Blogager Gündem: Bu Hafta Dünya’da Neler Oldu?

blogager-gundem

Paylaşmayı unutmayın.

Blogager Gündem: Bu Hafta Dünya’da Ne oldu? Neler olup bitti? Öğrenmek için okumaya devam edin…

🇬🇧 Birleşik Krallık  – Seyahat devi Thomas Cook iflasını açıkladı. 

Dünyanın en eski ve köklü seyahat şirketi olan Thomas Cook iflas etti. 176 yıllık seyahat acentasının yaptığı açıklamada şirketi kurtarma amacıyla yapılan toplantılardan sonuç alınamadığı belirtildi. 1841’den beri aktif faaliyet gösteren firmanın 20 bine yakın çalışanı bulunuyordu. Yaklaşık 1.7 milyar sterlin borcu bulunan Thomas Cook’un iflasının özellikle ülkemizde olmak üzere turizm sektörüne büyük bir darbe vurması bekleniyor. Ayrıntılar: 

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2019/09/23/thomas-cook-iflas-etti-seyahat-ve-havayolu-sirketi-ingiliz-tur-operatoru-thomas-cook-batti

🇹🇷 Türkiye – Marmara 5.8 ile sallandı. 

İstanbul, 26 Eylül günü saat 14.00 sularında Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. AFAD, Silivri açıklarında meydana gelen depremin Kuzey Anadolu fayında meydana geldiğini duyurdu. Halkta büyük korku yaratan depremin ardından milyonlarca insan sokaklara döküldü, geceyi sokakta geçirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre ise can kaybı yaşanmadı. Detaylar için: 

https://tr.euronews.com/2019/09/26/istanbul-da-kent-genelinde-hissedilen-bir-deprem-meydana-geldi-5-9-buyuklugundu

🇸🇦 Suudi Arabistan – Suudi Prens Bin Salman: Tüm sorumluluğu üstleniyorum. 

Prens Bin Salman’dan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili ilk kez siyasi sorumluluğu üstlenen bir açıklama geldi. Cinayetten yaklaşık bir sene sonra açıklama yapan prens: “Bütün sorumluluğu üstleniyorum çünkü bu olay benim sorumluluğumda oldu” ifadesini kullandı. Cinayetten haberi olmadığını bir kez daha belirten Prens Bin Salman, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından açıklanan 101 sayfalık raporda Cemal Kaşıkçı’yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu. Ayrıntılar linkte: 

https://tr.euronews.com/2019/09/26/suudi-prens-bin-selman-dan-cemal-kasikci-cinayeti-aciklamasi-tum-sorumlulugu-ustleniyorum?utm_source=whatsapp

🇪🇸 İspanya – Katalonya’da gerginlik yine artıyor. 

Katalan parlamentosu, 1 Ekim 2017’deki yasa dışı bağımsızlık referandumunun yıl dönümüne yakın bir tarihi seçerek dün yaptığı genel kurul oturumunda bağımsızlık girişimleriyle ilgili yeni kararlar alarak İspanya ve Katalonya arasındaki gerginliği bir kez daha arttırdı. Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, düzenlediği basın toplantısında alınan kararları “Katalanlar arasında birlikte yaşamaya saldırı” olarak niteledi. 10 Kasım’da seçime gidecek olan geçici sosyalist hükümet, kararların iptaline ilişkin yasal süreci başlatacağını açıkladı. Ayrıntılar için: 

https://www.ntv.com.tr/dunya/katalonyada-sular-yeniden-isiniyor,jpql2xHJTk-VO3oC0ztSnA

🇪🇬 Mısır – BM’den Mısır hükümetine “göstericilere saygı duyun” çağrısı. 

Mısır’da Sisi karşıtı gösteriler devam ederken Mısır hükümetine Birleşmiş Milletler’den uyarı geldi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, geniş çaplı tutuklamalardan endişe duyulduğunu ve göstericilere saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Bachelet, güvenlik güçlerinin müdahalesinin uluslarası standartlara uygun olması gerektiğini vurgulayarak tutuklama sonrası hukuki süreçlerle ilgili de eksiklikler olduğunu belirtti. Detaylar için:

https://www.cnnturk.com/dunya/son-dakika-bmden-misir-hukumetine-cagri

🇭🇰 Hong Kong – Gösteriler bitmek bilmiyor. 

Çin’in güneydoğusunda bulunan Hong Kong’da suçluların Çin’e iade edilmesiyle ilgili yasa tasarısına yönelik gösteriler devam ediyor. Yüz binlerce kişinin katıldığı eylemlerde, tasarı yasalaşırsa muhaliflerin hedef alınacağını vurgulayan protestocular 1 haftadan uzun süredir hükümeti protesto ediyor. Protestolar sonrası Hong Kong Lideri Carrie Lam, Cumartesi günü yasanın askıya alındığını duyursa da yasa tasarısının tam iptali için gösteriler hala devam ediyor. Ayrıntılar: 

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/hong-kongda-gosteriler-suruyor-41245797

🌎 Dünya – Greta Thunberg İklim Zirvesi’ne damga vurdu. 

BM İklim Zirvesi’nde söz alan 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg konuşmasıyla dünya liderlerini sert bir dille eleştirdi. Thunberg, “Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret”‘ ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Thunberg’in BM Çocuk Hakları Komitesi’ne yaptığı şikayette aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeyi “iklim bilimine aykırı davranmakla” suçladığı bildiriliyor. Detaylar için:

https://tr.sputniknews.com/dunya/201909231040237507–greta-thunberg-bm-iklim-zirvesinde-konustu-sadece-paradan-bahsediyorsunuz-bu-ne-cesaret/

🇺🇸 ABD – Trump’ın azil süreci başlatıldı. 

Demokrat parti üyesi ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump‘ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı. Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz’da yaptığı ve Demokrat Joe Biden’ın oğlunun soruşturulmasını istediğini itiraf ettiğini belirten Pelosi, Trump’ın eylemlerinin ulusal güvenliklerine zarar verdiğini belirtti. ABD Başkanı ise, Zelenskiy ile görüşmesinde Joe Biden’ın gündeme gelmesine rağmen bunun usulsüz bir biçimde yapılmadığını savunuyor ve hem Demokratları hem de basını ‘cadı avıyla’ suçluyor. Ayrıntılar: 

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/trump-hakkinda-gorevden-azil-surecinin-baslamasina-yol-acan-ukrayna-skandali-nedir-41337472

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar