2020’nin Bilinmesi Gereken Büyük Olayları

Paylaşmayı unutmayın.

2020’nin Bilinmesi Gereken Büyük Olayları – 2020’nin dünyanın gördüğü en zor yıllardan biri miydi bilemiyoruz. Fakat gerek getirdikleri gerek götürdükleriyle oldukça dolu ve uzun bir yıl olduğu kesin. Pandemiyle birlikte iyice zorlaşan ve yaşadığımız dönemi dramatik bir değişikliğe sürükleyen 2020’nin bittiğine biz oldukça sevindik. Peki ne oldu da bu 2020’den biz bu kadar nefret ettik? Neler yaşadık? Hangi olayları unutamadık? Gelin 2020’nin özetini hep beraber bir gözden geçirelim. 

2020’nin Bilinmesi Gereken Büyük Olayları

Prens Harry ve Meghan Markle, 8 Ocak’ta İngiliz kraliyet ailesinden “geri adım atacaklarını” açıkladı.

@cnn

8 Ocak’ta Prens Harry ve Meghan Markle, “yeni bir hayır kurumu” kurmak için kraliyet ailesinden “geri adım atmaya” karar verdiklerini bildiren ortak bir açıklama yaptı. Prens Harry ve Meghan Markle nihayetinde kraliyet rollerini bıraktı.

Markle ve Prince Harry, o zamandan beri Santa Barbara, California’da yaşıyor. Markle ayrıca kısa süre önce İngiliz kraliyet ailesinin ABD seçimlerinde oy kullanan ilk modern üyesi olarak tarihe geçmişti.

Aylarca Süren Yıkımın Ardından, Orman Yangınlarının Ülkenin Bazı Kısımlarını Tahrip Etmeye Devam Etmesi Nedeniyle 2 Ocak’ta Avustralya’da Üçüncü Bir Olağanüstü Hal Başladı.

@nytimes

Eylül 2019’da başlayan yangınların ardından, Şubat ayında 27 milyon dönümden fazla alanın yandığı ve 1 milyar hayvanın yangın nedeniyle öldüğü bildirildi. Bizimde korkuyla seyrettiğimiz bu yangınlardan sonra Avustralya hükümeti yangınlardan sonra hayatta kalmak için acil müdahaleye ihtiyaç duyduğunu söylediği 113 hayvanın listesini yayınladı.

Çalılıklardan çıkan dumanın 445 kişiyi öldürdüğü tahmin edilirken, 34 kişi doğrudan çıkan yangınlarda hayatını kaybetti.

Ocak ayında, Temsilciler Meclisi, Başkan Trump Aleyhindeki Görevden Alma Makalelerini Senato’ya Göndermek için Oy Kullandı.

@nymagazine

Temsilciler Meclisi, Kongre’nin engellenmesi ve gücün kötüye kullanılması nedeniyle Başkan Trump aleyhindeki görevden alma yazılarını 15 Ocak 2020’de Senato’ya göndermek için bir oylama yaptı. Karar, Meclisin 18 Aralık 2019’da cumhurbaşkanını görevden alma kararı vermesinden sonra geldi.230 lehte, 197 aleyhte oy ile yazılar Kongre’den geçti. 

Başkan Trump, nihayetinde 5 Şubat’ta Senato’da beraat etti, ancak Temsilciler Meclisi’ndeki görevden alınması yılın en çok konuşulan siyasi anlarından biri oldu.

31 Ocak’ta Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden çekilerek “Brexit” i tamamladı.

@financialtimes

Tartışmalı hareket, yıllarca süren kargaşalar, protestolar ve Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla ilgili ileri geri hareketlerle ön plana çıktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bir video mesajında, “Bu gece söylenecek en önemli şey bunun bir son değil, başlangıç olduğudur.” Dedi. “Bu, şafağın kırıldığı ve perdenin yeni bir eyleme geçtiği andır. Gerçek bir ulusal yenilenme ve değişim anıdır.”

İran Generali Kasım Süleymani, 3 Ocak’ta ABD’nin Drone Saldırısında Öldürüldü

2020nin-bilinmesi-gereken-buyuk-olaylari
@aa

Yeni yılın ilk uluslararası olaylarından biri, İran generali Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de ABD’nin insansız hava aracı saldırısıyla Bağdat’ta öldürüldüğünün duyurulmasıydı.

Olayı, İran’da ve çeşitli ülkelerde protestolar izledi. BBC’ye göre Süleymani, öldüğü sırada “İran’ın en güçlü ikinci figürü” olarak kabul ediliyordu.

Öldürme konusundaki tartışma Washington’da uzunca bir süre tartışıldı. Üst düzey Demokrat yetkililer de karara karşı çıktılar; Joe Biden, Başkan Trump’ın “bir çıra kutusuna bir dinamit çubuğu attığını” iddia ederken, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Süleymani’nin “Birleşik Devletler için bir tehdit” olduğunu belirterek başkanın kararına destek  oldu.

Yılın En Büyük Haberlerinden Biri Black Lives Matter Hareketinin Yeniden Dirilişiydi.

2020nin-bilinmesi-gereken-buyuk-olaylari
@britannica

50 eyaletin tamamında, 700’den fazla şehirde ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yaşayan insanlar, polis reformu ve siyahların yaşamı için mücadele etmek amacıyla barışçıl protestolara katıldı.

Black Lives Matter protestolarındaki artış, büyük ölçüde, 25 Mayıs’ta Minneapolis polisi tarafından öldürülen George Floyd’un ve Louisville, Kentucky’de polis tarafından evinde vurulan bir EMT çalışanı olan Breonna Taylor’ın ölümlerine atfedildi.

New York Times’a göre, 2020 seçimlerinde tüm seçmenlerin yaklaşık beşte biri, protestoların kime oy vereceklerine dair nihai kararlarında “tek en önemli faktör” olduğunu söyledi.

4 Ağustos’ta Beyrut’ta Meydana Gelen Bir liman Patlamasında 178’den Fazla Kişi Öldü, 6.500’den Fazla Kişi Yaralandı ve 300.000 kişi Evsiz Kaldı.

2020nin-bilinmesi-gereken-buyuk-olaylari
@skynews

Lübnan başbakanına göre, 2.750 metrik ton amonyum nitrat, Beyrut limanı yakınlarındaki bir depoda uygunsuz bir şekilde depolanıyordu. BBC, amonyum nitratın uygun şekilde saklandığında genellikle güvenli olduğunu, ancak herhangi bir tutuşmanın felaket olabileceğini bildirmişti. Beyrut’taki patlamanın, depodaki bir yangından kaynaklandığına inanılıyor ve potansiyel olarak o sabah yapılan kaynak işi ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Business Insider tarafından yayınlanan bir makaleye göre, yerel raporlar patlamanın onlarca kilometre uzakta hissedildiğini söyledi. BBC, patlamanın büyüklüğünü 1945’te Hiroşima’ya atılan nükleer bomba ile karşılaştırarak da açıkladı. BBC’ye göre Beyrut’taki patlama, nükleer bombanın şiddetinin yaklaşık 10’da biri kadardı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar