Yaşamda Yer Alan Sabır Türleri ve Etkileri

Paylaşmayı unutmayın.

Yaşamda Yer Alan Sabır Türleri ve Etkileri – İnsan hayatının büyük bir parçası olan sabır; güvendir, inançtır. Sabır pasif  gözükse de aslında aktif yapıda yer alır. Ayrıca içinde umut bulundurur. Aktif sabrı deneyimleyebilen kişiler, olası kötü bir durumun karşısında durumu kabul eder ve çözüm ararlar.

Genellikle tüm insanoğlu olarak çok aceleciyiz. Ve hayatımızı aceleyle yaşıyoruz. İstediğimiz her şey hemen gerçekleşsin istiyoruz, biraz da doyumsuzuz.  Elde edilen her şeyden sonra daha fazlasını istiyoruz. Ne elde etmenin ne de sabretmenin tadını çıkarıyoruz. Oysa aktif sabrı deneyimleyebilsek günlük hayatımızı daha kolay şekillendirebilir, sorunlar karşısında çözüm üretme sorumluluğuna erişebiliriz.

Yıllardır süregelen ‘sabır’ algısı, araştırmacı Dr. Sarah Schnitker’in bulgularına göre üç başlıkta yorumlanır.

Yaşamda Yer Alan Sabır Türleri ve Etkileri

1) Kişilerarası Sabır

yasamda-yer-alan-sabir-turleri-ve-etkileri

Kişilerarası sabır kavramı, diğer kişilerin isteklerine ve davranışlarına karşı gösterilen sabır olarak ifade edilir. Hoşumuza gitmeyen, bize uymayan bir davranışa çok sevdiğimiz biri tarafından maruz kalabiliriz. Bu davranışlar karşısında çok sinirlenebiliriz, hatta çıldırabiliriz. Ama bu durumlara karşı sabrımızı kaybedersek işlerin daha kötü olacağını da biliriz.

Bize uymayan bir davranışa karşı bu kadar sabırsız bir tutum sergilememizin nedeni kendimizi evrenin merkezi olarak benimsememizdir. Bu merkezden baktığımızda diğer kişiler ve onların sergilediği tavırlar size uymuyormuş gibi görünebilir. Başkasına karşı sabrımızı geliştirmenin en iyi yolu bencilliğin ötesine geçebilmektir. Başkalarının ve kendimizin kusurlarını fark edebilirsek huzura ulaşabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken durum yaşamsal hakların tehdit edilmiyor olmasıdır.

2) Hayatın Zorluklarına Karşı Gösterilen Sabır

yasamda-yer-alan-sabir-turleri-ve-etkileri
@unspash

Hayatta herkese adil davranmaz. Kimi insanlar küçük yaşlarından itibaren büyük engellerle karşılaşırken kimi insanların engellerden haberi dahi yoktur. Hayatın her zaman tekdüze akmadığını, kötü yüzünü yansıttığı kadar iyi yüzün de olabileceğini hatırlamalıyız.

 Üstesinden gelinmesi gereken engellerle karşılaşan kişilerin belirli bir sabra ihtiyacı vardır. Kişiler bu durumlarda sabırlarını kontrol etmeyi, sabırlı davranmayı bilmelidir.  Engel ne olursa olsun, aşılması için sabır, kararlılık ve odaklanma gerektirir. Acıyı kabullenip sabırla beslediğimiz zaman elde edilen motivasyon bir aktif var oluş halidir. Herhangi bir duruma karşı sabırsız hissetiğimiz zaman, gerçeklere direndiğimizi anlamamız gerekir.

3) Günlük Zorluklara Gösterilen Sabır

yasamda-yer-alan-sabir-turleri-ve-etkileri
@unspash

Hayat maalesef her zaman planladığımız gibi gitmez. Ancak bazen kontrolümüz dışında olaylarla başa çıkmamız gerekir. Günlük , küçük kontrol dışı olaylarla karşılaşmak hayatın bir parçasıdır. Bu zorluklara karşı sabrını iyi kontrol edebilen insanların daha empatik, adil ve depresyondan uzak olduğu kanıtlanmıştır.

Son olarak sabırsız hissetiğiniz zaman sizi tetikleyen uyarı işaretlerini tanımak sabırsızlığın ortaya çıkmasını engeller. Ek olarak sabırsızlık duygusunu yoğun bir şekilde hissettiğinizde ona kadar saymak ve derin nefesler almak işinize yarayabilir. Bazen rahatlamak için daha uzun bir sayıma ihtiyacınız olur. Bu odaklanmanız gereken vücudunuzu rahatlatmaktır. Kendinizi yavaşlamaya zorlamaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar