Adgager’da Fokus Grup Çalışması Nasıl Yapılır?

fokus grup çalışmaları

Paylaşmayı unutmayın.

Fokus grup, kullanıcıların tercihlerini, eğilimlerini, fikir ve düşüncelerini birebir olarak öğrenebileceğimiz bir araştırma yöntemidir. Katılımcılar bir yerde fiziki olarak toplanırlar ve araştırmanın konusuna, şekline göre senaryo işlenir. Daha önceki yazımızda “Adgager’da Satın Alma Alışkanlıkları Nasıl Ölçülür?” konusunu ele almıştık. Bu yazımızda ise “Adgager’da Fokus Grup Çalışması Nasıl Yapılır?” onu inceleyeceğiz.

fokus grup çalışması

@rawpixel

Fokus grup çalışmaları genel itibari ile saha maliyeti açısından pahalı, zaman maliyeti açısından ise oldukça külfetlidir. Ortalama bir fokus grup çalışması 6-8 haftada bitmektedir. Adgager bu süreyi 10 iş gününe indirmeyi başarmıştır. Hatta, araştırmanın boyutuna bağlı olarak 5 iş gününde tamamlayıp raporu sunabilen bir araştırma firmasıdır. Aslında Adgager’ı Adgager yapan en önemli özelliklerden bir tanesi de bu; hızlı olması. Adgager, sistemdeki nitelikli Gagerları aracılığı ile araştırma yapan kişinin/kurumun araştırmasına çok hızlı ve nitelikli kullanıcıları ile cevap verebilmektedir.

Adgager’da Fokus Grup Çalışması Nasıl Yapılır?

fokus grup

@nikarthur

Fokus grup araştırmasına katılan kullanıcılarımız; Gagerlarımız. Gagerlarımızdan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Marka önce Adgager ekibine araştırma ile ilgili bir brief sunuyor ve Adgager ekibi araştırmayı bu brief çerçevesinde organize ediyor. Fokus grup araştırma briefinde olmazsa olmaz bazı hususlar var.

Bunlar:

  • Araştırmanın kaç kişilik olacağı,
  • Araştırmanın nerede yapılacağı (lokasyon bilgisi),
  • Adgager’dan moderatör desteği isteniyor mu?,
  • Adgager’dan video kayıt ya da ses kayıt desteği isteniyor mu?,
  • Araştırma süresince işlenecek olan senaryo.

Bu konuların araştırmadan önce Adgager ekibine sunulması gerekiyor. Daha sonra Adgager ekibi Gagerları ile iletişime geçiyor ve hedeflenen demografideki uygun kitleyi marka ile eşleştiriyor. Marka isterse toplu görüşme ya da bireysel olarak görüşme yapabiliyor. Fokus grup çalışmaları genelde tüm katılımcıların aynı anda, belirli  bir lokasyonda toplanması ile ve moderatör eşliğinde yapılıyor ancak marka istekleri doğrultusunda görüşmeler tek tek de yapılabiliyor.

fokus grup çalışması

@everydayshouldbesaturday

Fokus grup araştırmalarında en önemli hususlardan biri de manipülatif bilgi. Adgager, manipülatif bilgiyi önlemek ve markaya sadece chartlardan oluşan bir rapor değil, nitelikli bilgi verebilmek için Gagerların e-mail, telefon numarası ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile onaylanan, tekil kullanıcılar olmasına azami dikkat ediyor. Ayrıca yaptığımız testlerden geçemeyen kullanıcılar, Gager olamıyor, yani araştırmalara katılamıyor. Bu testler; çelişki ölçümü, anket ortalamaları ölçümü, ucu açık sorulara verilen yanıtlarla yapılan nitelikli cevap ölçümü gibi en nitelikli bilgiye ulaşmayı hedefleyen testlerden oluşuyor. Ayrıca sistem Facebook beğenilerini ve Adgager web sitesine nereden gelip nereye gittiğini bildiren cookie izliyor. Bu sayede manipülatif bilginin ve anonim kullanıcıların önüne geçilmiş oluyor.

Eğer siz de Adgager’da fokus grup araştırması deneyimlemek istiyorsanız hello@adgager.com e-mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar