Pandemiyle Beraber Hayatımıza Giren Online Eğitim Sürdürülebilir Mi ?

Paylaşmayı unutmayın.

Pandemiyle Beraber Hayatımıza Giren Online Eğitim Sürdürülebilir Mi ? – Online eğitim eskiden yani pandemiden önceki hayatımızda sadece kurslardan ve bazı özel eğitimlerden  ibaretti desek yanlış olmaz sanırım. Covid-19 salgınıyla birlikte hayatımıza giren birçok farklılıktan bazılarımızı en çok etkileyen sanırım online eğitim konusu.Pandemi ortaya çıktığında ülkemiz başta olmak üzere birçok dünya ülkesi ilk olarak okulları kapatarak uzaktan eğitime geçti. Uzaktan eğitime geçilmesi hem öğrencileri hem de aileleri ikiye böldü. Bir taraf  online eğitimi verimli bulurken diğer taraf tamamen verimsiz ve başarısız olarak nitelendiriyor.

Bu yazımızda hayatımıza birden pandemiyle birlikte dahil olan ve ne zaman biteceğini bilmediğimiz online eğitimin avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.

Online Eğitim Sürdürülebilir Mi?

pandemiyle-beraber-hayatimiza-giren-online-egitim-surdurulebilir-mi?
@sru

Online Eğitim Nedir?

Aslında bu sorunun cevabını çoğumuz biliyoruz.Fakat literatürde  nasıl bir tanım yapılmış ve bizim bildiğimiz kavramla ne kadar uyuşuyor ona bakalım. Uzaktan yada daha aşina olduğumuz ismiyle online eğitim fiziksel bir ortama ihtiyaç duyulmaksızın eş zamanlı yada kayıt altına alınmış verilerle eğitimin verilmesidir.

İnternet erişimi olan telefon, tablet, bilgisayar yada akıllı TV üzerinden bağlanarak eğitim içeriğine ulaşıldığı bir sistemdir.Daha önce de dile getirdiğimiz gibi çoğumuzun bildiği aşina olduğu bir kavram artık online eğitim ve gelecekte de hayatımızda fazlaca yer edineceğini düşünenlerdenim.

Online eğitimin aileleri ve öğrencileri ikiye böldüğünden daha önce bahsetmiştik. Avantajları içinde bulunduğumuz durumdan dolayı daha fazla.Fakat  terazinin iki tarafını da tartıp online eğitimin ne kadar verimli olduğuna karar vereceğiz.

pandemiyle-beraber-hayatimiza-giren-online-egitim-surdurulebilir-mi?
@thestar

Online Eğitimin Avantajları

Online eğitimin avantajları hem maliyetler hem de teknoloji gelişimi açısından önde.Avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

1) Azalan Maliyetler:Ekonomik açıdan düşünecek olursak kesinlikle online eğitimin klasik yüz yüze eğitimden kelimenin tam anlamıyla daha karlı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü  en basit şekilde düşünecek olursak fiziksel bir ortam olması ve o ortama belli ücretler ödenmesi gerekiyor. Ve eğitim gördüğümüz alanlarda çalışan insanlara belli maliyetler ödenmesi, materyallerin basılması,ekipmanların tedarik edilmesi   v.b. Durum bu şekilde olunca online eğitimde bu bahsettiğimiz maliyetler sıfırlanıyor.

2) Daha Esnek Çalışma:Belli saatlerde belli ortamlarda bulunmamız gerekirken online eğitim sayesinde zaman ve mekan kısıtlaması olmadan istediğimiz her an eğitime ulaşabiliyoruz.(Eş zamanlı yapılan derslerde kaydedilme durumu olduğu için bu madde geçerli oluyor. Fakat bazı dersler kaydedilmediği için bu maddemiz devre dışı kalabiliyor.)

3) İçeriklere Ulaşma Hızı:Günümüz teknoloji çağında bilgiler saniyelik olarak güncelleniyor. Ve online eğitimde güncel bilgiler aktarılıyor. Basılı kaynaklardan alınan bilgiler belli bir birikim sonucu oluşan bilgiler fakat online eğitimde saniyelik bilgi akışı olmasından dolayı bilgiye ulaşma  hızı da artıyor.

Avantajlarından kısaca bu şekilde bahsedebiliriz.

pandemiyle-beraber-hayatimiza-giren-online-egitim-surdurulebilir-mi?
@news

Online Eğitimin Dezavantajları

1) Öz Disiplin Anlayışının Değişmesi: Klasik eğitimde olduğu gibi bir öğretici, öğretmenden bilgiler alınırken özümsenerek alınır, belli bir sosyal çevre içinde alınır ve belli kurallar çerçevesinde. Fakat online eğitimde tüm bu etmenler olmadığı için öz disiplin anlayışı köreliyor diyebiliriz.Örneğin bir ödevi ,bir sunumu hazırlamaya çalışma çabası yok oluyor.Çünkü belli bir fiziksel sunum olayı yok.

2) Sosyal Etkileşimin Zayıflaması: Klasik eğitim deyince aklımıza bir sınıf ortamı geliyor. Konuşan ,sorulan sorulara ellerini kaldıran öğrenciler ,teneffüsler v.b aktiviteler .Fakat online eğitimde bunlar çevrimiçi eğitimi destekleyici oyunlarla öne çıkarılmış olsa da fiziksel ortamlardaki kadar sosyal etkileşime etki sağlayamıyor.

3) Her Alan İçin Uygun Değil:Evet içinde bulunduğumuz durumdan dolayı birçok alanda başarılı olan online eğitim maalesef ki bazı alanlarda başarılı olamıyor.Örneğin tıp ,havacılık ve daha bunun gibi fiziksel uygulama gerektiren birçok  alanda başarılı olamıyor. Düşünsenize online eğitimle tıp eğitimini tamamlayan bir sağlık çalışanına ne kadar güvenebilirsiniz?

4) Teknoloji Yetersizliği: Çoğumuzun bildiği gibi henüz tüm dünyada belirli teknolojik ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar var .Özellikle gelir adaletsizliğinin olduğu ülkelerde online eğitim almak için öncelikle teknolojik bir alete ulaşmak gerekiyor. Ve maalesef ki bu imkansıza yakın bir olasılık demek.Sürdürülebilir bir eğitim süreci için teknolojik ihtiyaçların karşılanması gerekiyor.

Pandemi ile beraber hayatımıza adapte etmeye çalıştığımız online eğitimi, avantajlarını ve dezavantajlarından bu şekilde bahsedebiliriz. Hayatımızda daha ne kadar süre olacağını bilmediğimiz online eğitim bence uygun şartlar sağlandığında sürdürebilir bir yöntem. Tabi belirli alanlar için.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar