Tarihten Günümüze Çarpıcı Fotoğraflar

Tarihten günümüze fotoğraflar ve hikayeleri

Paylaşmayı unutmayın.

Tarihten Günümüze Çarpıcı Fotoğraflar- Tarihle ilgili bilgileri çoğu zaman sadece yazılardan, metinlerden, tarih kitaplarından okuyup geçtik. Ancak fotoğraf makinesinin icadından bu yana, kameraların şahitlik ettiği anlardan bazıları günümüze kadar hayat bulabilmiş.

Kim bilir fotoğraf makinesinin icadında rol oynayanlar tahmin ederler miydi ki icatları vasıtasıyla çekilen kareler yüzyıllara meydan okuyacak..

Tarihin tozlu raflarından çıkıp, kimi teknolojinin nimetleri ile sonradan renklendirilen ve netleştirilen, kimi siyah-beyaz halini koruyan birbirinden ilginç görselleri ve olayları sizler için derledik. Keyifli okumalar.

Geçmişten Günümüze Çarpıcı Fotoğraflar ve Hikayeleri

Moskova’da açılan ilk McDonald’s ve oluşan izdiham, SSCB (1990)

McDonald's, Geçmişten Günümüze Unutulmaz Fotoğraflar
Photo by @unutulmaz_fotograflar on Instagram

Aynı zamanda Sovyetler Birliği’nin de ilk McDonald’s şubesidir. 900 kişi kapasitesi ile dönemin en büyük şubesi olmuştur. 31 ocak 1990 tarihinde açılmış, açıldığı gün de 6 saat kuyrukta beklemeyi göze alan 30.000’den fazla kişiye hizmet vermiştir.

Bugün ise şehre gelen turistlerin ilgi gösterdiği bir yerdir. Duvarlarında açıldığı güne ait fotoğraflar sergilenmektedir. Asıl ilgi çekici olan ise McDonald’s şubesine ait fotoğraflar değildir, McDonald’s ve Sovyetler Birliğine ait iki zıt sembolü aynı çerçeve içinde görebilmektir.

1875 yılında Galata Köprüsü’nde dondurma satan bir seyyar satıcı

Geçmişten Günümüze Unutulmaz Fotoğraflar
Photo by @unutulmaz_fotograflar on Instagram

Dondurmanın buz kullanılarak yapılıyor olması muhtemel. O dönem dünyada buz ticaretinin önemli bir pazar olması da dikkat çekiyor. Peki dondurma nasıl soğuk saklanıyordu? Muhtemelen ilkel bir izolasyon yöntemi ile; buz etrafına saman kaplanarak. Üstlerinde yazılan ise “عافیت اولسون ( Afiyet Olsun)”

Azerbaycan’da bir düğün (1959)

Azerbaycan, Geçmişten Günümüze Unutulmaz Fotoğraflar
Photo by Lev Borodulin

1923 doğumlu Rus fotoğraf sanatçısı Lev Borodulin tarafından çekilen bu fotoğrafın orijinali elbette siyah beyaz ve 37,5 x 26 cm (14,8 x 10,2 inç) ölçülerinde olup bir müzayede de satılmıştır.

Paris’ten İstanbul’a gelmekte olan Orient Express treninin kara saplanıp 6 gün boyunca mahsur kaldığı sırada çekilen bir fotoğraf, Çerkezköy, Tekirdağ (1929)

Geçmişten Günümüze Unutulmaz Fotoğraflar, Orient ekspres
Photo by @unutulmaz_fotograflar on Instagram

Orient Express (Şark Ekspresi), 1883 ile 1977 yılları arasında Paris – İstanbul arasında sefer yapan tren. Orient Ekspresi dönemin en büyük imparatorluğu olan Osmanlı’ya zenginlerin, tüccarların binip geldiği trendir. Paris-İstanbul hattında çalışan yol güzergahında önemli durakları olan bir tren ve tren hattıdır. İlk Orient Ekspres seferi 1883 yılında Paris’ten başlayıp İstanbul’da sonlanıyor.

Astronot John Glenn’in uzaydan dünyaya döndüğü kapsül, sergilenmek üzere Spor ve Sergi Sarayı’na götürülürken, İstanbul (1962)

Uzay kapsülü
Photo by Depo Photos

20 Şubat 1962’de, Glenn Friendship 7 göreviyle uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde dönen ilk Amerikalı ve kozmonotlar Yuri Gagarin ile Gherman Titov ve kısmen yörüngeli uzay uçuşu yapan Mercury astronotları Alan Shepard ile Gus Grissom’un ardından uzaya çıkan beşinci insan olmuştur. John Glenn tarafından kullanılan ve Amerika’nın ilk yörünge uçuşunu tamamlayan Friendship 7 kapsülü şimdi ise, Smithsonian Enstitüsü’nün 1976 yılında Washington D.C.’de kurduğu Ulusal Hava ve Uzay Müzesinde yer alıyor.

Bill Gates “Bu elimde görmüş olduğunuz CD aşağıdaki kağıtların tamamından daha fazla bilgi saklayabiliyor” (1994)

Bill Gates
Photo by Joe Monster

Günümüz teknolojisi ile CD’leri üst üste koyarak aynı fotoğrafı SD kartlar için çekmek oldukça mümkün. Minicik SD kartlara 512 Gb’a kadar bilgi saklamak mümkün, bir CD içinse bu ölçüt 700 Mb. Buradan da 512 Gb hafızaya sahip bir SD kartın yaklaşık 748 CD’ye denk düştüğünü söylemek mümkün.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar