Amazon Prime ve Netflix RTÜK Onayı Aldı

amazon-prime-ve-netflix-rtuk-onayi-aldi

Paylaşmayı unutmayın.

Amazon Prime ve NetFlix RTÜK Onayı Aldı – Netflix ve Amazon, ülkedeki yeni kurallara uymak için Türkiye’de yayın lisansları aldı. Ülkenin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Ağustos ayında, tüm çevrimiçi içerik üzerinde denetim sağlayan yeni yasalar çıkardı. Karar, devletin konuşma üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmaya çalıştığına dair endişelerini dile getiren birçok eleştirmen tarafından alay edilerek karşılandı.

Bununla birlikte, yerel yayın platformları Puhu TV ve Blu TV ile Netflix ve Amazon gibi uluslararası oyuncular da dahil olmak üzere 600 kurum, lisans başvurusu yaparak önlemi kabul etti.

Amazon Prime ve Netflix RTÜK Onayı Aldı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 5 Kasım Perşembe günü Twitter’da Netflix ve Amazon’un lisansları aldığını doğruladı.

amazon-prime-ve-netflix-rtuk-onayi-aldi
@unsplash

Yeni yasa, herhangi bir medya operasyonunun Türkiye’de bir üssü yani merkezi  olmasını gerektiriyor ve Netflix, Eylül ayında yerel bir varlık kuracağını ve ülkede elde edilen gelirin % 0,5’ini hükümete ödeyeceğini doğruladı.

Netflix’in Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon abonesi var

RTÜK, yayın yapan şirketlerin kurallarına uyması gerektiğini ve çelişen içeriği değiştirmeleri veya lisanslarının üç ay süreyle askıya alınmasıyla karşı karşıya kalmaları için kendilerine 30 gün süre verileceğini söyledi.

amazon-prime-ve-netflix-rtuk-onayi-aldi
@unsplash

RTÜK yetkilileri geçtiğimiz birkaç ay önce Netflix’i zaten tehdit etti. Ülke, bir dans ekibine katılarak muhafazakar aile geleneklerine isyan eden 11 yaşındaki eşcinsel bir Müslümanı konu alan tartışmalı Fransız filmi Cuties’in ülkede gösterilemeyeceği ve Netflix’in hizmetinin engellenmesi gerektiğine karar verdi.

Türk yetkililerinin bir eşcinsel karakterin senaryodan çıkarılmasını talep etmesinden sonra Netflix’in ne yapacağı merak konusu oldu.  Netflix, yapımcı ve senarist Ece Yorenc’in vizyonundan ödün vermektense diziyi iptal etmeyi tercih ettiğini söyledi. Spotify dahil dört operatöre RTÜK tarafından uyarıda bulunuldu ve yeni kurallara uymaları söylendi ya da suç duyurusunda bulunuldu.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar