Blok Zincirinde Depolanan Veri Birimi NFT Nedir?

Photo by Old Money on Unsplash

Paylaşmayı unutmayın.

Blok Zincirinde Depolanan Veri Birimi NFT Nedir? – Kripto paralar günümüzde oldukça popüler hale gelmişken son zamanlarda blok zincirinde yeni bir gündem söz konusu. Böylece sanatçılar, yeni bir kripto para sayesinde hayatlarının değiştiğine şahit oluyor. Dahası, koleksiyon ve dijital sanat dünyasını yakıp kavuran NFT, ciddi kazançlar elde etmenin yolunu açıyor. Bu veri birimi, fiziksel ya da dijital bir sanat eserinin tapusunu temsil görevi görüyor.

Veri Birimi NFT Nedir?

NFT’ler, benzersiz öğeleri alıp satmak için kullanılan belirteçlerdir. Bu sayede koleksiyonları, gayrimenkulleri ve sanat eserlerini simgeleştirebilirsiniz. Diğer yandan, NFT ile alım yapan kişi o eserin tek resmi sahibi olur. Sahipliği, Ethereum blok zinciri tarafından güvence altına alınır. Sahiplik durumu değiştirilemeyeceği gibi NFT’si de taklit edilemez.

Ayrıca bakabilirsiniz: 2021’de Yatırım Yapılacak En İyi Kripto Paralar

blok-zincirinde-depolanan-veri-birimi-nft-nedir
Photo by Art Rachen on Unsplash

Bu veri birimi değiştirilemez token demektir. Dolayısıyla değiştiremeyeceğiniz öğelerinizi ekonomik olarak tanımlamak için bu terimi kullanabilirsiniz. Besteniz, tablonuz, mobilyanız diğer öğelerle değiştirilemeyecekleri için benzersizdir. Diğer yandan bu benzersiz özelliklere sahip öğeler takas edilebilir. Böylece takas sırasında değerleri düzeyinde bir bedel biçilir.

Ayrıca bakabilirsiniz: Kripto Para Devrimi Nasıl Başladı?

Varlıkların İnterneti – Veri Birimi NFT Nedir?

Kripto para birimleri bugün dijital dünyada var olan bazı sorunları çözüm sunuyorlar. Hayatımızdaki her şey dijitalleştikçe fiziksel öğelerin birtakım özelliklerini kopyalamak da daha zaruri hale geliyor. Eğer bir kıyaslama yapmak gerekirse:

blok-zincirinde-depolanan-veri-birimi-nft-nedir
Photo by Executium on Unsplash
NFT İnternetiGünümüz İnterneti
Her bir NFT birbirinden tamamen farklıdır.Bir dosyanın kopyası orijinali ile aynıdır.
Her NFT’nin tek bir sahibi vardır ve bu sahiplerin bilgisi kamuya açıktır.Dijital eserlerin mülkiyet bilgileri kurumlar tarafından kontrol edilen sunucularda tutulur.  
NFT’ler Ethereum ile oluşturulan her şeyle uyumlu çalışırlar. Dolayısıyla bir sanat eserini bir konser bileti ile değiştirebilirsiniz.Dijital öğeler sunan firmalar kendi yazılım altyapılarına sahip olmalıdır. Mesela konser bileti satan bir sitenin kendi e-ticaret sistemini oturtması gerekir.
İçerik üreticileri eserlerini istedikleri platformda satabilirler ve küresel pazara hitap edebilirler.İçerik üreticileri tercih ettikleri platformların altyapısına tabidir. Bu platformlar coğrafi kısıtlamalar ve kullanım koşulları içerir.
İçerik üreticiler eserlerinin mülkiyet haklarını ellerinde tutmayı tercih ederek sadece satış ücreti talep edebilirler.Platformlardan satışlardan sağlanan karın çoğuna sahip olur.
Eserler NFT dünyasında çok farklı amaçlar için kullanılabilir. Mesela bir sanat eserini herhangi bir kripto para birimi almak için teminat olarak sunabilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar