Tarihin Derinliklerinden Bilinmesi Gerekenler

Paylaşmayı unutmayın.

Tarihin Derinliklerinden Bilinmesi Gerekenler – Tarihte yer almış önemli kişilerin hayatlarını bir şablon gibi, şurada doğdu, şunları şunları yaptı. Şurada öldü tarzı okumayı sevmiyorsanız bu yazımız tam size göre… Tarihin derinliklerinde yer alan isimlerin bilinmesi gereken bir çok ayrıntısı var. Sadece önemli işlere imza atmıyor, yaptıklarıyla tarihin akışını değiştiriyorlar… Bazıları yaşarken, bazıları ise öldükten sonra değerleri anlaşılsa da iyi ki varlar. Bizler ne kadar çok ayrıntı bilirsek gelecekte o kadar kıymet bileceğiz…

Tarihin Derinliklerinden Bilinmesi Gerekenler

tarihin-derinliklerinden-bilinmesi-gerekenler
@ekstrembilgi

Akhenaten

Mısır Dininde Devrim Yapmaya Çalışan Firavun

Firavun Akhenaten (MÖ 1353-1336) en çok Mısır’ın tüm inanç sisteminde devrim yaratmaya yönelik eşi görülmemiş girişimleriyle dikkat çekiciydi. Yüzyıllar süren çoktanrıcılık [birden fazla tanrıya tapınma] sonrasında Akhenaten, Mısır halkının yalnızca bir tanrıya, güneş tanrısı Aten’e tapması gerektiğini ileri sürdü. Bu, muhtemelen firavunun kendisini yeniden savaş için birincil kanal olarak kurarak Mısır’ın güçlü rahiplerini baltalamayı amaçlayan bir güç oyunuydu. Aten’e ibadet merkezi olarak 20.000’den fazla nüfusu olan Akhetaten adında koca bir şehir inşa ederek tüm gücünü bu çabanın arkasına attı.

Sonraki nesiller, tektanrıcılığı uygulama girişimleri nedeniyle Akhenaten’i kötüledi. Halefleri, yaptığı değişikliklerin geri adımını atmakta hızlı davrandılar. Kapattığı tapınaklar yeniden aktif oldu. Akhenaten şehri sökülerek terk oldu.

Akhenaten Gölgede Kaldı

Saltanatı, eski Mısır tarihinde dikkate değer bir dönemi işaret etse de, Akhenaten, yıldızlarla dolu akrabalarının gölgesinde kalan bir şeydi. Firavun, Kraliçe Nerfertiti’nin kocası ve en ünlü Mısırlı Tutankhamun’un babasıydı.

Arkeolog Edward Ayrton, 1907’de Krallar Vadisi’nde kazı yaparken, içinde gizemli ve tanımlanamayan bir mumya içeren bir kraliyet mezarı buldu. DNA testi daha sonra bu bedenin Tutankhamun’un babası olduğunu doğruladı ve bu nedenle genellikle Akhenaten’e ait olduğuna inanılıyor.

tarihin-derinliklerinden-bilinmesi-gerekenler
@irishtimes

Thomas Browne

Her Şeyi Bilmek İsteyen 17. Yüzyıl Polimat

Polymath Thomas Browne (1605–82) merakını her yerde uygulayan olağanüstü bir zihin. Bilim ve tıptan din, tarih ve felsefeye kadar birçok eklektik çalışma alanını araştırdı. Religio Medici ve Pseudodoxia Epidemica da dahil olmak üzere çeşitli ilgi alanları üzerine çeşitli çalışmalar yayınladı. Browne aynı zamanda üretken bir koleksiyoncu, antikacı ve ‘zodiograf’tı. (kendi icadı olan, hayvanları inceleyen ve tanımlayan birini tanımlamak için kullanılan bir kelime).

Oldukça çeşitli, esprili ve özgün yazı stiliyle tanınan Browne, İngilizceye şaşırtıcı miktarda yeni kelime getirdi. Oxford İngilizce Sözlüğü, “yaklaşık”, “elektrik”, “tıbbi” ve “bilgisayar” dahil olmak üzere 780’den fazla kelimeyi ilk kez kullandığını gösteriyor.

tarihin-derinliklerinden-bilinmesi-gerekenler
@tasteiran

Marco Polo

24 Yıllık Yolculuğun Ardından Asya’ya Seyahatlerini Belgeleyen ilk Avrupalı

Marco Polo, uzun bir yolculuktan Venedik’e dönen tüccar ve gezgin babası ve amcasıyla ilk tanıştığı zaman 15 yaşındaydı. Babası ve amcası bir sonraki gezilerini planlamak için zaman kaybetmediler. Bu sefer 17 yaşındaki Marco’yu yanlarına aldılar. Yolculuk destansı bir 24 yıl sürdü. Marco Polo’yu bu kadar ünlü yapan şey, Asya’yı keşfeden ilk Avrupalı ​​olması değildir. Bunu, Marco Polo Seyahatleri adlı kitabında belgeleyen ilk kişi olmasıydı. 40’lı yaşlarının başında 24 yıllık yolculuğundan Venedik’e döndü. Hayatının geri kalanını orada zengin bir tüccar olarak geçirdi.

Rakip şehir devleti Cenova ile savaşta Venedik’i bulmak için yolculuğundan döndü. Savaşa girdi ve kısa süre sonra hapis oldu. Meşhur kitabını yazdığı zaman hapishanedeydi, ancak kendisi yazmamıştı. Bunu romantik bir yazar olan hücre arkadaşına yazdırdı.

Marco Polo Moğollar ile Tanışıyor

Çin’de Pololar, Moğol lideri Kubilay Han ile arkadaş oldu. Marco birkaç yıl onun elçisi olarak çalıştı. Kublai bağlandı ve Poloların gitmesine izin vermedi. Ancak bir Moğol prensesinin kralla evlenmek için Pers’e eşlik etmesi gerektiğinde, işi Pololar aldı. Uzun deniz yolculuğu tatsızdı. Yüzlerce yolcudan sadece 18’i hayatta kaldı, ancak üç Polo da başardı.

Marco Polo, filleri, timsahları, maymunları ve gergedanları ilk kez gören ve onları efsanevi yaratıklar zannetti. Gergedanların tek boynuzlu atlar olduğunu sandı. Christopher Columbus, Polo’nun seyahatleri hakkında her zaman fikir sahibiydi ve bu onun bir kaşif olmasının en önemli nedenlerinden biriydi. Yanında her zaman Polo’nun kitabının bir kopyasını taşırdı.

Tarihin Derinliklerinden Bilinmesi Gerekenler Devamı

@indyturk

Che Guevara

Karizmatik Marksist Devrimci, Acımasız Katil, Kalıcı İsyan ve Karşı Kültürün Sembolü

Ölümünden sonra “dünyanın en ünlü fotoğrafı” olarak nitelendirilen ve bugün bu resim, otoriteye, kapitalizme ve emperyalizme karşı isyanı sembolize eden her yerde bulunan bir logo. . Ama peki Che Guevara kimdi?

Che, Arjantinli matematik aşığı, satranç oynayan bir entelektüel olarak büyüdü ve tıp diplomasını aldı ve radikal bir adam olmayı tercih edeceğine karar vermeden önce doktor oldu. Bu hırslarını Castro kardeşlerle tanıştığı Meksika’ya götürdü ve her iki taraf da ABD’den nefret ettiği ve dünyanın çektiği acıların çoğundan kapitalist emperyalizmi sorumlu tuttuğu için başarılı oldular.

Castro’larla birlikte Küba’ya geri döndü ve hükümetin devrilmesine yardım etti ve hem siyasi düşmanların acımasız bir infazcısı olarak hem de Maliye Bakanı olarak Küba ticari ilişkilerini ABD’den ABD’ye kaydıran Fidel Castro’nun yeni rejiminin kilit bir üyesiydi. Sovyetler Birliği. Enerjik bir adamdı ve yabancı ülkelerde devrimi kışkırtmak için çok zaman harcadı, ta ki başarısızlığa uğrayıp CIA destekli Bolivya ordusu tarafından yakalanıp 39 yaşında idam edilene kadar….

Bugün, hem bazıları tarafından ilham verici bir karşı kültür sembolü olarak sevilen hem de karşı kültürün dayanılmaz bir sembolü olarak başkaları tarafından nefret edilen kutuplaştırıcı bir figürdür.. İnsanlar, cesur bir devrimci olmasının yanı sıra, Küba’da yüzlerce insanı yargısız infaz eden acımasız bir katil olduğu konusunda pek net değiller. Ölmeden hemen önce, ürkek cellatına zorbalık yapmayı bile başardı ve “Vur beni, korkak! Sadece bir adamı öldüreceksin! “

innabzı

Konfüçyüs

Herkesin Daha Az Salak Olmasını Gerçekten İsteyen Eski Çin Filozofu

Konfüçyüs orta sınıf bir ailede doğdu ve babası üç yaşındayken öldü, onun Büyük Çin Filozofu olduğunu göremeden… Yolsuzluğu, sınıfçılığı ve zulmü sevmiyordu. Adına çalıştığı bir lider bir kez üç günlük fuhuşa gittiğinde, Konfüçyüs kısa süre sonra onun için çalışmayı bıraktı. Konfüçyüs kendi benzer versiyonunu ortaya attı. “Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkalarına yapma.” Konfüçyüs, her insanın bir dizi eş merkezli dairenin merkezinde olduğuna inandı. Ortada benlik vardı, etrafında aile vardı, etrafında toplum vardı. Sonra ulus, dünya ve ötesi – ve her şey dışarıya doğru yayıldı. Böylece aile üyelerinize sevgi vermenizle başladı. Bu daha sonra sevgiyi topluma şefkat şeklinde yansıtan ailelere dönüşürdü.

Sınıfın önemini reddetti ve o zamanlar tamamen radikal bir kavram olan sosyal konumlarını tamamen görmezden gelerek insanları okuluna liyakat temelinde kabul etti. 50 yaşına geldiğinde, öğretileriyle büyük bir takipçi kitlesi geliştirdi ve bu, Çin liderlerinin dikkatini çekti. Önce küçük bir devletin valisi, ardından da Suç Nazırı olarak atandı. Ayrıca sözümüz ona, bu roldeki hükümdarlığı altında, ahlaki öğretilerini yaymak için görevini kullanırken suç önemli ölçüde azaldı. Ancak radikal felsefeleri liderlik için çok aşırıydı. Ve onu birkaç yıl sonra 15 yıllık bir sürgüne gönderdiler. Yaşlı bir adam olarak evine dönmesine izin verdiler. Ek olarak son birkaç yılını büyüdüğü yerde geçirdi.

Konfüçyüs ve Başarısızlık

Başarısız olduğunu düşünerek öldü çünkü herkes hala bir pislikti. Ancak öğrencileri aracılığıyla çalışmaları, ölümünden sonra gelecekteki Çin hanedanları üzerinde inanılmaz kalıcı bir etkiye sahip olan ve hala bir parçası olan ayrıntılı bir kurallar ve uygulamalar dizisi halinde organize edildi.

Genel olarak modern, insancıl düşünme tarzına rağmen, bazı garip istisnaları vardı. Örneğin; erkeklerin ve kadınların sokağın zıt taraflarında yürümesi gerektiğini ilan etmek gibi…

Konfüçyüsçülük, ilahi olandan çok az şey aldığı için özellikle dini değildir. Ayrıca çin asırlardır soyundan gelenlerin izini sürüyor ve modern zamanlarda da devam ediyor. Hatta bir Konfüçyüs Şecere Derleme Komitesi bile var. Ek olarak kendisinin 2 milyon torunu var.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar