya döndüğünde tuzlu su değil tuzsuz suyu bizlere sunuyor. Kimyasal ortamda tuzdan arındırma zor bir süreç oluşturuyor. Yöntemlerden ilkini eski bir sistem olan suyun kaynatılması ile tuzdan ayrılması ve temiz suyun ayrılması oluşturuyor. Diğerini ise ters ozmos olarak bilinen yeni teknoloji oluşturuyor.

deniz-suyunu-aritmak-temiz-su-sorununu-cozebilir-mi

Deniz Suyu Arındırma Sonuçları

Yeterli temiz suyun elde edilmesi için deniz suyu tuzdan arındırıldığında, sonuç olarak ortaya büyük bir maliyet, enerji ihtiyacı ve çevresel etkiler ortaya çıkarıyor. Birçok kişi, arındırmanın önemli bir çözüm olarak tek yol şeklinde kabul edilmesi gerektiğini iddia ediyor. Öte yandan yoğun bir enerji kullanımı da bu duruma karşı negatif bir sonuç çıkarıyor. Ayrıca deniz hayatında yani doğal hayatta da büyük negatif sonuçlar doğurabiliyor. 

Bu konuda maliyet açısından bir örnek verilmesi gerekirse; Amerika’da gerçekleştirilen tuzdan arındırma sonucu denizden alınan suyun kullanımının sağlanması için büyük bir tesis oluşturuldu. San Diego’da yer alan bu tesisin maliyetlerine bakıldığında, daha önce seçilen ithal su elde etme maliyetlerine göre iki kat maliyet ortaya çıktığı görülüyor. 

deniz-suyunu-aritmak-temiz-su-sorununu-cozebilir-mi

Ters Ozmos İle Deniz Suyu Arındırma

Ters ozmos ile yapılmasında yaklaşık 2 galon gibi bir deniz suyu miktarı kullanıldığında 1 galon temiz su ve 1 galon ise hiper tuzlu su elde edilmektedir. Bu durumda hiper tuzlu su denize geri verildiğinde, hem deniz tabanı hem bitkiler hem de deniz canlılarına çok büyük zararlar vermektedir.

Peki Neden Halen Deniz Suyu Arındırılıyor?

Maliyet ve dezavantajları olsa da deniz suyu arındırma işlemi ile Amerika gibi birçok noktada halen su elde ediliyor. Bilindiği gibi istikrarlı ve sonuç sağlayacağından emin olunan bir sistem oluşturuyor. Her ne kadar çok yüksek miktarda enerji kullanımı net olarak görülse de özellikle su kıtlığı yaşayan ülkeler için bir çözüm olarak görülüyor.

Tuzdan arındırma sayesinde denizden alınan suyu kullanımı ile içme suyu elde edilmesi aslında bir çözüm değil. Tuzdan arındırma susuzluk sıkıntısını daraltmak için bir seçenek olarak kabul ediliyor. Yani arz ve talep arasındaki uçurumu kısmen kapatırken, dünyadaki bazı topluluklar içinde ise muazzam bir negatif etki oluşturduğu için kabul edilmiyor. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar