Daha Verimli Çalışma Ortamı için Tavsiyeler

çalışma

Paylaşmayı unutmayın.

Daha Verimli Çalışma Ortamı için Tavsiyeler – Sağlıklı, verimli ve konforlu bir iş hayatı elde etmek aynı zaman da iş verimini de artırmaktadır. Bu nedenle iş yerinde gerçekleştirilen ilk ve temel faaliyet olan çalışma faaliyetini güçlü bir hale getirmek için de öncelikle ortamın iyi bir hale getirilmesi gerekir. İyi bir iş yeri ortamı mutlaka belirli pozitif özelliklere sahip olmalıdır.

Günümüzde birçok farklı şirket ve işletme çalışanları için alan düzenlemeleri ile önemli bir katkı sağlamayı düşünmektedir. Hatta bu konuda ideal iş yeri ortamının araştırmaları gerçekleştirilirken, her iş yeri personelleri için özel bölgeler, ergonomik tasarımlar ve faydalı etkinlikler gibi planlamalar yapmaktadır. 

Çalışma Ortamı Ve Verimli Çalışma Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunur?

Kişinin sahip olduğu ortam ile çalışma sisteminde verim elde edilmesi arasında gayet pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Çünkü ortam; personeli, hizmet alan kişileri ve iş yeri sahibini olumlu derecede etkileyebilir. Örneğin, iş yeri ortamında iklimlendirme başta olmak üzere ışıklandırma, mobilya düzeni, temizlik, genel dekorasyon genel bir kapsamda incelenerek bu sonuca ulaşılabilir. 

Örnek olarak iş yerinde iklimlendirme çok önemli bir yapı oluşturmaktadır. Fiziksel faktör olarak düşünebilecek iklimlendirme, kışın iyi ve ideal bir ısıtma yazın ise ideal bir soğutma elde edilmesi personelin çalışma veriminde de önemli bir artış sağlayacaktır. Benzer olarak hem personel hem misafir hem müşteri hem de iş yeri sahipleri için mobilyalarda ergonomi yer alması gerekir. Bu nedenle iş yeri ortamı ile personel verimi ve iş yeri verimi arasında net bir doğru orantı yer almaktadır. 

Verimli Çalışma Açısından Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Resim Lukas Bieri tarafından Pixabay‘a yüklendi

Verimli bir şekilde çalışma için iş yeri ortamının belirli özelliklere sahip olması gerekir. Çünkü ideal bir şekilde oluşturulmuş ortam, personel için daha fazla işe bağlılık ve verim ortaya çıkarır. Bu nedenle iş yeri ortamı düzenlenirken, hem iş yeri sahibi hem de personellerin fikirleri ortak bir şekilde incelenmelidir. 

Öncelikli olarak meslek, unvan, cinsiyet gibi noktalara göre ortamda değişiklikler oluşturulabilir. Personeller birbirlerini etkilemeyecek ve yorgunluğa uğratmayacak şekilde çalışma ortamına sahip olmalıdır.

Genellikle erkek çalışanların fazla olduğu ortamlarda arkadaşlık daha fazla artarken, kadınların fazla olduğu ortamlarda ise iyi iş arkadaşlarına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. 

İş Yeri Ortamı

Fiziksel anlamda iş yeri ortamında mutlaka ergonomik bir tasarım yer almalıdır. Ergonomik tasarım için uzmanlardan yardım alınması büyük bir katkı sağlarken, performans üzerinde önemli bir etki oluşturur. Bu bağlamda materyallere, sistemlere, cihazlara kolay bir şekilde erişmek, esnek bir yapı bulunması, depolama ve zaman kaybını ortadan kaldıran bir tasarım yer alması gibi ayrıntılar bulunur. Çalışanlar için havalandırma, ışıklandırma ve alan kullanımı için hassas bir düzenleme yapılmalıdır. 

çalışma-ortamı-iş
Andrea Piacquadio adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

İşyeri ortamı, sağlıklı bir şekilde temiz tutulmalı, bu konuda çalışan personeller de aynı hassasiyete sahip olmalıdır. Kişileri manyetik, kimyasal, radyoaktif, fiziksel olarak kötü etkileyecek sistemler ve unsurların ortamda bulunmaması gereklidir. Yani temel olarak personellerin istek ve ihtiyaçlarına orantılı bir şekilde karşılık verecek şekilde işyeri sahibinin de kendi bütçesini ve imkanlarını değerlendirmesi gerekir. 

Son Yıllarda Popüler Çalışma Ortamları Nasıldır?

Son yıllarda bu kuralları göz önünde bulundurarak hazırlanmış iş yeri ortamları, özellikle iş verimine ve kazanca büyük bir katkı sunmaktadır.

Örneğin, bu kapsamda halen vazgeçilmeyen bir şekilde kapalı ofis trendi yer almaktadır. Özellikle çalışma alanı olarak, kapalı ofis tercih edilen sektörlerde finans, internet, pazarlama ve e-ticaret yer almaktadır. Hatta özellikle kadın çalışanlar kapalı ofis ve erkek çalışanlar ise daha fazla açık ofis tercihinde bulunmaktadır. 

Diğer noktada ise genellikle son yıllarda çalışanlar için daha fazla alan yaratabilmek ve daha fazla personeli bünyede bulundurabilmek için sade ortamlar talep edilmektedir. Özellikle çağrı merkezi gibi işletmelerde genellikle açık ofis mantığı bulunurken, daha fazla personel alanı ama daha konforlu bir ortam elde edilmektedir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar