Buy Now Pay Me Later İş Modeli Nasıl Popülerlik Kazandı?

Paylaşmayı unutmayın.

Buy Now Pay Me Later İş Modeli – Son yıllarda buy now pay me later iş modeli iş dünyasında çok popülerlik kazanmakta. Kısaca BNPL ve Türkçede ise Şimdi Al Sonra Öde olarak ifade ediliyor. Bu kavram aslında çok kolay bir şekilde aklınıza veresiye alma mantığını getirilmekte. Fakat BNPL nedir sorusu için çok daha kapsamlı bir yanıt verilebilir.

Buy Now Pay Me Later İş Modeli

Buy Now Pay Me Later Nedir?

Şimdi al sonra öde yöntemi, taksitli veya veresiye alışverişten çok farklı bir yere sahiptir. Bu bağlamda BNPL sorusu daha kapsamlı şekilde cevaplanabilir. BNPL yöntemi, net olarak bir ürün veya hizmetin şimdi alınıp ödemesinin sonra yapılmasını ifade eder. Bazı noktalarda bu ödeme yöntemi bir ön kredi şeklinde kabul edilmektedir.

debit-payment

Buy Now Pay Me Later Nasıl İşler?

Yöntem; sistematik mantığı içerisinde taksit öteleme, fatura ile ödeme veya kapıda ödeme gibi seçeneklere sahiptir. Aslında BNPL denildiğinde yaygın olarak vade farksız taksit yöntemi kullanılmakta. E-ticarette yaygın olan şimdi al sonra öde yönteminde seçenekler ödeme sayfasında net bir şekilde görülmekte.

Kullanım sisteminde inceleme yapıldığında bu sorunun sorusunun cevabı daha net anlaşılabilmekte. Müşteri, BNPL yöntemlerinden istediğini seçtiğinde önceden üye olmuş ya da anlık üye olması gerekir. Üyelik tamamlandığında da taksit seçimleri ve kart seçimi yapılarak işlem kolaylıkla tamamlanmakta.

Bu Model Kimler Tarafından Popüler Hale Getirildi?

Kısa bir tanım ile BNPL nedir sorusu cevapladıktan sonra yöntemin arkasında kimlerin olduğu görülmekte. Genel olarak bu yöntemin arkasında dünyanın büyük bankaları ve ödeme sistemleri yer alıyor. Aslına bakılırsa BNPL piyasadaki taksitli ödeme sisteminin değiştirilerek çağa uydurulması şeklinde kabul edilmekte.

BNPL sisteminin arkasında dünyanın fintech şirketleri yer alıyor. Bilinen bu fintech şirketleri arasında da taksitli ve vadeli ödeme sistemi avantajları sağlayan isimler bulunmakta. Bu isimlere örnek verilmesi gerekirse;

  • Klarna,
  • Afterpay,
  • Zip Co,
  • Affirm,
  • Splitit,
  • Tabby,
  • Visa,
  • American Express,
  • PayPal,
  •  Amazon gibi şirketler yer alıyor.
online-shopping-with-debit

Fintech şirketleri akıllardaki bu yeni nesil ödeme yöntemi nedir sorusunun cevabı için doğru örnekler sağlamaktadır. Bu şirketler müşteri deneyimine göre düzenlenmiş yeni sistem ödeme yöntemleri sağlamaktadır. Bu ödeme yöntemleri alışveriş platformları tarafından bankalar yerine daha çağdaş görüldüğü için kabul ediliyor. Şirketler piyasadaki tempoyu görerek birçok e-ticaret firması ile anlaşıyor. 

Öte yandan BNPL firmaları müşterilerin banka kredi skorlarını göz önüne almıyor. Yani şirketler, borç sıkışıklıklarından öte bir alışveriş rahatlığı elde edilmesini sağlıyor. Özellikle yeni nesil alıcılar, borç ve krediden kaçınmadan alışveriş yapıyor. BNPL taksit seçeneklerinde minimum alışveriş tutarı koşulu gibi noktalar bulunmaktadır. Bu durum da komisyon açısından e-Pazar ve şirketler için avantaj sağlıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar