Core Web Vitals – Google’ın SEO’nuzu Etkileyecek Yeni Sıralama Sinyali

Paylaşmayı unutmayın.

Core Web Vitals- Google’ın SEO‘nuzu Etkileyecek Yeni Sıralama Sinyali – Web sitenizin 2021’de sıralandığı yeri etkileyecek faktörlerini bilmek ister misiniz? Google’ın yeni sıralama sinyali olan ” Web Vitals “, temel olarak yavaş çalışan siteleri tespit ederek daha az kaynak dosya ile yüksek tepki ve hız oranına ulaşmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu sayede hızlı çalışan web sayfalarının daha etkin bir yükseliş sergilemesi hedefleniyor.

core web vitals
Photo by @google-analytics

Halihazırda bildiğiniz üzere Google ‘ın PageSpeed hizmeti olduğu da düşünüldüğünde, Chrome tarayıcılarının daha yaygın kullanılmasının amaçlanmış olması muhtemel.

Core Web Vitals – Google’ın SEO’nuzu Etkileyecek Yeni Sıralama Sinyali

CORE WEB VITALS vs PAGESPEED INSIGHTS

Saha ve laboratuvar için görüntülenen Core Web Vitals verileriyle PageSpeed ​​Insights
@Web.dev

PageSpeed ​​lnsights için Google, sayfanızı kendisi tarar ve bir rapor geliştirmek için yazılım kullanır.
Ancak Core Web Vitals yalnızca gerçek dünyadaki kullanıcıların deneyimini ölçüyor. Bu, onu süper uygun ve ux web sayfası oluşturmak için harika bir araç yapıyor.

Sayfa Performansı

Temel Web Vitals raporu, sayfalarınızın gerçek dünya kullanım verilerine  (bazen alan verileri de denir ) dayalı olarak nasıl performans gösterdiğini gösterir .

Sayfa performansı neden önemlidir?

Daha uzun sayfa yükleme süreleri, hemen çıkma oranları üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Örneğin:

  • Sayfa yükleme süresi 1 saniyeden 3 saniyeye çıkarsa hemen çıkma oranı %32 artar.
  • Sayfa yükleme süresi 1 saniyeden 6 saniyeye çıkarsa hemen çıkma oranı %106 artar.

Core Web Vitals Nasıl İndirilir?

Eklenti şu an alpha aşamasında olduğundan Chrome Web Store’da bulunmamaktadır. Eklentiye GitHub üzerinden ulaşıp belirtilen adımları uygularsanız deneme imkanı bulabilirsiniz.

Ne Zaman Aktif Olacak?

Chrome ekibi birçok web site sahibinin bu pandemi döneminde işlerine tam odaklanamadıklarını bildikleri için belirtilen güncellemenin 2021 yılından önce olmayacağını ve yayınlanmadan en az altı ay önceden bildirim yapılacağını belirtti.

Web Sitelerine Ne Katkı Sağlayacak?

Sitelerin Google AMP destekli olup hızlı çalışmasını ve kullanıcıya etkin bir deneyim sunması amaçlanıyor. Bunları Chrome tarayıcısına yükleyeceğiniz bir eklenti ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Deneyimler size bildirilecek olup gerekli eksikleri tamamlamanız halinde siteniz arama sonuçlarında yükselecektir.

Google yavaş çalışan tabiri caizse hantal siteleri elemeye başladı. Görünen o ki bu yeniliğe uyanların ayakta kalması, uyum sağlayamayanların da arama sonuçlarından teker teker silinmesi amaçlanıyor.

Temel Web Vitals ölçümlerini destekleyen Chrome ve Arama Araçları
@Web.dev

Kullanıcıların bir web sayfası ile etkileşim deneyimini nasıl algıladıklarını detaylı yönleriyle ölçülüyor. Bu faktörler için optimizasyon oldukça önemli. Web sitelerini kullanıcılar için daha keyifli hale getirilmesini amaç edinerek web sitelerin mobil cihazlarda kullanıcı beklentilerine yardımcı olması hedeflenmiş.

Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar daha fazla etkileşim ve daha sorunsuz deneyimler edindiğinde, web siteleri de bu yapı karşısında olumlu dönüşler alacak.

Sayfa Deneyimi Sıralaması

Etkili sayfa deneyimleri, insanların daha fazla iş yapmalarını ve daha derinlemesine etkileşim gerçekleştirmelerini sağlar; aksine, kötü bir sayfa deneyimi, kullanıcının sayfada değerli bilgileri bulmasına engel olabilir.

Google arama sonuçlarını sıralarken dikkate aldığı yüzlerce algoritmaya sayfa deneyimi ekleyerek, kullanıcıların aradıkları bilgilere ve web sayfalarına daha kolay erişmelerine yardımcı olmayı ve site sahiplerine kullanıcıların keyif aldığı bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Core Web Vitals ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki infografiği inceleyebilirsiniz.

Core web vitals
@blog.red

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar