Yeni Nesil Işıktan İnternet Li-Fi

yeni-nesil-isiktan-internet-li-fi

Paylaşmayı unutmayın.

Yeni Nesil Işıktan İnternet Li-Fi İnternet hızı ülkemizde olduğu gibi dünyada da bir sorun. Videoları izleyemediğimiz veya ders notlarını hızlı bir şekilde indiremediğimiz durumlarda bulunduk. Neyse ki bizim için mühendisler bu sorunu fark ettiler ve bir çözüm buldular. 2011 yılında Profesör Harald Haas, TED konuşması sırasında bizlere Li-Fi’den bahsetti.

Yeni Nesil Işıktan İnternet Li-Fi

@iberdrola

Li-Fi nedir ?

Li-Fi (Light Fidelity), ortam olarak ışığı kullanan iki veya daha fazla cihaz arasında kablosuz iletişim için bir teknolojidir. Işık, bildiğimiz gibi, çok yüksek bir hızda hareket eder, dolayısıyla veri iletimi için mükemmel bir ortamdır. Li-Fi ile, normal ev tipi LED ampulleriniz yönlendirici görevi görür. Yani ışık kaynağımız bizim internet sağlayıcımız olacak.

yeni-nesil-isiktan-internet-li-fi
Li-Fi

Işıktan İnternet Li-Fi nasıl çalışır?

LiFi, Wi-Fi’ye benzer bir kullanıcı deneyimi sunan birden fazla ampulden oluşan bir kablosuz ağdan oluşur. Ancak Wi-Fi’nin radyo dalgalarını kullandığı yerlerde, Li-Fi görünür ışık da çalışır.

Bir LED ampul, kendisine bir elektrik akımı uygulandığında, ampulden bir foton akışı yayılacak şekilde çalışır. İnsan gözünün ‘ışık’ olarak algıladığı şey budur. Ek olarak, LED ampuller yarı iletken (SC) cihazlardır. SC cihazlarının harika bir özelliği, yayılan ışığın yoğunluğunun, insan gözü değişikliği fark etmeden son derece yüksek hızlarda değiştirilebilmesidir. Li-Fi teknolojisi bundan yararlanır. Veri, LED ampulüne beslenir ve diğer tarafta yoğunluktaki belirli değişiklikleri algılayan ve bunu bir veri akışı olarak yorumlayan bir foto-dedektör tarafından alınır. Alınan veriler daha sonra biz son kullanıcı tarafından internetteki içeriğe erişmek için kullanılabilir.

yeni-nesil-isiktan-internet-li-fi
@finanbel

Işıktan İnternet Li-fi’nin Avantajları

  • Wi-Fi’ den daha yüksek hız sunar böylelikle daha akışkan bir ortam sizleri bekler.
  • Daha güvenli, çünkü veriler net bir görüş alanı olmadan ele geçirilemez.
  • komşularınız artık ağ giremez.
  • Parazitlenme olmaz.
  • Parazit oluşturamayacağı için, hastane ve uçak gibi ortamlarda kullanım daha iyi hale getirir.
  • Maliyeti daha ucuz
yeni-nesil-isiktan-internet-li-fi
@MuhendisBey

Avantajların yanında en önemli dezavantajı ışık duvarlardan geçememeği için bir oda kadar mesafesi vardır. Muhtemelen bu teknoloji Wi-Fi’nin yerini almayacak ama onunla tamamlayıcı bir teknoloji olacak. Sokaklarımızı aydınlatma görevini görmesi yanı sıra, sokak ışıklarının bizi ışık hızında internete bağlayıp bağlamayacağını görmek için birazcık daha beklememiz gerekecek. Teknoloji ile ilgili diğer makalelerimize buradan göz atabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar