Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Paylaşmayı unutmayın.

Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir? – İnsanoğlu, söz konusu başarısızlık olduğunda kendini suçlamaya bayılır. Ancak sonuçlarından korktuğunuz bir şeyi yapmadıkça gelişiminize de engel olursunuz. Birkaç temel strateji sayesinde başarısızlık korkusu artık tarih olabilir.

Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Korkularınızdan Kurtulmanızı Sağlayacak Stratejiler

Öncelikle başarısızlığın sizin için ne anlama geldiğini tanımlayabilirsiniz. Esasen başarısızlık başarabileceğiniz şeyler ile elde etmeyi umduğunuz başarılar arasındaki tutarsızlıktır. Bunu bu şekilde tanımlamaya başladığınızda öğrendiklerinize odaklanmaya başlarsınız. Böylece gelecekte herhangi bir konuda sorun yaşadığınızda da üstesinden hızlıca gelebilirsiniz.

Hayatta başarılı olmanızın yolu biraz da neye odaklandığınızdan geçer. Hedeflerinizi kaçınacağınız şeyler yerine yaklaşacağınız şeylere göre seçmek size kazandırır. Elde etmek istediklerinize odaklanarak korkunuzu bertaraf edebilirsiniz. Ayrıca korktuğunuz şeyleri bir liste haline getirmek de yüzleşmenizi hızlandırır.

Eylemsizliğin maliyeti kavramını belki duymuşsunuzdur. Yapmaktan kaçındığınız şeyler sebebiyle o şeyi yaptığınızda elde edeceğiniz fırsatlardan da olursunuz. Korkularınızı bir kenara bırakıp öğrenmeye odaklandığınızda sonucun ne olduğu fark etmeksizin elde ettikleriniz daha fazla olacaktır.

basarisizlik-korkusu-nasil-yenilir
Photo by John Robert Marasigan on Unsplash

Başarısızlığı Yeniden Tanımlamak

Aslında başarısızlık korkusu arka planda bazı endişeler barındırır. İnsanların sizi komik bulması, sizinle ilgili hayal kırıklığına uğramaları ya da yanlış bir şey yapmanız bu endişelere dahildir. Korktuğunuz şeye kalkışmadan önce onu farklı perspektiflerden ele almak stresinizi azaltmaya yardımcı olabilr.

Başarısızlık Korkusu İçin Doğru Hedefler

Günlük hayatta çok farkında olmasak da hedeflerimiz iki ana kategoriye sahiptir. Hedeflerinize baktığınızda olumlu bir sonuç elde etmeyi mi istiyorsunuz yoksa olumsuz bir sonuçtan kaçınmayı mı? Psikologlar olumlu düşüncelerin zihin tarafından daha iyi karşılandığını düşünürler. Dolayısıyla hedeflerinizi ne kadar pozitif bir çerçevede oluşturursanız başarısızlık korkusu o kadar rahat bırakır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Başarılı Bir Başarısızlık Öyküsü: Stres Çarkı!

Korku Listesi Oluşturmak – Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Yapmaktan korktuğunuz ve yaparsanız olacaklardan ötürü korktuğunuz şeyleri bir liste haline getirin. Bunu yapmanız korkuyla olayın kendisi gerçekleşmeden yüzleşmenizi sağlar. Bu, sonrasında en büyük başarılarınız haline gelecek şeyleri yapmanıza engel olarak korkulardan kurtulmanıza yardımcı olur. Hedeflerinize ulaşmaya çalışırken üç temel liste yapabilirsiniz:

  1. Mümkün olan en kötü durum senaryoları
  2. Başarısızlığı önlemek için yapabileceğiniz şeyler
  3. Kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda sorunu çözmek için yapılabilecekler
basarisizlik-korkusu-nasil-yenilir
Photo by Patrick Mueller on Unsplash

Bu listeleri hazırladıktan sonra girişimin faydalarını ve eylemsizliğin maliyetini düşünebilirsiniz. Düşündüklerinizi yazıya dökmek fayda-zarar ilişkisini daha iyi görmenize yardımcı olur. Bu tarz alıştırmalar yaptığınızda başlangıçta endişe hissedebilirsiniz. Ancak sonrasında kaçıracağınız fırsatları fark etmenize yardımcı olur.

Öğrenmeye Odaklanmak

Hayatta işler her zaman istediğiniz şekilde gitmeyecektir. Yine de gerçekliğin kendisini anlarsanız, sonuç ne olursa olsun deneyimden en büyük karı elde edebilirsiniz. Korkuyu aşırı derecede düşünmek ve başarısızlıkta kendi rolünüzü abartmak paniğe kapılmanıza yol açabilir. Başarısızlık ihtimalinden ziyade öğreneceklerinize dikkatinizi vermek ise gidişatı değiştirir. Önce endişe duymayı bırakırsınız, sonrasında da başarıya giden yolda ilk adımı atmış olursunuz.

Bazı durumlarda korkunun varlığı, kişisel gelişiminiz için yararlıdır. Başarısızlık korkusu, konfor alanından uzun süredir uzaklaşmadığınıza dair güçlü bir işarettir. Yukarıdaki adımları uygulayıp bunlar üzerine düşünerek endişeyi eğitmeye başlayabilirsiniz.  Bir süre sonra endişenin kendisi, hedeflerinize ulaşma yolundaki en etkili rehberiniz haline gelecektir.

Ayrıca ilginizi çekebilr: Tükenmişlik Sendromu ve Başa Çıkma Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar