Verilerin Gücünü Gösteren En İyi Filmler

Paylaşmayı unutmayın.

Verilerin Gücünü Gösteren En İyi Filmler – Verilerin etrafımızı adeta kuşattığı bir dönemdeyiz. Veriler artık yok sayılamayacak kadar hayatımızda. Verilerin geleceğimiz olduğunu düşünen ve verilerin insanlığın sonu olduğunu düşünen iki farklı görüş var. İnsanlığın sonu olduğunu düşünenlerle sanırım çoğumuz aynı fikirde değiliz.

Tarihin akışını değiştiren savaşlar , buluşlar ve keşifler de  aslında veriler. İnsanlığın var oluşundan bu yana veriler hayatımızda. Ve işleniyor. Şuan daha gelişmiş yöntemlerle işleniyor evet. Ama geçmiş zamanlarda da o zamanın yöntemlerine göre işleniyordu. Örneğin pazarlama alanındaki stratejiler. Bir ürün pazara sunuluyordu. Daha sonra müşterilerden alınan geri dönüşler (o zamanlarda sadece konuşmalar) analiz edilerek pazara aynı ürünün farklı modeli sunuluyordu. Film endüstrisi de bu gelişime sessiz kalamadı.

Sizlere bu yazımızda verilerin aslında hayatımızda ne kadar bazılarımız önemsese ya da bazılarımız önemsemese de ne kadar önemli olduğunu gösteren filmlerden bahsedeceğiz.  Kısaca verilerin gücünü anlatan filmleri anlatacağız. Çünkü verilerin anlatımını sadece skandallarla biliyoruz.

Verilerin Gücünü Gösteren En İyi Filmler

Verilere Tamamen Farklı Bir Alandan Bakan Film: Moneyball (Kazanma Sanatı)

İlk filmimiz Brad Pitt ve Jonah Hill ‘in başrollerinde oynadığı Moneyball filmi. Gerçek bir hikayeyi anlatmakta. Aslında film ilk bakışta beysbolu anlatan bir filmmiş izlenimi yaratıyor. Fakat film verilerin ve istatistiğin gücünü ilk defa beyaz perdede bizlere gösteren bir dönüm noktası filmi. Filmden kısaca bahsetmek gerekirse maddi sıkıntılar içerisinde olan bir beysbol kulübünü yönetmeye çalışan Billy’in mücadelesini ve strateji değişikliğinin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu anlatmakta. Yale Üniversitesi ekonomi mezunu olan Peter ile tanışması akabinde beysbol oyuncularını verilere ,istatistiklere dayanarak incelemelerine kadar gidiyor.

verilerin-gucunu-gosteren-en-iyi-filmler
@news.broadfield

Peter toplanmış olan verileri analiz ederek kulübü kurtarmak için kazanılması gereken maç sayısını buluyor. Daha sonra herkesin karşı çıkmasına ,eleştirilere maruz kalmalarına rağmen yöntemlerinden vazgeçmiyorlar. Ve  20.000 kişi arasından verileri analiz ederek 25 kişilik şampiyonlar takımını kuruyorlar. Sonuç olarak kulüp kazanmaya başlıyor ve bu yöntem beysbola bakışı tamamen değiştiriyor. Sadece 3 temel yöntemi birleştirerek hem de. Matematik ,kod ve biraz da SQL kullanımı.

Margin Call (Marj Çağrısı)

Öncelikle filmin anlamıyla başlamak istiyorum. Marj çağrısı, “Bir komisyoncu tarafından, bir yatırımcının olası zararları karşılamak için daha fazla nakit veya menkul kıymet yatırması talebi “ anlamına geliyor. Filmimiz de çoğumuzun en yakın tarihte gördüğü diyebileceğimiz 2008 dünya ekonomik krizinin hemen öncesinde yaşananları anlatıyor olması. Film ofislerin bulunduğu bir katta geçiyor. Ama gerilim çok fazla. Filmimizin ana karakteri büyük bir yatırım bankasında çalışan bir risk analisti. Ana karakterimiz verileri analiz ederek şirkette çok büyük bir hatayı tespit ediyor. Ve bu dönemde Piyasa’nın patlamak üzere olduğunu fark ediyor. Ve zamana karşı bir yarış başlıyor.

verilerin-gucunu-gosteren-en-iyi-filmler
@fromtailorswithlove

Filmi yorumlayanlar o dönemde Wall Street de yaşananları bir belgesel gerçekçiliğiyle yansıttığını ifade ediyor.

Başrollerinde Kevin Spacey ,Jeremy Irons ve birçok ünlü oyuncunun yer aldığı yapımı mutlaka izlemelisiniz.

The Big Short (Büyük Açık) – Verilerin Gücünü Gösteren En İyi Filmler

Bu filmde de bir analistimiz var. Fakat alıştığımız analistler gibi takım elbise ya da gömlek giyen cinsten değil .Biraz daha ev rahatlığı tarzında takılan bir analist. Filmde işlenen yine 2007-2010 tarihleri arasında yaşanan aslında 2008 yılında patlak veren ekonomik kriz.Bu konusuyla Margin Call ile benzer diyebiliriz.

verilerin-gucunu-gosteren-en-iyi-filmler
@theguardian

Filmde ele alınan ekonomik kriz; kısaca mortgage ve diğer alanlardaki kredilerin birleştirilip önce yatırım bankalarına oradan da yatırımcılara satılması, böylece çok büyük miktarda riskli krediler yaratılıp yüksek kazançlar elde edilmesine dayanıyor. Ve analistimiz makro ekonomik verileri incelerken ipotek piyasasının yaklaşan büyük çöküşünü önden tahmin ediyor. Yaptığı analizlere de dayanarak ABD  ekonomisine  karşı  finansal yöntemlere yatırım yapmaya başlıyor. Benzer analizleri yapan diğer şirketlerin analistleri verilerde gördüklerini gerçeklerde de görünce kaçınılmaz çöküşe yol açıyor.

Başrollerinde Christian Bale,Brad Pitt ,Ryan Gosling ‘in rol aldığı bu film 5 Oscar adaylığı almıştır.

Geleceğimizi veriler inşa edecek hatta şuan bile ediyor. Her ne kadar verileri skandallarla görmüş olsak da verilerin hayatımıza katkısı yadsınamaz bir gerçek. Ve bu katkı da gün geçtikçe artıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar