2000 Yıllık Gizem – Nazca Çizgileri

Paylaşmayı unutmayın.

2000 Yıllık Gizem – Nazca Çizgileri – Nazca Çizgileri, Peru, Lima’nın yaklaşık 250 mil (400 kilometre) güneyinde Peru kıyı ovasında yer alan, yere kazınmış tasarımlar veya motifler olan dev jeogliflerin bir koleksiyonudur. Güney Amerika’daki antik Nazca kültürü tarafından yaratılmıştır. Çeşitli bitki, hayvan ve şekilleri betimleyen 2.000 yıllık Nazca Çizgileri, devasa boyutlardadır. Ancak havadan bakıldığında tam olarak anlaşılabiliyor. 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan jeoglifler, 80 yılı aşkın bir süredir çalışılmasına rağmen, araştırmacılar için hala bir gizem.

2000 Yıllık Gizem – Nazca Çizgileri

Nazca Çizgileri Nelerdir?

Nazca Çizgilerinin üç temel türü vardır: düz çizgiler, geometrik tasarımlar ve resimli temsiller.

2000-yillik-gizem-nazca-cizgileri
@mdamericas.com

Kıyı ovasında, bazıları 30 mil (48 km) uzunluğunda olan 800’den fazla düz çizgi vardır. Ek olarak, üçgenler, dikdörtgenler ve yamuklar gibi temel şekiller vardır. Bunun yanı sıra spiraller, oklar, zikzaklar ve dalgalı çizgiler içeren 300’den fazla geometrik tasarım vardır.

Nazca Çizgileri en çok hayvan ve bitkinin temsilleriyle bilinmektedir. Bunlardan bazıları bazıları 370 metre uzunluğa ulaşır. Örneğin örümcek, sinek kuşu, kaktüs bitkisi, maymun, balina, lama, ördek, çiçek, ağaç, kertenkele ve köpek.

Nazca halkı ayrıca insansı bir figür (“Astronot” lakaplı), eller ve bazı tanımlanamayan tasvirler gibi başka formlar da yarattı.

2018’de Perulu arkeologlar , simge yapılarını eşi görülmemiş ayrıntılarla haritalamak için drone teknolojisini kullanarak bölgede 50’den fazla yeni jeoglif keşfettiklerini açıkladılar .

Nazca Çizgilerinin Oluşumu

2000-yillik-gizem-nazca-cizgileri
@wikimedia

Antropologlar, MÖ 100 civarında başlayan ve MS 1’den 700’e kadar gelişen Nazca kültürünün Nazca Çizgilerinin çoğunluğunu oluşturduğuna inanıyor. Bununla birlikte Nazca Çizgileri, 75.000 hektardan fazla alana yayılıyor. Burası dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bir arkeolojik bölgededir. Rio Grande de Nasca nehir havzasının çöl ovalarında yer almaktadır.

Çöl zemini, derin pas renginde, demir oksit kaplı bir çakıl tabakasıyla kaplıdır. Eski halklar, tasarımların için önce üstteki 12 ila 15 inçlik kayayı kaldırdılar. Ve aşağıdaki daha açık renkli kumu ortaya çıkararak yarattılar.

Çöldeki düşük miktarda yağmur, rüzgar ve erozyon göz önüne alındığında, jeoglifler yüzyıllar boyunca büyük ölçüde zarar görmeden kalmıştır.

Nazca Çizgileri ve Uzaylılar

@thoughtsonpapyrus.com

Nazca çizgileri üzerindeki çalışmalar, uçakların icadı ile başladı. 1930’lu yıllardan bugüne birçok sav ortaya atıldı. Örneğin bazı hayvan figürlerini yıldız haritalarına benzetenler oldu. Daha sonra bazısı da uzaylılar tarafından yapıldıklarını iddia etti. Ancak bilim insanları tarafından bu iddialar gerçeklerden uzak sayıldı.

Nazca Çizgilerinin Amacı

2000-yillik-gizem-nazca-cizgileri
@britannica.com

Daha yakın tarihli araştırmalar, Nazca Çizgileri’nin amacının, Peru kıyı ovasının kurak topraklarında değerli bir meta olan suyla ilgili olduğunu ileri sürdü. Jeoglifler tanrılara yapılan bir ritüelin parçasıydı- çok ihtiyaç duyulan yağmuru getirme çabası.

Bazı bilim adamları, bu teorinin kanıtı olarak, bazıları yağmur, su veya doğurganlığın sembolü olan ve diğer antik Peru yerleşimlerinde ve çanak çömleklerde bulunan hayvan tasvirlerine işaret ediyor.

Kaynaklar: history.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar