4 Aydır Sönmeyen Yangın – Avustralya Yangınları

avustralya-yanginlari-1

Paylaşmayı unutmayın.

4 Aydır Sönmeyen Yangın – Avustralya Yangınları – Avustralya yangınları günümüzde hala devam eden ve gündemde olan bir olaydır. Yaklaşık 30 kişinin ölümüne neden olan olay tüm dünyanın gündeminde yer alıyor. Yangınlar, BBC’nin ve CNN’in internet sitelerinde birinci sıradaki haber oldu. Avustralya kıtasının genel olarak boğuştu bu yangınlar Eylül ayından beri devam etmekte ve birçok alanı etkisi altına almaktadır.

Birçok hayvanın da can çekişerek yaşamını yitirmesine neden olan bu yangınlar büyük bir alanın kül olmasına sebep olmuştur. Bununla birlikte çoğu kişinin de evinin yanması ile birlikte can ve mal kayıpları her geçen gün artmaktadır. Halen daha söndürülemeyen yangınların bulunması ve kontrol altına alınamaması riskin daha da artmasına neden oluyor.

avustralya-yanginlari-2

Genel olarak Avustralya yangınları normal bir yangın türü olsa da küresel ısınma faktörünün sürekli olarak baskın olması yangınların sayısını ve şiddetini de etkilemektedir. Dolaylı yoldan doğa, insanoğlundan öcünü alıyor denilebilir. Çeşitli bilim insanlarının görüşlerine göre geçmişten bugüne küresel ısınmanın etkisiyle dünya daha fazla ısınmakta ve yangınlar daha da çoğalmakta. Yaklaşık 1 buçuk derecelik sıcaklık artışının bile böylesine korkunç yangınlara sebebiyet olması gelecekte daha büyük yangınların ortaya çıkacağını haber etmektedir. Avustralya yangınları bu anlamda insanlığın ders çıkarması gereken olaylardan bir tanesidir.

Avustralya Yangınlarının Benzerleri Ortaya Çıkabilir mi?

Her ne kadar Avustralya yangınları şu an için gündem olsa da gelecekte bu yangınların benzerlerini ABD, İskandinav ülkeleri gibi yerlerde de göreceğiz. Küresel ısınma her geçen yıl çok daha fazla şiddetlenerek dünyayı esir altına almaya çalışmaktadır. Bunun sonuçlarını ise şu an için Avustralya’da net bir şekilde görüyoruz.

avustralya-yanginlari-3
@furkanhaber

Birçok bilim insanı bu yangınların farklı ülkelerde de çoğalacağını ve büyük sorunlara yol açacağını söylemektedir. Hatta bu yüzyılın sonlarına doğru sıcaklık artışı 3 derece kadar olacağı düşünülmektedir. Eğer böyle bir şey yaşanırsa yangınların sayısı oldukça fazla artacaktır ve nesli tükenecek olan hayvan türleri de çoğalacaktır.

Avustralya yangınları gelecekte karşılaşabileceğimiz diğer yangınların habercisi olsa da bizler hâlâ bu konu üstüne fazla bir şey yapmamaktayız. Halen devam eden bu yangınlarda neredeyse yarım milyon hayvan hayatını kaybetti. Her geçen dakika belli bir alan yanıyor ve kül oluyor. Bizler böyle durumlarda sessiz kalmamalı ve elimizden geleni yapmalıyız. Küresel ısınmanın sonuçları günümüzde ağır bir şekilde görülüyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar