COVID-19 Sürecini Küresel Yeşil Anlaşmaya Dönüştürmek

covid-19-surecini-kuresel-yesil-anlasmaya-donusturmek

Paylaşmayı unutmayın.

COVID-19 Sürecini Küresel Yeşil Anlaşmaya Dönüştürmek – COVID-19, benzeri görülmemiş bir halk sağlığı krizidir. Kriz sağlık açısından toplumumuzu kötü etkilese de  toplumlarımızı canlandırmak için bize eşsiz bir fırsat sunar. SEI uzmanları eşitlik, dayanıklılık ve yeşil büyümeyi teşvik etmeye yönelik politikalara odaklanarak sürdürülebilir bir iyileşme için önerilerde bulunuyor.

@EBRD

SEI uzmanları alınan tedbirler için bir giriş noktası sağlamak için bazı fikirler geliştirdi. Bunlar ışığında küresel yeşil yeni anlaşma ve sürdürülebilir, dünyamız adil ve dirençli bir iyileşme sağlayabilir . 

COVID-19 Sürecini Küresel Yeşil Anlaşmaya Dönüştürmek

Öz sermayeyi Ekonomik Büyümenin Önüne Koyun

Pandemi eşitsizliği ve adaletsizliği mercek altına aldı. Evden çalışma seçeneğine sahip olmayan kişilerin virüse daha çok maruz kaldığı ve genellikle daha güvensiz çalışma koşullarına sahip olduğu açıktır.. Eşitsizlik aynı zamanda ortak eylemi ve koordineli tepkileri de zayıflatır. Eşitliğin daha büyük olduğu yerlerde, insanlar farklılıklarına daha az odaklanır ve kamu yararı için hareket etme olasılıkları daha yüksektir.

@smallbusinessexchange

Ne yapılabilir?

Hükümetler, mali sosyal teşvik planları yoluyla ekonomileri korumaya hazırlanırken, şimdi daha adil ve sürdürülebilir toplumların temellerini atmanın zamanı geldi. Yeşili kurtarma önlemleri, finansman ve yatırım her şeyden önce adil olmalı. Aynı zamanda dayanıklılık ve uyarlanabilir kapasite oluştururken en savunmasız olanlara öncelik vermelidir. Aynı zamanda, mevcut sistemin hangi unsurlarını korumak ve hangisinden uzaklaşmak istediğimizi inceleme fırsatını da değerlendirmeliyiz, örneğin refahı GSYİH ile ölçmek.

Reform Sübvansiyonları

Sübvansiyonlar genellikle ekonomileri yeniden yapılandırmak için kullanılır. Esasen, hükümetler mali bir fayda sağlamak veya belirli bir endüstri grubu için yasal gereklilikleri azaltmak için bir sübvansiyon kullanabilir. Temiz enerji, doğanın korunması, toplu taşıma ve sağlık hizmetleri önemli ve sürekli desteği hak ediyor. Çünkü bu sektörler insanların sağlıklı ve üretken kalmasına yardımcı oluyor.

covid-19-surecini-kuresel-yesil-anlasmaya-donusturmek
@yenikapıhaber

Ne yapılabilir?

Yenilenebilir enerji için ekonomik argüman göz ardı edilemeyecek kadar güçlü. Fosil yakıtları kullanmaya devam eden ülkeler, ekonomilerini halk sağlığı ve iklim istikrarı açısından riske atıyor. Fosil yakıt sübvansiyonlarının kaldırılabileceği yollar yerel gerçeklere bağlıdır. Enerji erişimi ve satın alabilirlik, bu sübvansiyonlar olmadan sağlam bir güvenlik ağı oluşturularak herkese erişim sağlanabilir.

Karbon Vergilerini Tanıtın

Bir karbon vergisi, ekonomik faaliyeti temiz, düşük karbonlu enerjiye, mallara ve hizmetlere yönlendirmenin en basit ve en kapsamlı yoludur. Bir karbon vergisinin güzelliği, politika yapıcıların sera gazı emisyonlarına neden olan her süreci, teknolojiyi veya faaliyeti belirlemek ve bunları ayrı ayrı düzenlemek zorunda olmamasıdır. Bunun yerine, karbona bir fiyat koyarak, bir vergi, üreticileri ve tüketicileri daha temiz alternatifler bulmaya teşvik eder ve ekonomi genelinde yeniliği, tek tek tahmin edilmesi imkansız şekillerde teşvik eder.

covid-19-surecini-kuresel-yesil-anlasmaya-donusturmek
@enerjigünlüğü

Ne yapılabilir?

Karbon vergileri, göreceli olarak daha varlıklı olanlara göre daha düşük gelirli hane halklarını etkileyen, gerileyen bir niteliktedir. Bu nedenle, mevcut her karbon vergisinin daha yoksul tüketiciler üzerindeki etkilerini hafifletmek için bazı mekanizmaları vardır. Örneğin, verginin ürettiği gelirin bir kısmını alıp daha düşük gelirli olanlara yeniden dağıtmak – bir “vergi ve temettü” yaklaşımı – orantısız yükleri hafifletmek için bir yol kat edebilir. 

Sürdürülebilir Yatırım Yapın

Kurtarma önlemlerinin fosil yakıtlar gibi karbon yoğun sektörlere olan bağımlılığı artırmaktan kaçınması hayati önem taşıyor. Bu sadece iklim beklentilerini kötüleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda az kalan varlık riskinden dolayı kıtlık da yaratacak.

covid-19-surecini-kuresel-yesil-anlasmaya-donusturmek
@lifeplanfinancialmanagement

Ne yapılabilir?

Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) fonları gibi sürdürülebilir yatırım araçları, mali piyasalarda nispeten dirençli olmuş ve son birkaç yılda finansal yatırımcılar arasında güçlü bir ivme göstermiştir. Elbette, bu yatırım araçlarının COVID-19 krizi ve sonrasında dayanıklılığını koruyup koruyamayacağını söylemek için henüz çok erken, ancak krizlere hazırlıksız olmanın ve küresel kamu mallarına yatırım yapmamanın muazzam ekonomik ve finansal riskleri acı verici bir şekilde aşikar. Bu nedenle, kamu finansmanının yenilenebilir enerji, elektrik şebekelerinin iyileştirilmesi, toplu taşıma altyapısı, enerji verimliliği, rejeneratif tarım ve çevresel rehabilitasyon gibi yeşil, iş yoğun sektörlere gitmesi gerekiyor.

Dayanıklılığı Geliştirin

COVID-19 salgını, risk değerlendirmesine yönelik geleneksel yaklaşımların eksikliklerini ortaya çıkardı, ancak aynı zamanda dayanıklılığı anlama ve değer verme şeklimizi dönüştürmek için bir fırsat sundu. Birçok risk değerlendirme yaklaşımında, analistler hem makul etkilerin ciddiyetini hem de meydana gelme olasılıklarını dengelemeye çalışırlar. Yine de korona virüsün gösterdiği gibi, bu bizi yüksek şiddetli ve düşük olasılıklı olaylar için hazırlıksız bırakabilir. Dahası, iklim değişikliği bu tabloyu önemli ölçüde karmaşıklaştıracak ve aşırı hava olaylarının sıklığını ve şiddetini arttıracaktır .

covid-19-surecini-kuresel-yesil-anlasmaya-donusturmek
@AYtechnologies

COVID sonrası bir dünyada, sadece sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yatırım yapmak değil, aynı zamanda daha dirençli toplumları aktif olarak inşa etmek için de gerekli olacaktır.

Ne yapılabilir?

Zamanla COVID-19’un etkileri azalırken, özellikle iklim değişikliği doğal ve sosyal sistemlerimizi baskı altına almaya devam ettikçe, geleceğe dair belirsizliğimiz azalmayacaktır. Bu bağlamda, yüksek şiddette, düşük olasılıklı olaylara hazırlanmak ve karmaşık riskleri kapsamlı bir şekilde yönetmemize yardımcı olacak uluslararası işbirliği için yapılar oluşturmak da dahil olmak üzere, dayanıklılığa yatırım yapmak kritik olacaktır.

Bu kriz, sürdürülebilir kalkınmanın ilerlemesini tersine çevirecek mi yoksa küresel sistemi sıfırlamak için bir fırsat mı? Cevap bizim elimizde.

KAYNAK: SEI

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar