Çevremizdeki Manipülatörleri Anlamanın Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

Çevremizdeki Manipülatörleri Anlamanın Yolları – Arkadaş, aile ya da eş olsun, hepimiz manipülatif insanlar tanıyoruz. Düğmelerimize nasıl basılacağını bilen insanlar onlar. Korkutabilir, zorlayabilir, mecbur kılabilir, eleştirebilir, suçluluk duyabilir, rüşvet verebilir, suçlayabilir, baltalayabilir, sindirebilir, taciz edebilirler. Ya da pohpohlarlar, sempati gösterirler, masum davranırlar, ama samimiyetle değil. Hepsi duygusal şantaj. Bu bir manipülasyon.

Çevremizdeki Manipülatörleri Anlamanın Yolları

Manipülasyon Nedir?

Kısacası, manipülasyon ihtiyaçlarımızı karşılamanın sahte bir yoludur. Hepimizin fiziksel hayatta kalma ve duygusal iyilik için meşru ihtiyaçları var. Ayrıca sağlıklı insanlar, neye ihtiyaç duyduklarını uygun şekilde nasıl soracaklarını ve herkes için iyi bir sonuç elde etmek için başkalarıyla nasıl etkileşim kuracaklarını bilirler. Bununla birlikte, manipülatif insanlar, gizli bir şekilde, gizli amaçlarına ulaşmaları için birini etkilemeye çalışırlar. Ve manipülasyon, kontrol ve zorlamayı içerir.

Manipülasyon, birinin özgür iradesini alıp yerine kendi bencil arzularımızla veya çarpık güdülerimizle değiştirmeye ve bunu diğer kişinin değerini ve haysiyetini tamamen göz ardı edecek şekilde yapma girişimidir.

cevremizdeki-manipulatorleri-anlamanin-yollari
@regain

İnsanlar Neden Manipüle Ediyor?

İnsanlar başta olgunlaşmamışlıkları olmak üzere kendi ağrıları ve yaraları nedeniyle manipülatif olabilirler. Özgürce ilişki kurmak yerine endişeli tepki verme eğilimindedirler. Sağlıklı etkileşimler için gerekli ilişkisel becerilerden yoksundurlar. Ya asla öğrenmediler ya da öz farkındalık, alçakgönüllülük, empati ve kendi eylemlerinin sorumluluğunu alma istekliliğini reddettiler.

Bir de, başkalarının bir şeyleri düzeltmesine, ödemesine veya onların yerine geçmesine güvenenler vardır. Böylece sorumlu olmak zorunda kalmazlar. Bu doğrultuda, bazı insanlar bir karakter bozukluğuna sahiptir. Ayrıca başkalarını, hatta onları incitecek kadar manipüle etmekten hoşlanırlar. (Bir karakter bozukluğu, “sosyal olarak istenmeyen davranış, dürtülerin zayıf kontrolü veya yakın duygusal ilişkileri sürdürememe ve kaygı veya suçluluk eksikliği ile karakterize edilen bir bozukluktur.”)

Manipülatörleri Anlamanın Yolları – Manipülatör Türleri

cevremizdeki-manipulatorleri-anlamanin-yollari
@unsplash

Manipülatif insanların eylemlerinin arkasında farklı nedenleri olabilir, ancak genellikle üç temel kategori veya stile ayrılırlar:

Usta: Bu kişi sorumlu kişi olarak karşımıza çıkıyor ve onların istediklerini sorgulamadan yapmak sizin işiniz – çünkü diyorlar ki, “Bu sizin iyiliğiniz için. Saldırgan olma ve kolayca öfkelenme eğilimindedirler. Onlar bir zorbadır. Kuvvet onların birincil taktiği – ama aynı zamanda sizi büyüleyici bir cazibeyle boyun eğdirmeye ikna edebilirler.

Kurtarıcı (kolaylaştırıcı, kurtarıcı): Bu kişi sizin için bir şey yaptı ve sizi (her neyse) “kurtardıkları” için onlara sonsuza kadar minnet borcunuz olduğuna ve işleri kendi yöntemleriyle yapmanın beklendiğine inanıyor. Sizi suçlu hissettirmek ve iradelerine boyun eğdirmek için, genellikle sizi yorumlar ve ardından sizin için yaptıkları şeyleri hatırlatmaları gerekir. Ve usta gibi, kurtarıcı kişilik de şu ifadeden yararlanabilir: Bu sizin iyiliğiniz içindir.

Kurban: Bu kişi genellikle manipülatif olarak göz ardı eder çünkü onlar zavallı bir bireydir. Kurbanlar, güçsüz görünmenin çok büyük bir gücü olduğunu bilirler. Evet, onlara yasal olarak kötü bir şey olabilirdi. Ancak birincil taktikleri, bunu onların istek ve taleplerine teslim olmanızı sağlamak için bir bahane olarak kullanmaktır.

Manipülatörün stili ne olursa olsun, senaryoları aynıdır: Yapmanız gereken eylemi yönetirler ve geri adım atmadan istediklerini yapmanız gerekir. Etkileşimlerinizden herhangi birinde bu modeli fark ederseniz, manipülatif bir kişiyle sağlıksız bir ilişki içinde olabilirsiniz.

Manipüle Edildiğinizi Gösteren İşaretler

Uzmanlar “Duygusal manipülatörler genellikle çok beceriklidir” diye söyler. “İnce bir manipülasyonla başlarlar ve zamanla riskleri yükseltirler, o kadar yavaş ki bunun olduğunu bile anlamazsınız.” Peki neye dikkat etmelisiniz? Uzmanlar, duygusal bir manipülatörün dokuz işaretini öne sürüyor:

  • Gerçekliği kavrayışınıza olan inancınızı zayıflatırlar.
  • Eylemleri sözleriyle uyuşmuyor.
  • Suçu ortadan kaldırmada uzmandırlar.
  • Kurban olduklarını iddia ederler.
  • Çok fazla, çok erken gibi iddiaları vardır.
  • Duygusal bir kara delik olarak adlandırılabilinirler.
  • Yardım etmeyi – ve hatta gönüllü olmayı – hevesle kabul ederler ve sonra bir kurban gibi davranırlar.
  • Onlar her zaman sizden bir çıkar sağlamaya çalışırlar.
  • Tüm düğmelerinizi bilirler ve onlara basmaktan çekinmezler.

Elbette bu kapsamlı bir liste değildir. Ve bir kişinin sizi manipüle etmeye veya kontrol etmeye çalıştığını fark etmek her zaman kolay değildir; Bir manipülatör ne kadar dolandırıcıysa, oyunun sonunu tanımak da o kadar zordur.

Yine de, manipülasyon çok yıkıcı olduğu için, neyi arayacağınıza dair genel bir fikir sahibi olmak önemlidir.

cevremizdeki-manipulatorleri-anlamanin-yollari
@pexels

Manipülatörleri Anlamanın Yolları – Manipüle Edilmenin Etkisi

Misilleme, yansıtma veya gasp etme (akıl sağlığınızı sorgulamanıza neden olan kötü davranış) yoluyla özgürlüğünüzü başka bir kişinin alması veya almaya çalışması, fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak sizin üzerinizde oldukça olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Gelişebilirsin:

  • Artan zihinsel stres ve fiziksel yorgunluk.
  • Depresyon veya kaygı.
  • Kendinden şüphe duymana neden olabilecek, kendine güvenini kaybetmek.
  • Çıldırdığınızı düşünmenize neden olabilecek tehdit altındaki bir gerçeklik duygusu.
  • Çaresizlik veya utanç duyguları.
  • Stres ve yorgunlukla başa çıkmak için sağlıksız, kendi kendini yatıştıran davranışlar.
  • Manipülasyon ister fiziksel istismar veya tehditler, sözlü ifadeler veya isim takmak, istediği şeyi yapmak için sizi suçlamaya çalışmak veya gasp etmek şeklinde olsun, buna bir son vermeniz gerekir.

Manipüle Edilmekten Nasıl Kaçarsınız?

Sizi manipüle etmeye çalışan biriyle ilişki içinde olabileceğinizi düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları izlemenizi öneririz:

Farkında ve açık fikirli olun. Kendinize şunu sorun: Bu kişi gerçekten benim seçimimi geçersiz kılmaya ve beni istediği gibi davranmaya ikna etmeye çalışıyor mu? Teşvik (güçlü teşvik) ve manipülasyon arasında bir fark olduğunu unutmayın.

Teşvik, birinin size içtenlikle sizin yararınıza olan doğruyu söylemesi ve ardından kendi kararınızı vermenize izin vermesidir. Aynı fikirde olmasalar bile nihai kararınızı kabul ediyor ve saygı duyuyorlar.

Manipülasyon, birinin size doğru olacak ancak sonuçta kendi yararına olan bir şey söylemesidir. Buradaki kilit nokta, kendi kararınızı vermenize izin vermemeleri ve nihai kararınızı kabul etmemeleri veya bunlara saygı duymamalarıdır. Sizden vermenizi istedikleri kararı verene kadar baskı yapmaya devam ederler.

Kendinize sorun: Bu kişi yüzleşmek için yeterince güvenli mi (fiziksel, sözlü, duygusal olarak) veya yaparsam bana karşı olumsuz tepki olacak mı?

Sağlıklı sınırlar belirleyin ve uygulayın. Manipülatörün komut dosyasıyla oynamayı bırakın. Sınırlar sizi zarar görmekten alıkoyar ve onları aşmaya çalışan insanlar için sonuçları vardır. Manipülasyon ne kadar yıkıcı olursa, sınır o kadar güçlü olmalıdır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar