2022’de İlham Verecek Grafik Tasarım Trendleri

2022'de İlham Verecek Grafik Tasarım Trendleri

Paylaşmayı unutmayın.

Trendler söz konusu olduğunda aklımıza gelen ilk şey onların bile unutulması oluyor. Ancak, özünde tasarım trendleri bundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Hemen her alanda karşımıza çıkan retro trendi de bunun örneği. Onlarca yıllık stillere ikinci bir hayat veriyor ve böylelikle grafik tasarım alanında yeni bir döneme geçiliyor. Sizler de 2022’de ilham verecek grafik tasarım trendleri başlığı altında kendi tarzınıza en uygun trendi bulabilirsiniz.

Gelin hep beraber inceleyelim.

2022’de İlham Verecek Grafik Tasarım Trendleri

90’lar Nostaljisi – Retro Akım

2022'de İlham Verecek Grafik Tasarım Trendleri - 90'ların retro tarzı web sayfası tasarımı
Photo by Hiroshy 

Stranger Things ve It gibi popüler dizileringotik serifler, neon renkler ve vaporwave çağını başlatarak 80’lerin nostaljisini ana akım olarak geri getirmesinin üzerinden çok zaman geçmedi. 2022’de ise retro geri dönüşü nihayet 80’leri geride bırakarak 90’lara doğru iniş yaptı.

Web tasarımında da benzer grafik trendleri söz konusu. 90’ların estetiğiyle ilgili stiller oldukça önemli. Bu durumda, anlayacağınız gibi çizimlerin çoğu basit figürlerden oluşuyor.

Bildiğiniz gibi retro her zaman hayatımızdaydı. Ancak 2022’de ana akım haline gelecek demek de yanlış olmaz. Bu listedeki trendlerin çoğunda göreceksiniz ki 90’lar çeşitli şekillerle yeniden hayatımıza giriyor. Ancak bu özel eğilim nostaljiye, yani geriye dönük özleme, idealize edilmiş bakışa bağlı gibi görünüyor.

Bu amaçla Memphis tasarım desenleri, basit emojiler ve ilkel internet çerçeveleri ile 90’ları yeniden deneyimliyoruz. Sevilen çocukluk anıları, parlak renk blokları da gün yüzünde. Kısaca, tasarım projenize eski moda bir dokunuşla rahatlık hissi vermek isterseniz, yönünüzü 90’lara çevirebilirsiniz.

Eski ve retro olan her şey yeniden burada! İnsanlar, minimalizmle karışık aşinalık ve rahatlık istiyor. Yaşam, pandemi öncesi eziciydi. İnsanlar yavaşlamak, düşünmek ve eğlenmek istiyor. 

– Joanna Alves, Kreatif Müdür, Vista

Etkileyici ve Deneysel Yazı

Dünya daha küresel ve çevrimiçi hale geliyor. Dolayısıyla, kültürden kültüre anlam aktarmak için her zaman kelimelere güvenemeyiz. Bu durum, aksilik olmaktan çok birçok tasarımcı için iyi bir fırsat. 2022’de, kolay okunabilirliğin sınırlarını zorlayan, kendi içinde ifadesi olan formlar yeniden yaratılmış yazılar bekliyoruz.

Bu eğilimin kökleri deneyselliğe ve kişisel ifadeye dayandığından limit yok. Uyumsuz harf stilleri, akıllara durgunluk veren şekiller ve amorf lekeler karşılıyor bizi bu trendde. Sonuç olarak, bu yazı stilleri soyut şekiller ve okunabilir harfler arasındaki ayrımı zorlaştırıyor. Sanatsal deneylerle daha az ilgilenen tasarımcılar için bu riskli bir eğilim olacaktır. Ancak yeterince cesur olanları da özgürlükle ödüllendirecek.

Hayali Doodle’lar

Doodle’lar, sıkıcı bir sunum sırasında kafamız karışıkken çizdiğimiz anlamsız şekillerden daha fazlası. Üstelik, yaptığımız bu karalamalar bizim hakkınızda tahmin edebileceğimizden çok daha fazla şey söylüyor.

Bu dolambaçlı çizimler son derece kişisel. Bununla birlikte, 2022’nin tasarımcıları profesyonel çalışmalarına biraz da kendi soyut zihin yapılarını enjekte ediyor. Böylelikle, dijital araçlar ve insan dokunuşu arasındaki boşluk kapanır ve ulaşılabilir tasarımlar yaratılır. Ayrıca, bunun dijital tasarımla çelişmesi gerekmez. Animasyon gibi araçlar, karalama sürecinin serbest biçimli çizim doğasını çağrıştırmak için oldukça faydalıdır.

Organik ve basit elle çizilmiş karalama stili benzersiz karakterler yaratır. Bu, genç yetişkinleri cezbeder çünkü karakterler, ilişkilendirilebilir kelimeleri ve kişilikleri içeren benzersiz özelliklere sahiptir. Sanat stilinin sadeliği, onu ürün tasarlamak ve marka bilinci oluşturmak için mükemmel kılar. 

– jiah.z , 99designs by Vista’da Tasarımcı

Kaçış (Escapism)

Pandemiyle dış dünyadan uzak geçen bir yılın ardından tasarımcılar, fantastik dünyaların derinliklerine daldılar. Ortaya çıkan tasarımlar, gerçeklerden kaçmayı en saf haliyle yansıtıyor.

Gerçeklerden kaçışın çekiciliği sadece kaçışın kendisinde değil, onun doğasında var olan harikasındadır. Ayrıca trend beklenmedik renkler, baştan çıkarıcı ayarlar ve tuhaf karakter tasarımlarıyla dolu. Aynı zamanda, tasarımcılar ve izleyiciler için hayal güçlerinin açığa çıkmasının da bir yolu. 

2022'de İlham Verecek Grafik Tasarım Trendleri - Kaçış- escapism
By Marija Tiurina via Behance

Bu büyük ölçüde bir illüstrasyon trendi olsa da, etiketlerde ve web sitelerinde arka plan desenleri için faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte anahtar nokta, bu dünyaları izleyicilerin keşfederken kendilerini kaybedecekleri, yoğun ilgi çekici görüntülerle doldurmaktır.

Dünya son derece çeşitlidir. Deneyimlemeyi unutmayın. Tamamen yeni tasarım yönergelerini deneyin. Beyniniz için ödüllendirici bir deneyim olacak. 

– DSKY , 99designs by Vista’da Tasarımcı
Kaçış- escapism
By Mila Katagarova

Optik İllüzyon

Optik illüzyon stilleri, doygun renkler ve boşluk izlenimi verir. Sayfayı kaydırdığınızda, bazı şekiller daha uzaktaki görsel nesnelerden daha yakın görünür. Üstelik böyle bir aracı kullanmak, tüketiciyi şaşırtmanın en iyi yollarından biridir.

2022'de İlham Verecek Grafik Tasarım Trendleri - Optik İllüzyon
By dijifabrik.com

İlk bakışta, bu yapı anlaşılmaz, hatta anlamsız görünebilir. Ancak yeteri kadar düşündükten sonra tutarlı, anlamlı bir bütün görürüz. Sonuç olarak bu da, tasarımcının fikirlerinin özünü kavradığımız anlamına gelir. Bunun gibi tüm tekniklerin iyi bir pazarlama etkisi oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak, 2022’de ortaya çıkan bir diğer grafik trendi de optik illüzyonların paralaks etkisi ile birleşimi olacak.

Frasurbane

90’ların Amerikan sitcom’u Frasier’in ve “urbane” kelimesinin birleşimi olan Frasurbane, genç yetişkinlerin bakış açısından 90’lara kulak veren farklı bir tarz. Bu noktada, kentsel alanlara yerleşen ve sonunda kendilerini yüksek bir kültürle şımartmak için yeterli para kazanan GenX’leri ele alıyor. Temel olarak, Frasier’in bir kuyruklu piyano, modern bir şömine ve genel bir bej dekor içeren Seattle’daki dairesi şeklinde özetlenmiştir.

Trend büyük ölçüde iç dekorasyon dünyasında yerini almış olsa da, 2022 Frasurbane’i grafik tasarıma getiriyor. Burada, görkemli serifler, yumuşak renkler ve özenle yerleştirilmiş tasarım öğeleri dolu. Sonuç olarak Frasurbane, her iki yöne de (yetişkin karmaşıklığı ile genç şehirli arasında denge kurmak) sahip olmak isteyen bir trend. 

Frasurbane
By malzi.

Grunge Uyanışı

90’ların nostaljisi çocuksa ve Frasurbane yuppy yetişkinse, grunge yıkıcı gençtir. Grunge, öfkenin vücut bulmuş halidir ve geri dönüşü, kontrolden çıkmış bir dünyanın tanınması. Cesur dokular, gölgeli görüntüler ve zin benzeri kolajlar ile karakterizedir. Böylelikle bu estetik, serbest bırakılan enerjiyi açığa çıkarır. Çünkü mürekkep izleri ve lekeler duygusal bir hareket hissi yaratır. 

En önemlisi, grunge, dijital çağın temiz, düz grafiklerine isyan eden bant, yırtık sayfalar ve karalanmış el yazısı gibi analog öğeler aracılığıyla fiziksel bir varlığa sahiptir. Çoğunlukla çevrimiçi olarak geçirilen bir yıllık karantinadan sonra, grunge etkisi rahatlama hissi uyandırıyor.

Frasurbane, Kaçış (escapism), grunge ve doodle’lar.. Aslına bakarsak, hepsi farklı kişilik gibi. Hepsinin bir partide birbirine karıştığını hayal etsenize. Zor ancak gerçekleşmesi imkansız değil ve 2022’den beklentimiz de tam olarak bu.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar