Yakın Gelecekte Yapay Zekâ

Yakın Gelecekte Yapay Zekâ

Paylaşmayı unutmayın.

Yakın Gelecekte Yapay Zekâ – İnsanlık sürekli geçmişini merak eder. Bundan dolayı bugüne kadar hep evrimsel kökenlerimizi, toplumsal ve kültürel yönlerimizi ve biyolojik özelliklerimizi inceledik. Geçmişten bugüne kadar hep insanlığa ışık tutacak bilgiler edinmeye çalıştık. Bununla birlikte fütürologlar geleceğin daha karanlık olduğunu, geçmiş dönemler kadar gelecek yıllarında incelenmesi gerektiğini savunmuştu. Nitekim haklılar. Çünkü bugünler de yapay zekâ teknolojisi oldukça kendisinden bahsettirir oldu. İnsanlık artık geçmişi bırakıp gelecekte neler olabileceğini, hangi teknolojilerin bizi beklediğini daha çok merak ediyor. İcat edilen her yeni teknoloji gibi yapay zekâ da gelecekte insanlığın başını ağrıtacak mı? Yoksa insanlığın fayda sağladığı bir teknoloji olarak tarihte yerini mi alacak?

Yakın Gelecekte Yapay Zekâ – Nedir?

Wikipedia da bulunan tanıma göre yapay zekâ; “Bir bilgisayarın ve ya yapay zekâ kontrolündeki bir robotun faaliyetlerini zeki canlılara benzer özellikte yerine getirme kabiliyetine denir.”

 “İngilizce artificial intelligence sözcüğünün kısaltılması olan AI sözcüğü de sıkılıkla kullanılmaktadır.”

Yapay zekâ terimi 1956 yılında ilk kez kullanılmaya başlandı. 1950 yılında başlayan araştırmalarla beraber her yeni gün kendini geliştirerek yoluna devam etti. Bugünler de ise yapay zekâ (AI) birçok araştırmacının, firmanın ve devletin gündemini meşgul ediyor. Hatta George Orwell’in yapay zekâ temalı bir kitabı bile bulunmaktadır.

Yapay Zeka Kullanım Alanları

AI teknolojisi öncelikle sinema sektöründe ağırlıkla kullanılmıştır. O müthiş dünyayı kurtarma sahneleri, dünyayı ele geçirmek isteyen robotlar, yaratıklar ve süper kahramanları canlandırmak amacıyla kullanılmıştır. AI teknolojisi ne yazık ki günümüz de bu kadar gelişmiş ve korkutucu boyuta ulaşmadı. Lakin ayak sesleri de yavaş yavaş kulağımıza gelmeye de başladı. Ayrıca sinema sektöründen sonra birçok alanda da yapay zekâ teknolojisi kullanılmaya başlanıldı. Örneğin;  Sağlık, perakende, siber güvenlik, savunma sanayi, öneri sistemleri, e-ticaret vb.

Devletler AI Teknolojisi Üzerinde Çalışma Yapıyor – Yakın Gelecekte Yapay Zekâ

Günümüzde teknoloji devlerini bünyesinde barındıran Amerika, bu alanda Amerika ile yarışan giren Çin ve arka planda kalan 6 tane devlet yapay zekâ ile ilgili çalışma yapmaktadır. Özellikle Amerika büyük şirketleriyle teknoloji alanında dünya da hegemonyasını sürdürmek için oldukça çaba sarf etmektedir. Ayrıca savunma sanayi ve silah üretimi içinde birçok AR-GE yürütmektedir. Çin ise dünyaya pazarladığı teknolojisinin yanı sıra yüz tanıma sistemleri gibi farklı alanlarda çalışmalarını sürmektedir. Bu iki dev ülkenin yanı sıra; Singapur otonom araçlar, İsrail sağlık hizmetleri ve Hindistan ise tarım, alt yapı, ulaşım gibi alanlarda çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca BAE polis robotu, Fransa çevre ve ulaştırma gibi alanlarda çalışmalarına devam etmektedir.

 

Microsoft Başkanı: “George Orwell’in 1984 Romanı Yakında Gerçekleşebilir”

 Son yıllarda hem büyüyen ekonomisi ile hem de dünyaya pazarladığı teknolojisi ile adından söz ettiren ülke Çin oldu. Çin sadece ekonomik büyüklüğüyle değil, AI teknolojisi ile de dünya da bir numara olma hedefinde gibi gözüküyor. Dikkatler Çin’e yoğunlaşmışken, Microsoft Başkanı Çin’i hedef göstererek açıklamalar yaptı. Microsoft Başkanı: “George Orwell’in 1984 Romanı Yakın Gelecekte Olabilir” dedi. Brad Smith açıklamalarında Orwell’in kitabına vurgu yaptı. Hem de yapay zekâ teknolojisinin 2024 yılında patlak verebileceğini ifade etti. Özellikle Çin’in yüz tanıma sistemleri için yapmış olduğu AR-GE çalışmalarına değinen Smith tedirginliğini dile getirdi.  BBC ‘ye konuşan Smith, “hızla gelişen teknolojiye yetişmek zor. Yasaların ve hükümetlerin yapay zekâya karşı halkı uyarmaları gerekiyor.” dedi.

 2019 yılında yapay zekâ patentlerini almak için yapılan başvuru sayılarında Çin 1. Sırada yer almaktadır. Patent sayılarında Amerika’yı geçen Çin, araştırmalara göre dünya da bulunan 770 milyon kameranın yüzde 54’ü Çin de bulundurmaktadır. Ayrıca Çin 2030 yılına kadar kitlesel yüz tanıma sistemlerinde dünya da bir numara olmak gibi hedefleri de bulunmaktadır.

Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar