VUCA nedir? VUCA Dünyasında Nasıl Hayatta Kalırsınız?

Paylaşmayı unutmayın.

VUCA nedir? VUCA Dünyasında Nasıl Hayatta Kalırsınız? – Bugünün iş dünyası tamamen değişimle ilgilidir. Ekonomi, teknoloji ve politika çok hızlı bir şekilde değişir ve buna ayak uydurmak bazen çok zor bir iş olabilir. Eski bir askeri kısaltma olan VUCA’da işte tam olarak bu değişimi anlatmaya yarar. İngilizce VUCA; Volatility, Uncertainty, Complexity, and Ambiguity kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

VUCA nedir? VUCA Dünyasında Nasıl Hayatta Kalırsınız?

Peki bu VUCA nedir?

vuca-nedir?-vuca-dunyasinda-nasil-hayatta-kalirsiniz?
@knowledgehut

Soğuk Savaş’ın bitmesi ve asimetrik tehditlerin ortaya çıkması neticesinde yeni güvenlik ortamını tanımlamak için ABD ordusu tarafından ortaya atılan VUCA kavramı değişken (volatile), belirsiz (uncertain), karmaşık (complex) ve muğlak (ambigious) olarak açıklanır. Değişkenlik, değişimin hızının ve boyutlarının gittikçe artmasına; belirsizlik öngörülemezliğin en belirleyici kural olmasına, karmaşıklık parçalar arasındaki ilişkilerin kurulmasının zorlaşmasına ve muğlaklık da çevremizdeki olguları anlamlandırmakta zorlanmamıza işaret eder.

VUCA’ daki kelimeleri teker teker incelersek:

vuca-nedir?-vuca-dunyasinda-nasil-hayatta-kalirsiniz?
@personalcapital

Değişkenlik: Çevredeki değişkenlerin sıklığı olarak tanımlanabilir. Değişkenlik, iş dünyasında hızlı adapte olmayı ve çevik kararlar almayı zorunlu hale getirir. Aynı zamanda değişken atmosferler, daha iyi beklenti sağlayacak makroekonomik perspektifleri olan dönüştürücü liderleri gerekli kılar.

Belirsizlik: Geleceği öngörememe olarak tanımlanır. İş dünyasındaki belirsizlikler stratejik kararların alınmasında gecikmeye ve projelerin bitiş tarihlerinin uzamasına sebep olur. Risklerin ve fırsatların açıkça tanımlanması ve kontrol edilebilir çözüm yolları, belirsizlikteki ilk önceliklerdir.

vuca-nedir?-vuca-dunyasinda-nasil-hayatta-kalirsiniz?
@planradar

Karmaşıklık: Elde olan verilerin mantıklı yorumlanamaması olarak tanımlanabilir. İş dünyası liderleri şimdi birbirine bağlı bir sisteme maruz kalıyorlar; hangi faktörün diğerini tetiklediği tahmin etmekte zorluk çekmektedir.

Muğlaklık: Belirsiz ortamlar, iş liderlerini olayları ve verileri düzgün şekilde yorumlamada zor durumda bırakıyor. Bu kapsamda, veriyi anlamlandırmak yüksek belirsizlikte başarısızlığa uğruyor.  

Peki VUCA Dünyasında Nasıl Hayatta Kalabiliriz?

@ankaraukvisa

Değişkenlikle mücadele etmenin etkili bir yolu vizyon aracılığıyla değer sağlamaktır. Liderler genellikle günün getirdiği problemlere o kadar odaklanırlar ki kuruluşun genel vizyonunu unuturlar. Şirketinizi iyi konumlandırarak, müşterilerinize veya kendi şirketinize vizyonlarını yeniden kazanma veya geliştirme konusunda yardımcı olabilirsiniz. Dış bir bakış açısına sahip olmak, bir sonraki adıma geçmenizi sağlar. Birleştirilmiş bir şirket vizyonuna işaret ederken, bir şirket içinde daha küçük hedefler olabilir ve olmalıdır.

Karmaşıklıkları çözmenin en etkili yolu işbirliği yoluyla netlik sağlamaktır. En gerçek anlamda işbirliği basittir: “İki veya daha fazla kişi ortak hedeflere doğru birlikte çalışıyor.” Vizyon ve anlayış yaratmanın ilk iki noktasında çalışmak, müşterilerinizle daha derin işbirliğine girmenize ve paylaşılan hedefler üzerinde çalışmaya başlamanıza olanak tanır. Eşsiz deneyimlerinize dayanarak, karmaşıklığı parça parça parçalayacağı netliği sağlayabilirsiniz.

@bbncommunity

Belirsizliği deneyimlerden anlam çıkartarak çözmek en etkili yollardan biridir. Bireyler olarak, hepimiz bizi bugün olduğumuz kişi haline getiren benzersiz deneyimlere sahibiz. Dinlemek, ilgili sorular sormak ve sorunu anlamaya çalışmak zaman ayırmak, benzersiz deneyimlerimizden yararlanmamıza ve anlayış ve düşünceli bir iç görü sağlamak için çalışmamıza izin verir. İlk önce anlamaya çalışmak sizi birbirinden ayırmakla kalmayacak, aynı zamanda benzersiz deneyimlerinizi paylaşabilmeniz için de güvenilirlik sağlayacaktır. 

Çevik eylemlerle harekete geçmek muğlaklığın kesin çözümüdür. Başarılı şirketler, deney yoluyla eylemi teşvik ederken hıza izin veren bir inovasyon kültürünü zorlamaktadır. Çevik bir zihniyete sahip olmak, yönetimin bir hedefe uyarlanabilir, esnek ve duyarlı bir şekilde ulaşmasını sağlar. Belirsizlik ve belirsizliğe rağmen; deneme yanılma, düzeltmeye ve sıklıkla daha hızlı bir çözüme yol açar. 

VUCA hem iş dünyasını hemde kişisel dünyamınızın bir gerçeğidir. Her gün karşılaştığımız zorlukların büyük bir kısmını VUCA’nın içerisinde tanımlayabiliriz. Bunlarla başa çıkmanın ve en etkili şekilde mücadele etmenin yollarını da yukarıda sizin için listeledik. Bu zorlu yolculukta size şimdiden başarılar diliyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar