Yeni Bir Dil Doğuyor: Emoji Dili

Paylaşmayı unutmayın.

Yeni Bir Dil Doğuyor: Emoji Dili – Ural-Altay dilleri, Asya’da Büyük Okyanus kıyılarından aldığı rüzgarla Orta Avrupa’ya hatta Akdeniz kıyılarına kadar uzanır. Oldukça geniş bir coğrafyada hüküm süren bu dil ailesinin milyonlarca konuşucusu vardır. Türkçe de Ural-Altay dil ailesinin Altay kolunun bir ferdidir. Altay dilleri sondan eklemeli ve cinsiyet ayrımı olmayan dillerdir.

Buraya kadar bahsettiklerim bir örnektir ki dünya üzerinde konuşulan diller bir takım özelliklerine göre sınıflandırılır. Bu zamana kadar konuşulmuş ve konuşulmaya devam edilen binlerce dil vardır ve birbirine benzeyenleri aynı çatı altında toplayan pek çokta dil ailesi bulunmaktadır. Son yıllarda yeni bir dil girdi ki hayatımıza kendisini bu dil ailelerinden herhangi birinin içine yerleştiremiyoruz. Hiçbir dille sosyal ya da kültürel bir ortaklığı olmayan bu yeni dil emoji dilidir.

Yeni Bir Dil Doğuyor: Emoji Dili

Emoji dili özellikle son yıllarda trend olmuştur.

yeni-bir-dil-doguyor:-emoji-dili
pixabay.com

Herkesin online da kullandığı bir dil var. Bazen telefonumuza gelen bir mesajın gönderenine bakmadan kimden geldiğini anlıyoruz. Çünkü herkesin, orada kullandığı dil bağlamında koyduğu bir tavır ve oluşturduğu bir kimlik bulunuyor. Emojileri sosyal medya hesaplarımızda ve sosyal iletişim ağlarımızda sıkça kullanıyoruz. Onların kullanımı bu durumu daha da pekiştiriyor. Herkesin kendine has bir mesaj dili olduğu gibi bir de emoji dili mevcut. Küçük, sarı suratların yanı sıra farklı ten renklerinden farklı saç renklerine pek çok tipin yansımasını da bulabiliyoruz. Hala her bağlamda yeteri kadar çeşitli olmasada, mevcut çeşitlilik emoji kullanımını elbette arttırdı. Bu artış önemli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor.

yeni-bir-dil-doguyor:-emoji-dili
unplash.com

Emoji Kullanımının İletişimdeki Yeri

Dil iletişim kurmanın bir aracıdır. Fakat hepimiz biliyoruzki dil iletişim kurabilmek için yeterli bir araç değildir! Gelişen teknolji ve değişen dünyada iletişim büyük ölçüde online platformlara taşındı. Yüz yüze görüşmeyi bir kenara bırakalım çoğu zaman ulaşmak istediğimiz kişiyi aramayı bile değil ona mesaj atmayı tercih ediyoruz. Yüz yüze iletişimlerimizde gerek ses tonumuz gerek jest ve mimiklerimizin yardımıyla kendimizi daha iyi ifade edebiliyoruz. Mesaj dilimizde de ses tonunun eksikliğini ve beden diline olan ihtiyacı emojilerle kapatmaya çalışıyoruz.

 Minik görsellerin yardımıyla ifadelerimizi iletimizin sonuna ekliyoruz. Bu bizim reaksiyonumuzu pekiştiriyor, anlattığımız hikayeyi güçlendiriyor ve iletişim esnasında kanalı kontrol işlevi sağlıyor. Yani ileti akışına anlaşılır bir düzen getiriyor. Ayrıca bunu yaparken empatinin gücündende yararlanıyor. Yine son zamanlarda emojilere ilaveten çoğu insan kendi stickerını ya da gıfini yapıp kullanmaya başladı. Kendine var olan emoilere göre daha çok  benzeyen bir görselle vermek istediği duyguyu karşı tarafa daha kolay aktarabiliyor. – Bu duruma sıcak bakmayan yazarınız vaktinden evvel, bir ara kullanırım diye, hazırlanan bu yüz ifadelerini oldukça donuk buluyor.-

unplash.com

Emoji dilinin en önemli özelliği herkes tarafından anlaşılıyor olmasıdır. Bazı jestlerin farklı kültürlerde farklı anlamları var ama özellikle yüz ifadesi içeren emojilerde bu tip sorunlara çok rastlamıyoruz. Ama bir gramerinin olmaması, sözcüklerin bazı yapılar ile bir araya gelip kompleks bir anlam vermesini imkansız hale getiriyor.

Bence bu imkansızdan bir dünya dili çıkmaz!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar