Geri Gelemeyen Değer: Zaman – Nasıl Daha Verimli Kullanabiliriz?

zaman

Paylaşmayı unutmayın.

Geri Gelemeyen Değer: Zaman – Nasıl Daha Verimli Kullanabiliriz? – Günlük hayatta insanların birçok farklı şeye yetişmesi ve hayatını belirli bir düzen içine koyması için öncelikle zaman kavramını doğru bir şekilde anlaması ve planlama yapması gerekir. Çünkü vakit nakittir felsefesi ile veya vakti çok geniş bir şekilde kullanma felsefesi ile yaşamak her iki sistemde de sorunları ve düzensizliği ortaya çıkarabilir. Bu nedenle iyi bir planlama yaparak, hatta zaman yönetimi gibi sistemleri tercih ederek, daha verimli bir sonuca ulaşabilirsiniz. 

Günlük Hayatta Zaman Planlaması Nasıl Yapılmalıdır?

Günlük hayatta zaman mutlaka planlı bir şekilde kullanılmalıdır. Ancak aşırı derecede planlara bağlı kalarak da hayat monoton bir hale getirilmemelidir. Ne kadar çok şeye ulaşmak ve ne kadar çok şeyi günlük olarak yerine getirmek istiyorsanız, bu noktada planlamayı doğru ve detaylı bir şekilde yapmanız katkı sağlayacaktır. Bu konuda ilk olarak bugünün işini yarına bırakmamak felsefesi kabul edilmelidir. Çünkü yapmak istedikleriniz ve yapmanız gerekenler birbirine karıştığında, bugünün işi yarına kalabilir ve zihninizde sonlanmayan her şey vakti doğru kullanmanıza engel olur. 

İşlerinizi vaktinde tamamlamanız size büyük bir huzur verirken, programınızı çok daha kolay bir hale getirir. Bu nedenle program içerisinde yerleştirdiğiniz her görevi her eylemi ve her işi belirlediğiniz gün ve saatte yapmış olmanız, arkaya dönüp bakma problemini ortadan kaldırır. 

İlk Adım

Aslında en önemli nokta olarak ilk adımda programlama içerisinde zaman sırasına göre bir denge oluşturmak yer alır. Özellikle günlük hayatta iş, sosyal yaşam, aile, yemek, dinlenme, hobiler ve spor gibi noktaları planlama içerisinde mutlaka bulundurmanız gerekir. 7 farklı alandan oluşan bu ihtiyaçları belirli bir sıraya koyduğunuzda, her biri için doğru vakti edilebilir ve her birini hayatınızda doğru yerde korumaya devam edebilirsiniz. 

Bir sonraki adımda ise dengeyi sağlamanız ile birlikte hangi değerlerin öncelikli olduğunu belirlemeniz, notlar almanız, uzun ve orta vadeli hedefler koymanız, sınırlarınızı bilmeniz ve sade bir hayat yaşamaya çalışmanız programı güçlü hale getirecektir. Sürekli yani anbean değil ama belirli dönemlerde neyi ne kadar sürede gerçekleştirdiğinizi bilmek için saati takip etmeniz önemlidir. Ayrıca molalar vermeli, kendinize düşünmek için de vakit ayırmalı ve her günü yeniden yaşamayı kabul etmelisiniz. 

Zaman Neden Verimli Kullanılmalıdır?

Aslında herkesin hayatındaki en temel kavramlardan biri olan zaman kavramı, bazı kişiler tarafından verimli kullanılmadığında, olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir. Örneğin, iş hayatında bürokrasinin yavaş işlemesi ve insan psikolojisinin bozulması genellikle vaktin sağlık şekilde kullanılmamasından ortaya çıkar. Bu nedenle kişi vaktini verimli bir şekilde kullanmak için bilinçli ve kararlı bir çaba ortaya koymalı, gidebildiği yere kadar en yeterli enerji ile devam etmelidir. 

Vaktinizi doğru ve iyi kullanmanın sonucunda elde edeceğiniz faydalar arasında dengeli bir hayat, daha az stres, daha enerjik bir bünye ve disiplin yer almaktadır. Ayrıca kişi her şeyi yapabilecek gücü kendinde bulur, çabaları üzerinde yoğunlaşır, daha fazla kendine güvenir ve iş hayatında da güvenilir bir kişi haline gelebilir. Ayrıca başkaları açısından bakıldığında da herkese yardımı dokunabilecek iyi bir örnek oluşturarak, sorumluluğu yüksek bir kişi haline gelebilir. 

Zaman Nasıl Daha Verimli Kullanılabilir?

Program yapmanın gereklilikleri ve zaman verimi elde etmenin faydaları ile birlikte vaktinizi verimli bir şekilde kullanmak için de göz önünde bulundurmanız gereken noktalar yer almaktadır. Öncelikli olarak program dahilinde yaşamak ve işlerinizi belirli bir sıralama ile gerçekleştirerek, önemini göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca yaşadığınız hiçbir vaktin tekrarı olmadığı için her düşüncenizi gerçeğe dönüştürmek açısından gereken çabayı sarf etmeniz önemlidir. Hatta mutlak şekilde hayatınız boyunca kendinize ait süreyi belirlemeniz ve mutlak bir şekilde sadece size katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunmanız gerekmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar