Uzak Doğu İçerikleri: Son Yılların Yükselen Yıldızları

Paylaşmayı unutmayın.

Uzak Doğu İçerikleri: Son Yılların Yükselen Yıldızları – Eskiden uzak doğu filmleri ve dizileri sanırım kültür farkından çok fazla izleyici bulamazdı. Ama uzak doğu animasyonları, çizgi dizileri/filmleri ve animeleri (Japon animasyonları) her zaman birçok kültürden izleyici bulmuştur demek yanlış olmaz sanırım. Son yıllarda dünya çapında birçok uzak doğu yapımı dizi /film izleyiciyi ekran karşısına adeta kitliyor. Özellikle Netflix gibi platformlarda da izleyiciyle buluşan bazı yapımlar dünya gündeminde yer etmiş durumda. Alışık olmadığımız bir kurguda yapımlar olsalar da son derece başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Bahsedeceğimiz ilk yapım aslında bu aralar, Netflix listelerinden düşmeyen uzak doğu yapımı bir dizi.

Uzak Doğu İçerikleri: Son Yılların Yükselen Yıldızları

Uzak Doğu Yapımı Bir Oyun Dizisi: Squid Game

uzak-dogu-sinemasinin-yukselisi
belfasttelegraph

Dizi Netflix de gösterime girdiğinden bu yana Top10 listesinden hiç inmedi desek yeri var. Yaklaşık olarak dünya çapında 81 ülkede de durum bu şekilde. Peki dizi nasıl oldu da bu kadar büyük bir global başarıya imza attı. Aslında dizinin senaryosu 2009 yılında hazırmış. Fakat seyirci ancak 12 yıl sonra bu diziyi izleyebiliyor. Çünkü yazıldığı ve çekilmesi için yapımcılarla görüştüğünde yönetmen Hwang Dong- hyuk’a yapımcılar bu senaryo için “uçuk/vahşi” gibi söylemlerde bulunmuşlar ve diziyi çekmemişler. O dönemde yapımcıların savunması ise şu olmuş ”Henüz sektör böyle bir diziye hazır değil.” Yani sektörün hazır olması yaklaşık 12 yıl sürmüş.

Peki dillerden düşmeyen Squid Game ne anlatıyor? Konusu ne? Belki aranızdan birçok kişi izledi. Hâlâ gündemden düşmesini ve o şekilde izlemeyi bekleyenler biraz bu yazıda spoiler ile karşılaşabilir. Squid Game aslında adından da anlaşılacağı üzere bir oyuna dayanıyor. Borç batağına batmış olan 456 kişi bir yerde bir araya getiriliyor. Ve o kişiler arasında çocukluktan bildiğimiz oyunlar oynanmaya başlanıyor. Oyunlarda genelde kaybedenler oyundan çıkar değil mi? Squid Game de aynı kural geçerli. Fakat gerçek anlamda eleniyor oyuncular. Öldürülerek. Filmde oyunları kazanmanın ve öldürülmemenin bir ödülü var tabii ki para. Seçilen oyuncular zaten maddi olarak zorluklar yaşayan kişiler arasından seçilmiş. Yani mutlak başarıya ulaşmak için yapmayacakları şey yok.

uzak-dogu-sinemasinin-yukselisi
nytimes

Dizi’nin daha önce neden seyirciyle bu kadar uzun süre sonra buluştuğundan bahsetmiştik. Netflix sayesinde dizi şu an tüm dünyada gösterimde. Ve çarpıcı bir nokta da var. Netflix bildiğiniz gibi her şeyi analiz eden, rakamlara göre hareket eden bir platform. Geçtiğimiz günlerde dizi izlenme oranları Netflix yetkililerinin önüne gelince yanlış bir karar vermediklerini anlamışlar. Çünkü son yıllara kadar uzak doğu içerikleri belli kitlelerde beğeni topluyordu. Fakat şu sıralarda tüm dünyada bu içerikler çok hızlı bir şekilde tüketiliyor. Bundan sonra Netflix gibi platformların gözleri uzak doğu yapımlarında olacak desek yanlış söylemiş olmayız sanırım.

Uzak Doğunun Sınıfsal Farklılıklarını Gözler Önüne Seren Yapım: Parasite

uzak-dogu-sinemasinin-yukselisi
standard

Parazite (Parazit) filmini duymayan yoktur sanırım. Filmi izlememiş olsanız da Oscar alarak ulaştığı başarı sayesinde bir kulak misafiri olmuşsunuzdur. Oscar’ın 92 yıllık tarihinde ilk defa İngilizce olmayan bir filme En İyi Film Oscar’ı verildi. Parazit filminden önce de birçok İngilizce olmayan film Oscar’a aday gösterilmişti ama Oscar alamamıştı. Oscar tarihte ilk defa bu bağlamda sahibini buldu.

Peki Parazit filmi ne anlatıyor? Oscar alacak kadar başarılı mı? Filmlerin, dizilerin başarılı ya da başarısız olması kişiden kişiye göre değişen bir yargı olmakla beraber Oscar alan bir film başarılıdır yargısı da var. Parazit aslında Güney Kore’deki toplumsal sınıflar arasındaki uçurumu anlatan ve bunu çok vurucu bir şekilde ekranlara yansıtan bir yapım. Konusundan kısaca bahsedecek olursak Kim Ki-taek, karısı Chung-sook; oğlu Ki-woo ve kızı Ki-jeong ile küçük bir yarı bodrum katında yaşamakta,düşük ücretli işlerde çalışmakta ve ay sonunu getirmek için mücadele eden Kore’nin alt sınıfını temsil etmektedir. Oğlu Ki-woo ‘nun arkadaşının özel öğretmenlik teklif etmesiyle olaylar başlar. Zengin bir ailede öğretmenlik yapmaya başlayan Ki-woo ailesini de yavaş yavaş o ailenin içine sokar. Çeşitli komplolarla. Daha sonra olaylar sosyal sınıf farklılıkları çerçevesinde büyür.

İzlemeyenler için kesinlikle izlemelerini tavsiye ederim. Uzak Doğu yapımlarını gelecek yıllarda daha fazla göreceğimize inanıyorum. Çünkü artık birçok kişi standart yapımları izlemektense kültür farkı olan yapımları izlemeyi tercih ediyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar