Blogager Gündem: Bu Hafta Dünya’da Neler Oldu?

blogager-gundem-bu-hafta-dunyada-neler-oldu

Paylaşmayı unutmayın.

Gündem 🌎 Dünya – Küresel İklim Eylemi: Ders vermek için derse girmiyoruz.

Gündem – İklim değişikliği dünyanın karşılaştığı en büyük sorunlardan birisidir. Ne kadar hükumetler bunu reddetse de iklim aktivistliği popülerliğini sürdürüyor. İsveçli aktivist Greta Thunberg de bu konuda başı çeken isimlerin başında geliyor. Öğrencilerin cuma günü okula gitmeyerek farkındalık yaratmaya çalıştığı eylemi başlatan Thunberg, BM İklim Zirvesi öncesi çağrı yaparak 20 Eylül’de herkesi eyleme davet etmişti. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen gösterilere ülkemizde de 15 ilden destek geldi. Detaylar için:

https://tr.euronews.com/2019/09/20/video-genclerden-kuresel-capta-iklim-grevi-size-ders-vermek-icin-derse-girmiyoruz-watch

🇹🇷 Gündem Türkiye – Neslican Tay hayat mücadelesini kaybetti. 

Kansere karşı verdiği mücadeleyle tanınan ve bu savaşta kanseri 3 kere yenen Neslican Tay’dan üzücü haber geldi. Bacağındaki Tümör nedeniyle 2018 yılında bir bacağını kaybeden “Demir Kadın” Neslican, “Bacağımın kesilmiş olmasının hayatımı etkilemesine izin vermeyeceğim… Ben bir bacaktan ibaret değilim ki, çok daha fazlasıyım!” diyerek binlerce insana rol model olmuştu. Hastalığının 4. kere nüksetmesinden sonra yoğun bakıma kaldırılan Neslican, tedavisinin 5. gününde büyük mücadelesini kaybederek hayata gözlerini yumdu. Tüm hikaye için: 

http://www.milliyet.com.tr/gundem/neslican-taydan-aci-haber-6037837?utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle

🇺🇸 ABD – ABD’den körfeze asker sevkiyatı. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın yarım çağrısı üzerine Körfez bölgesine askeri kuvvet sevk edeceklerini açıkladı. Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırıdan sonra bölgenin güvenliğinin ciddi ölçüde azaldığına ve gerginliğin arttığına dikkat çeken Esper, saldırının sorumlusunun İran olduğunu da belirtiyor. Haberin devamına aşağıdan ulaşabilirsiniz: 

https://www.ntv.com.tr/dunya/abdden-korfeze-asker-sevkiyati,gle9zJlR2E6Gyb0fKUY_oA

🇰🇷 Güney Kore – Polisin 33 yıl aradan sonra bulduğu seri katil zaman aşımı nedeniyle yargılanamayacak. 

Güney Kore polisinin uzun araştırmaları sonucu 33 yıl sonra bulunan ülkenin büyük seri cinayetlerinin zanlısına ulaşıldı. Baldızına tecavüz edip öldürmekten hapis cezasına çarptırılan Lee Chun-Jae adlı zanlı hakkında zaman aşımı nedeniyle dava açılamayacak. Kurbanlarını çoraplarıyla boğarak öldüren, pek çok film ve diziye konu olan Lee bu suçlamalarla yargılanamayacak. Detaylar aşağıdaki linkte: 

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/guney-kore-polisinin-33-yil-sonra-buldugu-seri-katil-zaman-asimi-nedeniyle-yargilanamayacak-41334620

🇨🇦 Kanada – Trudeau’dan tüm saldırı silahlarını yasaklama vaadi. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Toronto’da yaptığı konuşmada 21 Ekim’de yapılacak genel seçimlerde kazanması halinde tüm saldırı tüfeklerini yasaklacağını bildirdi. Trudeau aynı zamanda yerel yönetimlere tabanca kullanımını kısıtlama yada tamamen kaldırma olanağı vermek için de çalışmalar yapacağını ekledi. Detaylar için: 

https://tr.euronews.com/2019/09/20/kanada-basbakani-trudeau-dan-tum-saldiri-silahlarini-yasaklama-vaadi-secim-kampanyasi

🇩🇪 Almanya- Almanya’dan iklim değişikliği ile mücadeleye 100 milyar euro. 

Gelecek yıl için koyduğu küresel ısınma hedefini tutturamayan Almanya sera gazı salınımını aşağıya çekmek için kapsamlı bir çalışma hazırladı. Rapor, çevre dostu alanlara yatırımı artırmayı, bu amaçla etkili önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Angela Merkel’in koalisyon hükümeti, 140 sayfalık rapora göre bu hedefleri gerçekleştirmek için 100 milyar euro ayırma sözü verdi. Ayrıntılı bilgi aşağıda: 

https://tr.euronews.com/2019/09/20/almanyadan-iklim-degisikligi-ile-mucadeleye-100-milyar-euro

🇪🇬 Mısır – Mısır’da hükümet karşıtı gösteriler başladı. 

Mısırlı iş adamı Muhammed Ali, internet üzerinden paylaştığı bir dizi videoyla Devlet Başkanı Sisi’i halk sefalet içerisindeyken parayı lüks evlere ve otellere harcamakla suçladı. Cuma günü akşam saatlerinde Sisi’ye istifa çağrısı yapan etiketler, trendler arasına girdi. Halkı sokağa çağıran Ali’nin çağrısına cevap veren büyük bir kalabalık Tahrir Meydanında toplanarak “Sisi İstifa” sloganları attı. Ayrıntılar: 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49782526

🇬🇷 Yunanistan – Yunanistan’da danıştay zorunlu din derslerinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yunanistan’da danıştay 2017 yılında getirilen zorunlu din derslerinin anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna kanaat getirdi. Yine söz konusu derslerin başka inanca sahip veya ateist öğrencilere verilmesinin “din özgürlüğü” ile ters düştüğü belirtildi. Yunanistan’da 2017 yılından beri ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu olarak ortodoks din dersleri veriliyordu. Aynı şekilde müslüman azınlık okullarında da İslam din dersleri öğretiliyordu. Eğitim bakanı Niki Kerameus bu uygulamayı sonlandıran bakanlık kararını bu hafta imzaladı. Ayrıntılar aşağıda: 

https://tr.euronews.com/2019/09/20/yunanistan-danistay-zorunlu-din-derslerin-anayasaya-aykiri-olduguna-hukmetti-islam-azinlik

🇮🇱 İsrail – Netanyahu af talep etmenin yollarını arıyor. 

İsrail’in Kanal 13 haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından suçlu bulunursa siyaseti bırakma karşılığında af pazarlığı yapmanın yollarını arıyor. Hakkında 3 farklı yolsuzluk dosyası bulunan Netanyahu, 276 milyon dolar değerinde mali imtiyaz sağlamak ve hediye adı altında 283 bin dolar değerinde puro, şampanya, mücevher ve uçak bileti almak gibi suçlarla yargılanıyor. Detaylar linkte: 

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/netanyahu-af-pazarliginda-41335209

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar