Uzaktan Çalışma Sorunları ve Başa Çıkma Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

Uzaktan Çalışma Sorunları ve Başa Çıkma Yolları. – Bir buçuk yıla yakın bir zamandır dünya çapında yaşanan pandemi birçok alışkanlığın değişmesine neden olmuştur. Uzaktan çalışma, pandemi süreci öncesinde adını duymaya alışkın olunmayan bir kavramdır. Uzaktan çalışma her uzaktan çalışanın hayatında farklı şekillerde duruma adapte olma sorunu meydana getirmiştir. Bu dönemde ister öğrenci olsun isterse çalışan olsun çalışma düzenine belli oranlarda alışma sıkıntısı yaşanmasına neden olmaktadır. Sorun elbette sadece adapte olma sorunu yaşanmasından ibaret değildir.

Kişisel olarak yaşanan adaptasyon sürecinin yanı sıra teknik konularla da başa çıkılmak zorunda kalınmıştır. Bu süreçte Wi-fi bant genişliği konusu da bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Bu da göstermektedir ki yaşanan pandemi sürecinde yaşanmak zorunda kalınan uzaktan çalışma; çalışan ve işveren açısından başa çıkılması gereken sorunlar olduğu yönündedir.

Uzaktan Çalışma Sorunları ve Başa Çıkma Yolları

uzaktan-calisma-sorunlari-ve-basa-cikma-yollari

Uzaktan çalışma sisteminde başa çıkılması gereken sorunlar şöyle sıralanabilir;

Aşırı çalışma uzaktan çalışma denildiğinde durum abartılmış ve saat ve sınır mefhumu unutulmuştur. Sabahın erken saatlerinden geç vakitlere kadar çalışmak elbette ki kişiler üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bunun önüne geçilmesinin yolu ise evden çalışma mesai saatleri ve tatil günlerinin belirlenmesi gerekliliğidir. Yapılan işin sınırları tıpkı bir iş yerinde çalışıyormuş gibi belirli bir bağlanmalıdır. Mesai saatleri ve izin günleri belirli kurallara bağlanmal ve bu sayede otokontrol sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir.

Çalışanlar Üzerinde İstenmeden Kurulan Baskı

Uzaktan çalışma sisteminde mecburen ev ortamında çalışıyor olmanın sanki daha az emek verildiği hissi ile davranıldığı gözlemlenmektedir. Bu durumun çözümü ise konsantrasyon sağlanabilmesinin gerekliliğini de yatmaktadır. Liderler ve çalışanlar arasında kurulması gereken etkileşim aynı zamanda kuvvetli bir bağ oluşturmaktadır.

uzaktan-calisma-sorunlari-ve-basa-cikma-yollari
Photo by Chris Montgomery on Unsplash

Uzaktan Çalışma Sorunları – Gizlenme Konusu

Uzaktan çalışma sistemi gereği yapılan görüntülü toplantılar ister istemez; çalışanlar üzerinde bir kontrol baskısı hissedilmesine neden olmaktadır. Bu durum çalışanlar tarafından kendini gizleme ihtiyacı hissedilmesine neden olmaktadır. Ses veya görüntü kapatılarak toplantıdan kendini soyutlamak olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun çözülmesi ise ancak yapılan görüntülü toplantıların belirli kurallara bağlanması yoluyla mümkün olabilr.

Çalışanların İşlerini Adapte Olma Sorunları

Uzaktan çalışma sisteminde kısıtlı bir alan olan evden çalışma gerekliliği uzaktan çalışanların işe odaklanma sıkıntısını doğurmuştur. Bu soruna çözüm ise belirli ve rutin aralıklarla çalışan ile işveren arasında sohbet havasında yapılması mümkün olan kazanımlar toplantısı düzenlemek olmalıdır.

uzaktan-calisma-sorunlari-ve-basa-cikma-yollari
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Uzaktan Çalışma Sisteminde Profesyonellik

Uzaktan çalışma sisteminde evden çalışılması kuralların olmadığı anlamına gelmemelidir. Tıpkı bir işyerinde çalışılıyormuş gibi sınırların ve kuralların belirlenmesi, giyim kuşam konusuna da yansıtmak gerekmektedir. Aksi bir durumda ise işler doğal olarak çığırından çıkacaktır. Bu olaya şu şekilde çözüm üretmek mümkündür;

Mesaiye giderken eşofman ya da pijama giyilmediği gibi uzaktan çalışma yürütülürken de elbette bu kıyafetlerle toplantılara katılmak kabul edilemez. Bu her şeyden evvel yapılan işe ve mesleğe olan saygı gereğidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar