Başarılı Bir Başarısızlık Öyküsü: Stres Çarkı!

Paylaşmayı unutmayın.

Denge bilekliklerini hepimiz hatırlarız. Bir bileklik piyasaya sürüldü ve insanların dengede durmasını sağladığı iddia edildi. Peki satıldı mı? Hem de çılgınlar gibi. O dönemde denge bilekliği herkesin bileğinde bulunur, her ortamın sohbet konusunu oluştururdu. Sürdürülebilir bir piyasa gücü edinemeyen firma doğal olarak alacağını alıp piyasadan çekildi.

Her dönemin, böyle bir anda patlayan ama kısa sürede unutulan bir ürünü olsa gerek. Tıpkı şu an herkesin elinde bulunan ve her ortamda sohbeti döndürülen Stres Çarkı gibi.

Peki Nedir Stres Çarkı?

Aslında stres çarkının çok da komplike bir yapısı yok. Amaç; 3 ya da 4 adet rulmanın belirli işlemlerden geçirilerek çılgınlar gibi dönmesini sağlamak. Tüm mesele bu ve bu aletin stres azalttığına inanılıyor(!).

stres çarkı nasıl yapılır

Fikir basit; 4 adet otomotiv yan sanayicilerin ürünü olan rulmanı basit işlemlerden geçir ve stres çarkını döndürmeye başla. Daha sonra yapacağın şey muhtemelen para saymak olur.

Stres çarkı piyasada bu şekilde muazzam bir yayılma gösterdikten sonra otomotiv yan sanayicilerin işleri de artış gösterdi. Çünkü ürünü yapmaya yarayan rulman o sanayinin ürünü. Yani aslında sadece bu ürünün fikir babası kazanmadı. Belirli sanayileri ve ticareti bile kaldıraç etkisiyle hızlandırdı. Bir kazan-kazan durumu söz konusu.

Pazarlama Bunun Neresinde?

Geniş pencereden baktığımızda ürünün adı direk olarak insanı çekiyor; stres çarkı. Şu an hastalığı olan bütün insanlara, doktorların belirli tedaviler haricinde önerdikleri şey stresten uzak kalmaları. Böyle bir ortamda; bu ihtiyacı çok güzel analiz edip piyasaya stresi azalttığı öne sürülen cüz’i fiyatlı bir ürün sürmek, başarıyı da beraberinde getirdi tabii.

Bir de işin dijital pazarlama ayağı var ki sınırı belli değil. Stres çarkının ilk popüler olduğu zamanlarda YouTube trend videolar kısmında en az 3 adet stres çarkı videosu vardı. YouTuberlar popülerliği çok yüksek olan bu ürünle ilgili videolar çekerek hem kanallarını güncel tutarak abonelerine ve izleyicilerine popülarite ile ilgili bilgi verdiler hem de ürünün dijital pazarlama ayağını üstlendiler.

stres çarkı nedir

@tookapic

Peki Stres Çarkı’nın Mucidi Şimdi Ne Yapıyor?

Stres çarkının aslında trajik bir hikayesi var. Şöyle ki bu oyuncağın fikir sahibi ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan 62 yaşındaki Catherine Hettinger. Hettinger 20 yıl önce bu oyuncağı buluyor ve fikrini patentliyor. 8 yıl boyunca Catherine’nin fikri patentli bir şekilde korunuyor ancak 2005 yılına gelindiğinde patent yenileme ücreti olan 400 Amerikan Dolarını ödemiyor ve fikrin patenti düşmüş oluyor. Hal böyle olunca bir sürü firma bu oyuncağın üretimine geçebiliyor. Stres çarkının fikir sahibi ise şu an kendi evinden daha ucuz bir apartman dairesine taşınmış; bağlantısı kopan telefon hattının eski haline gelip gelmeyeceğini ve aracını doğru düzgün çalışır hale getirmek için nasıl para bulacağını düşünüyor.

Ayrıca, stres çarkı üretiminde bulunan firmalar eğer inovasyona bütçe ayırırsa, ürün bir nebze daha geliştirilip piyasada kalabilir. Ancak çok da uzun dönemli olmasa gerek. Çünkü denge bilekliğinin aslında insan dengesini sağlamaya yardımcı olmadığı sadece zekice düşünülmüş bir pazarlama hamlesi olduğu ortaya çıktı ve bir anda tozu dumana katarak girdiği piyasadan yine bir anda çıktı.

Pazarlama stratejinizi; bir anda piyasayı kırıp geçirip tabir-i caizse, saman alevi gibi yanıp sonradan sönmek ya da uzun dönemli olarak piyasada kalarak farklılaşmak suretiyle varlığınızı sürdürmek… Seçim sizin…

 

NOT: Stres çarkı Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletleri, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yasaklandı. Yasağın gerekçesi ise çocukların dikkatini dağıtması. Acaba bu yasak ilerleyen günlerde dünyada bir yayılma gösterip ülkemizde de uygulanır mı? Cevabını hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar