Bernardo Bertolucci’den En Unutulmaz Filmler

Paylaşmayı unutmayın.

Ünlü İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci 77 yaşında yaşamını, belki de sinemada çok daha emsalsiz işlere imza atabileceği bir dönemde kaybetti. Kendisi, İtalyan Sineması’nın efsane yönetmeni olmasının yanında “İtalya’nın Oscar alan tek yönetmeni” unvanına da sahip. Kendisine ait bir sinema dili var -ki yaptığı pek çok film döneminin koşullarına göre vurucu, düşündürücü, devrim niteliğinde; aykırı, çarpıcı, sınırları zorlayan filmler olarak nitelendiriliyor.

Dünyanın çok değişik yerlerinden çok sayıda hayran kitlesi olan yönetmenin 20 adet filmi bulunuyor ve bu filmleri içinde dünya sinema otoritesi IMDb‘de en iyileri aldığı puanlara göre şu şekilde sıralanmış;

Konfirmist

konfirmist filmi

Bernardo Bertolucci ‘nin yaklaşık 50 yıllık olan Konfirmist filminin çekilme tarihi tamı tamına 1970 yılı. IMDb puanı oldukça yüksek ve 8.1. 70’li yılların ruhuna uygun olan film, faşizm eleştirileri yanında milliyetçilik ve ortak hafıza gibi temel kavramlara da ciddi anlamda değinen bir baş yapıt.

Filmin konusuna baktığımızda ise zayıf iradeli bir İtalyanın, eski öğretmenine  suikast düzenlemek için yurt dışına gitmesi ve sonrasında kendi içinde yaşadığı siyasi değişimi ve faşist olmasını anlatan bir eser. Filmin bir dönem ülkemizde yasaklandığını anımsamakta fayda var ki bu da filmin temel yapısı hakkında bilgi veriyor.

Son İmparator

Son İmparator

Biyografi – Drama – Tarih türünde olan Son İmparator, Oscar tarihine adını altın harfler ile yazdıran filmler arasında yer alıyor. En iyi yönetmen, en iyi film dahil toplamda 9 ödül alan bir başyapıt Son İmparator ve gerçek bir öyküye dayanıyor.

2 yaşında tahta geçen Çin’deki Qing hanedanlığının son imparatoru Puyi’nin gerçek yaşam öyküsü olan filmin toplam süresi yönetmenin birçok filminde olduğu gibi oldukça uzun, 163 dakika.  Estetik olarak da diğer filmleri arasında ayrı bir yere konabilecek filmin IMDb puanı 7.8. Film 1987 senesine ait.

1900

1900

1976 tarihli filmin IMDb puanı 7.7. Filmin süresi ise bilinen sinema sürelerinin oldukça üstünde, 317 dakika. Tarihi drama türünde olan 20. yüzyılın ilk yarısında yönetmenin kendi bölgesi olan Emilia bölgesinde 2 erkeğin arasında yaşananları anlatıyor. 2 çocukluk arkadaşı ve gelinen nokta itibarıyla sınıfsal bir çatışma, filmin ana eksenini oluşturuyor. Bu filmin de politik yönü olduğu ve siyasi eleştiriler yaptığını unutmamak gerekiyor.

Düşler Tutkular Suçlar

Dreamers

Romantik drama olarak adlandırılabilecek bu film, cesur sahneleri ile yayınlandığı dönem dikkatleri üzerine çekmişti ki filmin IMDb puanı 7.2.  Filmin tarihi 2003. Her ne kadar romantik yönleri olsa da fonda 68 Paris Öğrenci Ayaklanmaları’nın olduğu bir film. Zaten filmde Paris ana lokasyon olarak kullanılmış durumda. Filmin konusuna baktığımızda ise 1968’de Paris’te okuyan Amerikalı bir gencin, bir Fransız erkek ve kız kardeşi ile kurduğu arkadaşlık noktasından ilerleyen bir film var ki yönetmenin görselliği arşa çıkardığı eserlerinden bir tanesi.

Devrimden Önce

devrimden önce filmi

Karşımızda yönetmenin 1964 yapımı romantik dram tarzında, siyah beyaz en eski filmlerinden bir tanesi bulunuyor. IMDb puanı bu filmin de 7.2. Dönemi itibarıyla film, yine ekstrem bir konuya değiniyor. Çok yakın arkadaşını kaybeden gencin, ölen arkadaşının teyzesi ile yakınlaşmasını anlatan film bugün İtalyan sinemasının kült filmleri arasında yer alıyor.

Paris’te Son Tango

paris'te son tango filmi

Çok tartışılan, çok ses getiren, dünya çapında kült olmuş bir film. Döneminde türünde devrim yaptığı iddiaları olan filmin başrol oyuncuları arasında yer alan Marlon Brando, bu filmle sinema tarihinde kendisine ayrı bir yer kazanmış durumda. Unutulmaz replikleri de olan filmin IMDb puanı 7.1.

Son söz olarak yakın zamanlarda önemli kayıplar yaşadık. Sonuncusu olan usta yönetmen Bernardo Bertolucci ‘ye saygılarımızı sunuyor, yazımızı sevgilerimizle noktalıyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar