2021’de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz?

2021'de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz?

Paylaşmayı unutmayın.

2021’de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz? – Uzun yıllardır sosyal medya, yaratıcı serbest çalışanlar için değerli bir araç olmuştur. İşlerimizi tanıtmamıza ve değerli ağlar oluşturmamıza yardımcı oldu. Peki neden çoğumuz ayrılmayı düşünüyoruz? Gizlilik endişeleri, değişen algoritmalar, güzellik ve alışveriş algıları hatta zihinsel sağlığımız…

2021’de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz?

2021de-kendinizi-sosyal-medyadan-nasil-silebilirsiniz
Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Bir dönem muhakkak, içinizde tüm sosyal medya hesaplarını kapatmaya yönelik büyük bir istek oluşmuştur.

Ancak sosyal medyayı bırakmak zor. Profillerimizi yükseltmeye, mevcut veya potansiyel müşterilerle iletişimde kalmaya nasıl devam edeceğiz? Faydadan çok zararımız olmayacak mı? Daha küçük, daha mahremiyet odaklı bir kapasitede kalabileceğimiz mutlu bir ortam var mı?

Steve Kuncewicz Fikri Mülkiyet, Medya, Pazarlama ve Gizlilik Hukuku alanlarında uzmanlaşmıştır. 2021’de sosyal medyadan bahsetmişken, bu “özgür” platformlara karşı tutumumuzu yeniden düşünmekte haklı olduğumuzu düşünüyor: “Bunun küresel bir ekosistem olduğu ve hiçbir yasanın sosyal medyanın bir bütün olarak denetlenmesine izin vermediği düşünülürse, mahremiyete ve çok çeşitli diğer yasal konulara her zaman farklı yaklaşımlar olacaktır.

“Gizlilik ve veri koruma yasası, GDPR’nin yürürlüğe girmesiyle üç yıl önce güncellendi ve platformlar hala yetişmeye çalışıyor. Teknoloji, yasalardan ve zaman zaman halkın tutumlarından daha hızlı hareket etme eğilimindedir ve bu özellikle sosyal medya için geçerlidir.”

Bunu akılda tutarak, 2021’de kendinizi sosyal medyadan nasıl sileceğinize ilişkin aşağıdaki kılavuzu bir araya getirerek gizliliğinizin geri alınmasını ve dijital ayak izinizin önemli ölçüde azaltılmasını sağladık.

Facebook

Facebook - 2021'de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz?
Photo by Photo Mix on Pixabay

Garip bir nedenle, Facebook hesabınızı silmeyi oldukça zorlaştırıyor. Ayarlar altında kolayca yapabileceğiniz bariz bir bölüm yoktur. Bununla birlikte, Facebook her zaman bulunduğu yeri değiştiriyor. Bu nedenle, çevrimiçi bir arama bile modası geçmiş tavsiyeleri ortaya çıkaracaktır.

Yazma sırasında, ihtiyacınız olan her şeyi Facebook’un Yardım Merkezi aracılığıyla veya ‘Ayarlar’, ardından ‘Ayarlar ve Gizlilik’ ve son olarak ‘Facebook Bilgileriniz’ bölümüne giderek bulabilirsiniz. Burada ‘Devre Dışı Bırakma ve Silme’yi göreceksiniz. Bu bölüm size ‘hesabınızı devre dışı bırakma’ seçeneği sunar. (Hala ne yapacağından emin olmayanlarınız için uygun olabilecek geçici bir hareket) Bunun dışında, ‘hesabı sil’ butonu; herhangi bir içerik veya bilgiyi geri alamayacağınız kalıcı bir işlemdir. Buna tüm Messenger verileriniz de dahil.

2021de-kendinizi-sosyal-medyadan-nasil-silebilirsiniz
Photo by @creativeboom

Neye karar verirseniz verin, ‘Bilgilerinizi İndirmeniz’ tavsiye edilir. Böylece insanlar ve arkadaşlardan mesajlara, gönderilere ve medyaya kadar Facebook’taki tüm etkinliklerinizin bir kopyasına sahip olursunuz.

Instagram

2021de-kendinizi-sosyal-medyadan-nasil-silebilirsiniz
Photo by Laura Chouette on Unsplash

Facebook Instagram’ın sahibi olduğu için; benzer bir taktiğin, hesabımızı nereden sileceğimizi bulmak için bizi çok uğraştırmasını bekleyebilirsiniz. Mobil uygulama yerine masaüstünden ayrılmak daha kolaydır. ‘Profili Düzenle’ bölümünde, ekranınızın sağ alt köşesinde bir ‘Hesabımı Geçici Olarak Devre Dışı Bırak’ seçeneğini göreceksiniz. Bu, hesabınız, profiliniz, fotoğraflarınız, yorumlarınız ve beğenilerinizin tümü gizli olan Instagram hesabınızı devre dışı bırakacaktır. Ta ki tekrar giriş yaparak yeniden etkinleştirene kadar.

Ancak kararınızı verdiyseniz ve gitmeye hazırsanız, Instagram hesabınızı hemen silebilirsiniz. Yine, ‘Sil’ düğmesine basmadan önce verilerinizi indirmenizi tavsiye ederiz.

Twitter

2021'de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz? -  Twitter
Photo by Souvik Banerjee on Unsplash

Twitter için ayrıca Twitter hesabınızı devre dışı bırakma seçeneğine de sahip olursunuz. Ancak uyarılırsınız: Size hesabınızı ve kullanıcı adınızı kalıcı olarak silmeden önce 30 günlük bir devre dışı bırakma süresi veya 12 ay seçeneği sunar. Bu yazıyı yazarken, hesabınızı hemen silmenin net bir yolu yok gibi görünüyor. Önce ‘devre dışı bırakmanız’ gerekiyor.

Elbette Twitter hesabınızı başarıyla sildiğinizde, bu siteler Twitter tarafından kontrol edilmediğinden; Twitter Google gibi arama motorlarından bilgilerinizi silmez. Tavsiyemiz, Twitter’dan Google arama görünürlüğü ile ilgili bu yararlı kılavuzu okumanız ve belki de ayrılmadan önce tüm tweet’lerinizi, retweetlerinizi ve beğenilerinizi silmeyi düşünmenizdir. Bu tam olarak manuel bir görev olmadığı için; tüm arşivinizi veya tweet’lerinizin son 3.200’ünü silmenizi sağlayan bir Twitter yönetim aracı olan CircleBoom’a bir göz atabilirsiniz. Veya benzer bir hizmet sunan ancak tarih aralıklarına karar verme seçeneği olan TweetDelete var. Birkaç günde bir eski tweetleri otomatik olarak silmeye devam etme seçeneği bile var.

2021'de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz?
Photo by @creativeboom

Tüm tweet’lerinizi sildikten sonra bile; Google ve diğer arama motorları arama sonuçlarını her zaman önbelleğe alır. Bu, güncellemelerinizin gittikten çok sonra görünmeye devam edebileceği anlamına gelir. Evet, sonunda gidecekler. Ancak işleri hızlandırmanız gerekiyorsa; Google’ın dizininden kaldırılmasını istediğiniz Twitter URL’sini kopyalamanızı ve Google’ın eski içeriği kaldırma aracına yapıştırmanızı öneririz. Bunu yapmak için bir Google hesabına ihtiyacınız olabileceğini lütfen unutmayın. Burada, kişisel bilgilerinizin kendi sitesinden kaldırılmasıyla ilgili olarak yararlı bilgiler bulabilirsiniz.

LinkedIn – 2021’de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz?

2021'de Kendinizi Sosyal Medyadan Nasıl Silebilirsiniz? - LinkedIn -
Photo by Gabriel Varaljay on Unsplash

LinkedIn ile hesabınızı silmek, verdiğiniz veya aldığınız tüm tavsiyeleri veya onayları; ayrıca mesajlarınızı ve bağlantılarınızı kaldırır. LinkedIn ana sayfanızın üst kısmındaki ‘Ben’ simgesine gidin. Açılır menüden ‘Ayarlar ve Gizlilik’i seçin. Sonrasında ‘Hesap Yönetimi’ ve ‘Hesap Tercihleri’ altında ‘Hesabı Kapat’ı bulacaksınız.

Yine, gitmeden önce hesap verilerinizi indirmenizi öneririz. Bir LinkedIn Şirket Sayfasıyla ilgileniyorsanız, artık ona erişemeyeceğinizi lütfen unutmayın. Potansiyel olarak başka bir yönetici ekleyebilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar