Blockbuster Nasıl İflasa Sürüklendi?

Paylaşmayı unutmayın.

Blockbuster Nasıl İflasa Sürüklendi? – Bir dönemler internet platformu üzerinde yayın yapan Netflix veya diğer şirketlerden önce çok büyük bir yere sahip olan Blockbuster yine çok kısa bir süre içerisinde iflas ederek, piyasadan silinme gibi bir durum yaşadı. Aslında bu durumun arkasında özellikle gelişen internet çağına uyum sağlamaması ve bazı yanlışlar yapması gösteriliyor. Hatta rakiplerinin arkasında kaldığı ifade edilen firma, yeni çağa uygun olarak hizmet vermeyi de başaramadı.

Blockbuster Nasıl İflasa Sürüklendi?

Blockbuster Başarı Ve Çöküş Öyküsü

1985 yılında David Cook tarafından Amerika’nın Dallas kentinde kurulan Blockbuster şirketi, bir DVD film kiralama şirketi olarak hizmet veriyordu. 2010 yılına kadar süren 25 yıl süre içerisinde Amerika dahil olmak üzere 29 farklı ülkede binlerce video kiralama dükkanı açıldı. Hızlı bir şekilde dünyada yayılım gösteren şirket, 2010 yılının Eylül ayında ise beklenmedik bir şekilde istifa ettiğini açıklamak zorunda kaldı. 

blockbuster-nasil-iflasa-suruklendi?
@outcommunitynow

2010 yılında şirket CEO’su James Kesey bir iflas açıklaması gerçekleştirirken, nakit borçları bulunduğunu ve yeni bir iş modeli için düzenlemeler yapacaklarını ifade etti. Yıllar içerisinde birçok farklı ülkede mağazalar açan işletme, film kiralama dükkanları üzerinden insanların CD veya DVD kiralamasını ve bu ürünleri değiştirerek yeni ürünlere ulaşmasını sağlıyordu. Bu yapı içerisinde firma yenilikleri sadece kiralanan ürünler sayesinde takip ediyordu. 

25 yıl öncesine kadar kaset ve sonrasında CD ardından da DVD formatında kiralama gerçekleştirmeyi sürdüren şirket, internet üzerinden de sipariş verilebilecek yeni bir sistem geliştirmiş ve gayet büyük bir başarı elde etmişti. Ancak şirket tarafından hesaba katılmayan en büyük faktör, gelişen teknoloji ile internetin yaygın bir hale gelmeseydi. Artık insanların DVD film kiralama yerine internet üzerinden film izlemeyi tercih etmesiydi. Şirket bu durum karşısında rakiplerine karşıda kaybedince iflasın eşiğine gelerek, yeniçağa uygun bir hizmet veremedi. 

Blockbuster Netflix’e Mi Yenildi?

blockbuster-nasil-iflasa-suruklendi?
@themarysue

Son yıllarda gelişen teknoloji ve internet çağının getirdiği yeniliklere bakıldığında, insanların video izlemek için Netflix gibi platformları tercih ettiği net bir şekilde görülebilir. Netflix, Blockbuster firmasının da en büyük rakiplerinden biri olmakla birlikte posta yoluyla DVD kiralama gibi bir hizmet veriyordu. Benzer şekilde Amerika’da yer alan Redbox firması da film kiralama makineleri sayesinde bu hizmeti sunuyordu. 

Gelişen süreç içerisinde Netflix aylık 8 dolar üyelik paketi sağlıyordu. Firma ise sadece bir DVD kiralamak için 5 dolar gibi bir ücret talep ediyordu. Bu maddi duruma bakıldığında ve insanların tercihleri de Netflix ve Redbox gibi firmalara doğru kaydı. Böylelikle firma çöküşe doğru çok büyük bir adım atmış oldu. 

Geleceği Göremeyen Blockbuster

blockbuster-nasil-iflasa-suruklendi?
@news.airbnb

Tüm bu yaşananlar ile birlikte açıkça görülen şey Blockbuster geleceği görememiştir. Ve maliyetleri düşürerek insanlara avantajlar sunmadığı için iflas ile karşılaşmak zorunda kaldı. İflas süreci içerisinde birçok uzman tarafından da belirtildiği üzere Netflix ve Redbox gibi firmalar ile yaşadıkları rekabet ve bu durumda ki hatalarda yer almaktadır.   

Rakipleri karşısında teknolojik gelişmeleri ön göremeyen ve geleceğe yönelik yatırımlar gerçekleştiremeyen firma, bugün sadece Amerika’da yer alan 1 adet mağazasıyla ayakta durmaya çalışmaktadır. Bazı haberlere göre ise Netflix karşısında dayanamayan firmanın bir dönemler Netflix’ten ortaklık teklifi aldığı, fakat bunu gülerek karşılayarak, kabul etmedikleri dahi belirtilmektedir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar