VPN nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

VPN nedir? – VPN, yani Sanal Özel Ağ, internete şifreli bir geçit ile bağlanarak çevrim içi gizliliğinizi ve hassas verilerinizi koruduğunuzdan emin olmanızı sağlayan bir servistir. VPN’ler genellikle halka açık Wi-Fi noktalarına güvenli bağlantı sağlamak, IP adresinizi gizlemek ve gezinmenizi gizli tutmak için kullanılır.

VPN nedir? – Neden bir VPN’ye ihtiyacım var?

IP adresinizi gizleyin!

IP adresinizi gizlemek, çevrim içi gizlilik için olmazsa olmazdır. VPN sizin şehrinizin, ülkenizin ve torrent indirme geçmişinizin kimliğinizle ilişkilendirilmemesini sağlar.

Herkese açık Wi-Fi kullanırken güvenli kalın!

VPN çevrim içi verilerinizi şifreler ve havalimanlarında ya da herhangi bir yerde ücretsiz Wi-Fi kullanırken kişisel bilgilerinizin güvenli kalmasını sağlar.

Engelli internet sitelerine erişin!

Başka bir ülkedeki VPN sunucusuna bağlanarak internet sitelerinin engelini kaldırabilirsiniz. Artan internet sansürü ve konum kısıtlaması nedeniyle birçok ülkede kısıtlandırılmış çeşitli internet sitelerine erişin.

İnternette alışveriş yaparken tasarruf edin!

VPN ile en iyi çevrim içi fırsatları yakalayabilirsiniz. Hizmet abonelikleri, uçak biletleri ya da araç kiralama hizmetleri alırken tasarruf edin.

VPN’den kim faydalanabilir?

Bu teknoloji, çevrim içi ortamda bulunan çoğu insan için hızlıca bir gereksinim hâlini almıştır.

vpn-nedir
vpn-nedir
vpn-nedir

Bir VPN nasıl çalışır?

Aslında oldukça karmaşık bir yapısı vardır ama size uzanan kısmı basittir. Şöyle çalışır:

VPN protokolleri

VPN protokolü, VPN sunucusuna bağlanmanızı mümkün kılan önemli bir mekanizmadır. İşte karşılaşabileceğiniz protokoller:

OpenVPN 

Açık kaynaklı bir VPN protokolüdür. Hızlıdır, güvenlidir ve uzak mesafe bağlantıları ile en iyi şekilde çalışır. 

IKEv2 

Ek olarak diğer hızlı ve güvenli VPN protokolüdür. Kısa mesafeli bağlantılarda en iyi şekilde çalışır. 

PP2P ve LT2P 

Güncelliğini yitirmiş geçit protokolleridir ve bunları kullanmamanızı şiddetle öneririz. Ayrıca OpenVPN’nin ya da IKEv2’nin sağladığı emniyeti ya da güvenilirliği sağlamazlar. 

IPSec 

Şifrelemeyi sağlayan bir güvenlik protokolüdür. Bu yüzden LT2P gibi güncelliğini yitirmiş geçit protokolleriyle birlikte kullanılr.

Transport Layer Security 

(SSL/TLS) yaygın olarak kullanılır. Örneğin tarayıcınızda! Bağlantınızın bir dereceye kadar güvenliğini sağlar.

Secure Shell (SSH) VPN 

Bir VPN sunucusundan diğerine bağlanmak için kullanılan bir geçit protokolüdür. Ancak daha iyi (daha güvenli ve güvenilir) alternatifler vardır.

Wireguard 

Yeni bir iletişim protokolüdür. Çıkışından bu yana güvenliği ve güvenilirliği konusunda kesin yargılar oluşacak kadar süre geçmemiştir.

VPN nasıl kurulur? – VPN nedir?

Bu sistemi kurmak kısmen basittir. Platforma özel uygulamaları indirmenizi öneriyoruz ancak teknolojiyi kullanma yatkınsanız manuel olarak ayarlamayı da seçebilirsiniz.

VPN için alternatifler var mı?

vpn-nedir
vpn-nedir

Tor (The Onion Router) 

Tor size dünyanın her tarafında birçok sunucu ağı bulunan Tor Ağı’nı sunar. Kullanmak için ücretsiz Tor tarayıcısını indirmeniz gerekir. Ayrıca Tor, dağınık bir güvene dayalıdır. Ek olarak Sunucu ağlarının arkasında kimin olduğunu bilemezsiniz. Son olarak Güvenmeyeceğiniz birileri olabilir. 

Proxy 

HTTP proxy’si bir bakıma VPN’ye benzerdir ancak aralarındaki esas fark, proxy ile sadece HTTP trafik iletebilmenizdir. DNS, FTP ya da SMTP isteklerini iletemezsiniz. 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar