Bilimsel Çöpçatanlık Uygulaması – DNA’ya Göre Eşleştirme

Paylaşmayı unutmayın.

Bilimsel Çöpçatanlık Uygulaması – DNA’ya Göre Eşleştirme – Günümüzde dostluklar ve insan ilişkilerini online noktaya taşıyan fazlaca uygulama vardır. Bununla beraber bu uygulamaların yanına gün geçtikçe yenisini eklediklerini görüyoruz.

Sosyal medyanın yayılması ve bireylerin online şekilde ilişki kurma düşüncesinden hoşlanmasıyla beraber bazı şeyler oluştu. Yani bunlarla beraber değişik çöpçatanlık uygulaması ortaya kondu. Bu uygulamalarda eşleşme düzenekleri, bu sistemleri kullananlar birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan model durumuna geldi. Peki bu eşleşme modellerine DNA değişkenini katarsak sonucunda ne olur?

Bilimsel Çöpçatanlık Uygulaması – DNA’ya Göre Eşleştirme

Bu değişik soruyu kendi kendine düşünen bilim insanları, buna uygun uygulama geliştirdiler.

İnsanların kullandığı çöpçatanlık uygulamalarını kullanarak görüşen bireylerin genetik şekilde ahenkli olup olmadıklarını düşünmemiz cidden değişik. Ancak bu durumun değişik olmasından öte bu durumun gizil sonuçlarına odaklanmamız daha mühim.

bilimsel-copcatanlik-uygulamasi-dnaya-gore-eslestirme

DNA Eşleşmesiyle Gönül İlişkisi Nasıl Olur?

Bildiğimiz aşk öykülerininin iki farklı insanın tükürük numunesiyle başladığını söyleyemeyiz. Fakat, Cheiko Mitsui yanağının içinden alınan sürüntü numunesiyle araştırdığı sorunun yanıtını bulmuştur. Şahane eşleştirmeye ve istikbaldeki eşi olacak bireye ulamıştı.

Yalnız bireyleri eşleştirmede DNA’dan faydalanmaları yalnızca bilim kurgu dizilerine, fimlerine mahsus bir durum değildir. Mesela The One dizisinde bu konu ele alınmıştır. Ayrıca bireyler arasında ‘genetik ahenk’ için DNA kullanmaya müraacat ettiklerini belirten çokça çöpçatanlık uygulaması bulunmaktadır.

Japonya’da yaşamını sürdüren Mitsui de bilimin bu yönünden yararlanan bir isimdir. Ve bu anlamda Cheiko Date ile birlikte çalışmaya başlamıştır.

Bağışıklık Sistemi ve Eşleşme İlişkisi Bilimsel Çöpçatanlık Uygulaması – DNA’ya Göre Eşleştirme

DNA eşleştirmesinde, yanağın içinden alınan sürüntü numunesiyle birey lökosit antijen modeli genlerini inceliyorlar. Dr. Brown, HLA’nın temel olarak bağışıklık sisteminde mühim olduğunu belirtiyor. Bununla beraber HLA türünün çok olmasının daha sağlıklı bağışıklık sistemini belirttiğini anlatıyor. Aslında durumun özünde insanlar sağlıklı bebeklerinin olmasını istiyorlar. Ayrıca doğruca eşleştirmelerin elde edilmesi durumunda genetik rahatsızlıkların büsbütün yok olması durumunun gerçekleşmesi muhtemel. Bununla beraber bunun gerçekleşmesi için, her şeyin kurama elverişli gelişme göstermesi gerekiyor.

bilimsel-copcatanlik-uygulamasi-dnaya-gore-eslestirme
Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Bununla birlikte bu çalışmanın menşei, İsviçreli bilim insanı Dr. Wedekind’in 1995’te gerçekleştirdiği bir araştırmaya dayanmaktadır. Dr. Brown, GenePartner firmasının bu kuramı 250 evli insanın üzerinde denediklerini ve denk netice aldığını belirtiyor. ‘Bir insanla tanıştığınızda fiziksel özelliklerinden öte başka bir şeyin tesirinde kaldığınızı sezersiniz. Ve bu durumun ne olduğunu bütünüyle anlatmanın zor olduğu şey işte o bireyin HLA’sındaki duygunuzdur.’

‘Bu çok kalıtsal ve ana bir şey; her bireyin karşılaşması olası. Bebeğinizin olmasını istemeseniz bile bu kalıtımsal davranış hala mevcuttur.’

Eşleşme Konusundaki Genetik Tesirin Abartı Olması Mümkün mü?

Bunun dışında Brezilyalı bir genetik bilimciyse DNA eşleşmesi hususunda ikazlarda bulunmaktadır. Dr. Meyer, genetik eşleşmenin bir miktar abartı olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte eşleştirmeler prosesinde HLA testleri özelinde tersi araştırmaların da olduğunu ifade ediyor. Ve bu durumun ‘yazı-tura’ya benzediğini ekliyor. Dr. Meyer Tesiri neredeyse random şekilde bahsetmemiz mümkün olacak şekilde çok küçük’ diye belirtiyor.

‘Seri Şekilde Seçim Yapmayı Elde Ediyorsunuz’

Ayrıca Dr. Brown’ın çalışma ekibi, ‘dostluk temelli’ cazibe ile cinsel cazibe çözümlemesi de yapıyor.

bilimsel-copcatanlik-uygulamasi-dnaya-gore-eslestirme
Photo by Eliott Reyna on Unsplash

‘Bazı insanlar tutkulu bir ilişkiyi önemsemiyor, bir bireyin dostluğunu ve güvencesini istiyor. Bu durumda aileden bir kişi gibi hissettiğiniz kişiyle eşleşme olması da olasıdır. Spesifik olarak da orta yaşlı bireylerse ve bebek sahibi olmak istemiyorlarsa. Bu nedenle eşleştirmeyi yapan müessese bazı şeylere dikkat etmek zorundadır. Alıcının ne istediğini, neyin güçlü geldiğini saptayıp cinsel çekim hususunda seçim yapmalarını sağlamak mühimdir.’

Cheiko Date, DNA testini uygulamak isteyen bireylerin çoğunluğunun iyi eğitim almış olduğunu söylüyor. İyi kariyere sahip, kişilere ulaşmaya vakti bulunmayan bireyler olduklarını da ekliyor.  ‘Bireyler DNA testi kanalıyla daha seri seçim yapıp daha itimatlı hissediyorlar. Müşterilere bu hissi yaşatmayı sağlamamın olası olması sayesinde mutluyum.’ diyor.

Güvenlik Riski Olasılığı

Bunlarla beraber sağlam bir altyapı gerektiren bu eşleştirme programında bilmemiz gereken başka yönler de var. Bireylerin DNA bilgilerinin uygulama sahiplerinde varolması nedeniyle bir-takım güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmesinin olasılığı bulunmakta. Uygulamanın genetik rahatsızlıkları yok etmesinin olasılığı da düşündüğümüzde değişik sonuçların baş göstermesinin yaşanacağını söylemek mümkün.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar